Укр
Додайте товари для порівняння
Добавьте товары в желания
0

Вино червоне солодке дуже популярне серед любителів насиченого смаку і приємної солодкості.

Адже варто чесно визнати, що великою любов'ю до сухих червоних вин горять не всі. На просторах нашої країни, в силу певних культурних і релігійних традицій, чітко закріпилася асоціація, що червоне вино має бути солоденьким. І саме представники цієї категорії особливо популярні: всім відомий церковний кагор, портвейн і звичайно ж італійське речото або вінсанто, що є невід'ємною частиною святкового різдвяного застілля.

Червоне солодке вино хорошої якості - це напій, вироблений за унікальною технологією з часів існування фінікійської культури. Тим не менш, хоч різні види солодких червоних вин і різняться в технологічних процесах виробництва, спільним знаменником у них завжди буде насичений майже фіолетовий колір і яскраві джемові ноти в ароматі.

Історія виробництва

Прийнято вважати, що природно солодке червоне вино подарували світу ніхто інший як фінікійці. На той момент це був єдиний метод виробництва вина в силу відсутності спеціальних цистерн і безлічі рас дріжджів, якими ми володіємо в наші дні. Стародавні винороби залишали виноград на лозах до тих пір, поки ягоди не підв’ялюються до потрібної кондиції, накопичать достатньо цукрів і втратять майже всю вологу. Завдяки цьому методу ягоди ставали більше схожими на родзинки і передавали цю ноту готовому вину, яке виходило насичено червоним і солодким.

Така технологія виробництва вин використовується і зараз.

Найбільш відомі типи

Кагор (Каор)

Говорячи про таке вино як кагор, потрібно відразу розділяти його на два види:

  • вітчизняний, до якого ми всі звикли з часів свого першого причастя
  • французький, який відноситься до категорії сухих вин.

Якщо говорити про класичний французький варіант цього вина, виробленого в околицях однойменного міста з сортів винограду мальбек (більше 70%), мерло і танат - це сухе червоне вино насиченого рубінового кольору, що володіє потужною ароматикою з яскравими танінними нотами. Французький Каор може похвалитися багатою палітрою ароматів від ягідно-фруктових до горіхово-кавових і трав'янистих. Смакова палітра не менше різноманітна - з яскравими нотами джему і вершкових відтінків. Ще однією незрівнянною перевагою є хороший потенціал до витримки, в середньому 10 років.

Кагори вироблені на території пострадянських країн і Греції завжди відрізняються солодким смаком.

Звичний для нас напій можуть виготовляти двома способами:

  1. Для виробництва використовується сорт винограду сапераві, що володіє хорошими фарбувальними властивостями і високим рівнем цукристості. Мезга проходить процес нагріву, а після - охолодження. По завершенню процесу зброджування до сусла додають концентрований виноградний сироп і кріплять виноградним спиртом, після чого кагор витримують в бочках. Вино, вироблене за цією технологією, виходить комплексним і оксамитовим, яскраво вираженою нотою чорної смородини.
  2. Другий метод передбачає велику варіативність використання червоних сортів, основою може стати, наприклад, каберне совіньйон. Іноді винороби проводять пізній збір врожаю, даючи можливість ягодам трохи підв’ялитись і накопичити більше цукрів. Після збору врожаю частину соку відокремлюють, зброджують, додають спирт і відправляють на витримку при більш високих температурах. Внаслідок цих маніпуляцій вино стає досить міцним з насиченою солодкувато-терпкою нотою в смаку.

Портвейн

Чи не найвідоміша солодке вино, яке підкорює яскравим ароматом, в якому органічно переплітаються ноти фруктів і спецій, що тривають в смаку, наповненому горіховими тонами. Кількість товарів, пропонованих зараз на ринку, просто величезна. Ви з легкістю знайдете будь-який вид портвейну і вінтажний, і не вінтажний. Однак перш ніж віддати перевагу тому чи іншому вину, потрібно розуміти які ноти ви хочете знайти у вині. Так, наприклад, варіант LBV (пізно бутильований вінтаж) вражає своєю неперевершеною ароматикою, а 10-річний портвейн має гарну свіжість в смаку. У більш зрілих варіантах 20 і 40-річних винах ви з легкістю відчуєте яскраву горіхову ноту в насиченому смаку.

Портвейн виробляють з 87 дозволених сортів винограду, які ростуть в долині річки Дору. Хоч процес виробництва майже не зазнав змін з моменту його відкриття, все ж фахівці виділяють два методи виробництва цього вина.

  1. Традиційний: виробництво цим способом передбачає максимальне залучення «ручної» праці. Все починається з процесу пресування, що проходить у величезних бетонних резервуарах, де робочі тиснуть виноград ногами. Після 3-ох денного процесу бродіння і ферментації, коли половина цукрів вже перетворилася в алкоголь, додають виноградний спирт міцністю 77%, який завершує процес бродіння. Потім вино розливають в бочки і відправляють «відпочивати», періодично роблячи переливки щоб позбутися від осаду і паралельно відбираючи проби для перевірки якості портвейну. Найякісніші зразки відправляться в погреб на дозрівання і будуть носити назву vintage port. Ціна на такі вина досить висока. Інші менш елітарні категорії Ruby, Tawny, LBV будуть проходити процес витримки, яка в середньому триває 3-6 років.
  2. Сучасний: ця технологія не відрізняється від попередньої по суті, але відрізняється тим, що майже всі процеси автоматизовані. Портвейни також витримуються в бочках, проте зроблені вони не з американського дубу, як для вин преміум сегменту, а з португальського дубу, що має більш пористу і пухку структуру деревини, що безпосередньо впливає на якість готового продукту. Після розливу в пляшки, портвейн залишають на певний час дозріти в них. Чим більш тривалим буде цей термін, тим цікавіше виходить вино. Велику кількість недорогих портвейнів, вироблених за даною технологією, легко знайти і купити, так як на ринку вони широко представлені.

Речото

Найсмачніше червоне солодке вино в Італії роблять у Вальполічеллі, застосовуючи і виконуючи всі найтонші нюанси технології пассіто. Виноград піддають підв’ялюванню на лозі або ж в спеціальних провітрюваних приміщеннях, розподіливши урожай рівномірно по неглибоких дерев'яних ящиках. Цей процес проходить під чуйним контролем виноробів, щоб ягоди втратили тільки ту кількість вологи, яка необхідна за технологією (близько 30%). Як правило, ягоди для по-справжньому гарного речото збирають тільки вручну, а процес підв’ялювання може тривати аж до 4 місяців. Готове речото насиченого рубінового кольору, з інтенсивним шоколадно-ванільним ароматом, вразить вас витонченим і шовковистим пряним смаком з відтінками сухофруктів.

Якщо вам пощастить отримати запрошення на сімейну різдвяну вечерю в Італії, не забудьте подарувати господарям пляшку червоного речото, так як за традицією саме це вино служить прикрасою столу.

Купити червоне солодке вино ви можете в нашому інтернет-ресурсі Vino.ua. Колекція з більш 4000+ товарів дозволить вибрати найкраще вино.

Вгору