TempranilloТемпранільйо – це червоний технічний сорт винограду іспанського походження. Назва сорту – це похідне від іспанського temprano (темпрано), що перекладається як «ранній»: сорт темпранільйо достигає на кілька тижнів раніше за більшість червоних іспанських сортів.

Темпранільйо складає основу багатьох кращих вин Іспанії та Португалії. Майже кожне вино з Ріохи та Рібера-дель-Дуеро створюється на основі темпранільйо. В Португалії цей сорт широко використовується у виноробстві Долини Дору як для виробництва столових вин, так і в створенні кріплених вин – портвейнів.

В 1990-х роках в історії темпранільйо почався справжній ренесанс, пов’язаний з приходом іспанських виноробів «нової хвилі», які довели, що великі іспанські вина можуть бути і за межами Ріохи. З’явилися моносортові зразки темпранільйо з інших іспанських регіонів, таких як Рібера-дель-Дуеро, Наварра та Пенедес.

Безперечно, темпранільйо чудово ладнає з дубом. Зокрема, з американським дубом – традиційним вибором виноробів Ріохи. Нові дубові бочки витончено прикрашають букет темпранільйо тонами ванілі та кокоса. В Рібера-дель-Дуеро надають перевагу французьким дубовим бочкам та бочкам повторного використання, завдяки чому фруктові відтінки темпранільйо розкриваються більш пряними тонами.

Темпранільйо – це високоврожайний сорт, тому смілива підрізка та контроль врожайності є необхідними умовами для отримання якісних ягід, а отже і вина.

Темпранільйо також відомий як сорт з невисоким рівнем природної кислотності. Тому легко можна зустріти пласкі, перезрілі зразки темпранільйо з опалених сонцем рівнин регіону Ла-Манча (в перекладі з арабського – «випалена земля»), які не залишають жодних сумнівів у того, хто тримає келих, що це вино з жаркої рівнинної місцевості.

Лози темпранільйо також культивуються в Новому Світі, зокрема, в США (Каліфорнії), Австралії та Аргентині.

Темпранільйо має широку гаму смакових відтінків – чорна смородина, вишня, полуниця, чорнослив, шоколад і навіть тютюн. Ягідні ноти краще прослідковуються в молодому темпранільйо, а шоколадно-тютюнові характерні для більш зрілих вин з цього сорту.