Укр
Додайте товари для порівняння
Добавьте товары в желания
0

Угорське вино має дуже довгу і багату історію, а також відмінні унікальні органолептичні властивості.

Виноробства в Угорщині з'явилося ще за часів Стародавнього Риму, завдяки римському імператору Пробу, який засаджував виноградниками придунайські схили. Настільки тривала історія виноградників і країни в цілому не завжди була позитивною - вони знищувалися монголо-татарськими навалами, філоксерою, були полем битв, що, врешті-решт, скоротило площу до цифри в 110 тисяч гектар на сьогоднішній день.

На території Угорщини зосереджені три кліматичні зони:

  • середземноморська
  • морська
  • континентальна

Вони знаходяться у взаємодії одна з одною, дозволяють отримувати чудові різноманітні вина. У північній частині частіше можна зустріти білі вина, що відрізняються своєю свіжістю, ароматом і мыцныстю, а також легкі червоні вина.

Угорські вина і сорти винограду

Серед усіх сортів найбільш поширений представник білого винограду фурмінт - його площа займає 65% всієї площі виноградників, що охоплюють регіон Токай. Цей сорт винограду використовують для виробництва як сухих, так і солодких десертних вин.

Харшлевелю займає 30% площі виноградників Токаю, але не менш популярний і в інших виноробних регіонах. Вина з нього виходять дуже легкими, з квітковим ароматом в букеті і легкою мінеральністю.

До решти місцевих менш популярних білих сортів приєднуються: езерйо, мускат, рислінг, зета, сюркебарат, черсегі фюсереш, кірайлеанька.

Червоні сорти тут менш поширені, але можна зустріти такі сорти як: міжнародні сорти каберне совіньйон, мерло, каберне фран і місцеві кадарка, кекфранкош, цвайгельт, португізер.

Найпопулярнішими угорськими винами вважаються десертні токай вина. Названі вони на честь токайського передгір'я, на якому ще 1576 року розкинулися виноградники. Відповідно до історії, унікальне десертне вино з'явилося, коли династія Ракоці у зв'язку з навалою турецьких військ відклала збір винограду, який за час "очікування збору" покрився грибком благородної цвілі ботритіс. Цей грибок забирає вологу з ягід, таким чином концентруючи в ній кількість цукрів.

Токайське вино відразу знайшло високу популярність і користувалося визнанням королівських дворів в 17-18 столітті, оскільки дефіцит цукру і солодощів сформував привабливість у споживачів саме своїм солодким смаком.

Класифікація

Система контролю якості вин схожа на французьку згідно походження:

  • Астана бор - столові вина
  • Тайбор - місцеві вина
  • Мівшегі бор - вищої якості вина
  • Спешіал Кволіті Вайн - вина спеціальної якості, призначені для продукції з ботритизованого винограду. Такі вина роблять із сортів харшлевелю і фурмінт і повинні носити державну винну печатку.

Популярні вина Угорщини

Знаменитістю угорських вин вважаються солодкі вина асу, які часто прирівнюють до французьких сотернів. Виготовляються вони з винограду, ураженого благородною цвіллю ботритіс, яка з'являється в цій місцевості, завдяки особливості місцевості з близькістю річок Бодрог, Тиса, озера Балатон і наявністю вологих туманів. Зібраний урожай укладають в дерев'яні ємності, що називають путонами. В одному такому путоні поміщається 25 кг винограду. Після збору ягоди відправляються під м'який прес і концентрований солодкий сік, якого виходить дуже мало, поміщають в скляні колби. Далі вина можуть витримуватися в бочці (називають асу) або не витримують з варіантами категорії вин Late Harvest.

Вина Асу теж мають свої категорії, які відрізняються кількістю путонів, які додають в молоде вино, в зв'язку з чим вміст цукру збільшується.

  • 3 путони 60-90 г / л
  • 4 путони 90-120 г / л
  • 5 путонів 120-150 г / л
  • 6 путонів 150-180 г / л
  • Есенція - це по суті чистий сік з заізюмленого винограду, який не тиснуть, а складають, щоб сік вийшов сам. Ягоди бродять дуже довго і такого соку виходить дуже мало, але в результаті виходить чудовий медовий "винний нектар"
  • Самородні - при його виробництві ягоди не сортуються, тобто під прес потрапляють і ягоди з цвіллю, і здорові. На виході виходять сухі вина.

Ще одним знаменитим вином угорців вважається так зване "Егерська бичача кров" - червоне сухе вино з суміші сортів кекфранкоша, кадарка, медок нуар, каберне і опорто. Смак пряний і фруктовий, повнотілий зі стійкими танінами. Згідно з легендою, вино отримало таку назву, коли під час облоги Егерської фортеці її комендант наказав дати своїм солдатам вино. Побачивши це, турки подумали, що їх противники випивали бичачу кров.

Вина Угорщини купити

Вино з Угорщини ви можете подивитися на сайті інтернет-магазину Vino.ua. У нас представлений виробник Дісноко, який вважається в числі найкращих виробників Токаю. Доставка замовлення здійснюється поштою або самовивозом з бутиків у Києві та Одесі.

Вгору