Укр
Додайте товари для порівняння
Добавьте товары в желания
0

Французькі ігристі вина - це незмінна класика якісних і прекрасних ігристих вин.

Все шампанське - ігристе, але не все ігристе вино - шампанське. Досить часто можна почути поширену помилку в назвах і що ж це значить? Справа в тому, що справжнім шампанським дозволено називати тільки вино, зроблене за певною технологією з французького регіону Шампань, і це юридично закріплене найменування вина апелласьона Шампані (Champagne AOC).

Трішки історії

Історія появи шампанського досить цікава, адже гра бульбашок (перляж), якою ми насолоджуємося в келиху, колись була цілою проблемою і з нею намагалися боротися. Власне і прославлене ім'я, завдяки одному винному дому - будинок Періньон, насправді ім'я ченця, який відчайдушно намагався позбавити вино назавжди від тих самих бульбашок.

Почалося все з того, що Шампань хотів виробляти вина нарівні з Бургундією, але взимку при дуже низькій температурі підвалу бродіння зупинялося раніше запланованого терміну і дріжджі перебували в неактивному стані. Навесні ж, коли температура піднімалася - дріжджі прокидалися і починалося повторне бродіння, з виділенням вуглекислого газу. І коли це відбувалося в скляних пляшках - занадто високий тиск просто розривав пляшку, а в тих, що "вижили" утворювалися ненависні на той час бульбашки. Пізніше, в результаті стрімкого зростання популярності ігристого вина серед дворянства і за кордоном, в Шампані почали активно боротися з пороком підривання пляшок і щоб напій не був мутного кольору. Заслуги в цій сфері отримала мадам Кліко, яка придумала як позбутися від дріжджового осаду за допомогою спеціальної стійки для пляшок у вигляді дерев'яного столу з отворами для пляшок, встановленого під нахилом. Пляшки розташовувалися вгору денцем і періодично прокручувалися, щоб осад з дріжджів поступово збирався в горлечку. Цей процес називається ремюаж.

Як виготовляють шампанське

Французьке шампанське виробляється певним традиційним методом або ж в світі він відомий як «Méthode Champenoise».

Починається виготовлення цього непростого напою з виготовлення звичайного тихого вина - виноград збирають, сортують, очищають від гребенів і пресують, далі відбувається ферментація в сталі або бочці, при якій дріжджі перетворюють цукор в спирт, далі починається процес купажування вин, так як кислотність базового вина потрібно врівноважувати (це можуть бути вина з різних виноградників і різних років збору). Потім відбувається дозаж - вже змішане вино розливають у пляшки і додають експедиційний або тиражний лікер з суміші дріжджів, цукру, вина. І вторинне бродіння проходить в пляшках, розташованих під нахилом на протязі від 12 місяців, за чим слідує процес ремюаж - перенесення дріжджів, що випали в осад на горлечко пляшки, які перевертають кожен день під невеликим кутом. Далі процесом під назвою дегоржаж видаляється осад: горлечко пляшки поміщають в холодний соляний розчин і коли воно замерзає - зривають пробку з осадом. Так виходить ніжний і світлий колір вина. Далі слідує додатковий дозаж (щоб долити відсутню кількість вина в пляшці), після чого пляшку знову закупорюють.

Використовують три сорти винограду для виготовлення:

  1. Піно нуар - червоний сорт, який надає цитрусовий аромат і ноти червоних ягід.
  2. Піно меньє - червоний сорт, який відповідає за насиченість і округлість, додає аромат жовтих яблук.
  3. Шардоне - найвідоміший серед білих сортів - ноты цитрусових і марципанових відтінків, відповідає за кислотність і витонченість.

Різноманітність

Також відрізняють по стилю:

  • Невінтажне (Non- vintage) - традиційні вина з використанням вин врожаю різного року.
  • Блан де Блан (Blanc de Blanc) - виготовлено з шардоне. По праву можуть виготовлятися в Gran Cru Кот-де-Блан.
  • Блан де Нуар (Blanc de Noirs) - з піно нуар і піно менье.
  • Розе (Rose) - виготовляють з червоних сортів шляхом короткочасного контакту виноградного соку з шкіркою. Шампанське має вишукані ноти червоних ягід.
  • Вантажні і спешл кюве (Vintage and Special Cuvee) - витримані ігристі з різних сортів, але тільки з Gran Cru.
  • Мілезимне шампанське (millesime) виготовляють тільки в кращі роки. Такі вина предмет полювання для колекціонерів.
  • Recemment dégorgé / Recently disgorged - престижне і дороге шампанське, яке витримується на осаді 10-12 років і після дегоржажа така пляшка повинна бути випита протягом року. Ціна такого шампанського дуже висока.

Виноградники

Ігристе вино Франції виготовляють з винограду, що був вирощений на кращих виноградниках. У Шампані існує класифікація виноградників на законодавчому рівні і зони крю. Найбільш значимий і високий статус в виноробних регіонах Gran Cru присвоєно 17 комунам:

  • 9 з них в Монтань-де-Реймс
  • в долині Марни 4
  • і ще 4 в Кот-де-Блан

Premier Cru присвоєно в 41 комуні.

На сьогоднішній день в Шампані налічується понад 19 тис. маленьких і великих виробництв шампанського, а їх території виноградників в регіоні досягають 32 тис. га. Щоб зрозуміти до якого типу виробника належить пляшка, потрібно розшифрувати написи на етикетках:

  • NM (Négociant manipulant) дім, який купує виноград і/або базові вина від виробників невеликих домів. Деякі доми володіють і власними виноградниками.
  • CM: (Coopérative de manipulation) - кооператив виробників під однією маркою з винограду фермерів з цього кооперативу.
  • RM: (Récoltant manipulant) виробник, який робить шампанське з винограду, вирощеного на власних виноградниках. Дозволено не більше 5% винограду з інших ділянок.
  • SR: (Société de récoltants) співтовариство, яке не формує кооператив, але виробляє загальне шампанське.
  • RC: (Récoltant coopérateur) власна марка члена кооперативу, який продає не власне вино, а вироблене кооперативом.
  • ND: (Négociant distributeur) продаж вина здійснюється торговцем під власним брендом/маркою.

З чим пити шампанське Франції

Хто не ризикує - той не п'є шампанське! Ця популярна фраза з'явилася, коли цей напій був не в легкій доступності та відповідно дуже дорогим. Тому пити шампанське було розкішшю на великі свята. Навіть на сьогоднішній день ігристе насамперед про свята і про урочистості. Доброю гастрономічною парою шампанському можуть стати закуски у вигляді канапе з ікрою, м'ясо птиці, морепродукти, особливо устриці, а також фруктова тарілка або горіхи.

Купити французьке шампанське

Кращий асортимент шампанських вин Ви зможете знайти на нашому сайті Vino.ua з варіантом доставки по всій території країни або самовивозом з бутиків нашої роздрібної мережі в місті Київ та Одеса.

Вгору