Кількість
|
Вартість
|
||
|
Біле солодке вино привертає увагу своїм багатим і яскравим смаком, хорошим настроєм і приємним післясмаком. Натуральні солодкі вина вважаються одними з найскладніших і довгоживучих вин в світі. Виробництво і споживання цих вин має багатовікову історію. Солодкі вина беззаперчно завойовують серця любителів вина, а деякі з солодких вин навіть називають "Винами королів".
Їх виробляють в різних країнах, таких як Німеччина, Франція, Італія і багатьох інших.
Особливість білих солодких вин
На солодкість вина впливають наступні чинники:
- особливість сорту винограду (його здатність накопичувати цукри в необхідній кількості)
- клімат зростання лоз
- час збору врожаю
- особливість технології виробництва
Солодкість у вині залишається завдяки тому, що під час ферментації дріжджі "переробляють" в спирт не всі цукри.
Типи виробництва білих солодких вин
Перш ніж бігти і наосліп купувати білі солодкі вина, давайте трохи розберемося чим же вони відрізняються.
Отже, існує 4 основні типи виробництва натуральних солодких вин.
Пізній збір винограду (late harvest)
Спосіб досить простий і полягає він у тому, що винороби збирають свій виноград трохи пізніше терміну, в жовтні-листопаді. У цей час уже виноград перезріває і в ньому утворюється більше цукру. Тепер завдання винороба зібрати якісний урожай, перестиглих і головне здорових, без цвілі, ягід.
Вина, зроблені таким способом, виходять більш солодкими, але зі збереженням збалансованої кислотності і свіжості.
Найбільш відомі вина вироблені з винограду пізнього збору роблять в таких регіонах, як Долина Луари і Ельзас, а також в Австрії та Німеччині.
Ботритизовані вина
Мабуть, найскладніші у виробництві натуральних солодких вин є вина, зроблені з винограду ураженого благородною пліснявою. Отже, виноград збирається в жовтні місяці, коли він уже дещо перезрів.В цей час завдяки відчутним перепадам денної і нічної температури, на виноградниках часто утворюються тумани, які і є основним фактором появи благородної цвілі Botritis cinerea (Ботрітіс Сінереа) на ягодах винограду. Таку плісняву називають "благородною", тому що не знищує ягоду, а лише витягує з ягоди вологу. В результаті ягода стає значно менше в обс’ємі, але більш концентрованою, відповідно відсоток вмісту цукру дуже високий. Такі ягоди збирають виключно вручну, в кілька етапів і дуже дбайливо.
В результаті вина з ураженого пліснявою винограду мають чарівно-жовтий колір з дуже яскравим і шалено багатогранним ароматом, в якому ви знайдете від нот кураги і сухофруктів до квітів і запеченого персика.
Одними з найвідоміших представників цього класу є вина Токай і Сотерн. Вина з апелласьона Сотерн (Франція), також славляться своїм потенціалом до витримки, а деякі з них, наприклад Шато д'Ікем, здатне зберігатися понад сто років і тільки поліпшити свої органолептичні властивості.
У таких винах концентрація цукру становить 300 - 600 грамів на літр.
А щоб повністю відчути багатство смаків білих солодких вин з Сотерну, рекомендується вживати їх в парі з фуа-гра, або сиром Рокфор.
Речото (Recioto), Пасітто (Passito), Аппасіменто (Appassimento) - вина з підв'яленого винограду
Ще один цікавий спосіб виробництва солодких вин. Виноград збирають в жовтні, коли ягоди вже набрали максимальну кількість цукру. Грона стиглого винограду обережно вручну поміщають, найчастіше, в невеликі ящики з дерева і залишають в теплому добре провітрюваному приміщенні на 3 - 6 місяців. Раніше ідеальним місцем для приготування вина таким способом служили горища виноробні, зараз же для цього будують окремі будівлі. Під час заізюмлювання виноград втрачає приблизно 40-60% вологи.
Вина, вироблені таким способом, мають приємний аромат сухофруктів, горіхів і меду.
Айсвайн (Icewine)
Один з найнезвичайніших типів виробництва натуральних солодких вин - Айсвайн або крижане вино. Це дуже рідкісні і незвичайні вина. Виноград для виробництва таких вин збирається виключно вручну, в рукавичках (щоб вода в ягоди не розтанула), зривають по ягоді вночі і при температурі не вище -7 С. Зібрані ягоди швидко везуть на виноробню. Ягоди віджимаються також в прохолодному приміщенні, і вже висококонцентрований сік відправляють на ферментацію, яка проходить дуже повільно. В результаті для отримання маленької пляшечки цього нектару об'ємом 0.375 мл потрібно не менше 15 кг здорових ягід винограду. Також для виробництва цього вина підходять далеко не всі сорти винограду, найчастіше це відаль, гевюрцтраммінер або рислінг, оскільки вони стійкі до плісняви і витримують низькі температури. Через складність виробництва, втрати врожаю і маленького обсягу ці вина завжди знаходяться у високій ціновій категорії, але спробувавши один раз справжній Айсвайн, Ви назавжди його запам'ятайте. Це унікальне і неповторне вино.
З чим пити білі солодкі вина
Ця категорія вин відмінно поєднується з великою різноманітністю страв.
З французькими солодкими винами Сотерн чудово смакує морозиво і солодка випічка.
Ідеальним вважається поєднання icewine і чизкейка.
До шоколадних солодощів потрібно обирати десертне вино з обережністю, оскільки насичений і стійкий смак шоколаду перебиває більшість солодких вин. Тому до шоколадного торту варто звернути увагу на солодкі Мускати і Asti з Італії.
Чим старше і багатше солодке вино, тим простіше повинна бути їжа. Тут потрібно підкреслити смак вина.
Ці солодкі напої можна поєднуються з такими сирами, як горгонзола, камамбер, брі, дор блю.
Кращі солодкі білі вина за справедливою вартістю ви завжди можете придбати в нашому інтернет-магазині Vino.ua або в мережі роздрібних магазинів. Який би регіон виробництва ви не побажали, у нас є безліч варіантів.
Власний імпорт і колекція з більш 4000+ товарів допоможуть зробити правильний вибір легко! А ми доставимо вино з радістю в будь-яку точку України.