Укр
Додайте товари для порівняння
Добавьте товары в желания
0

Вино біле сухе подобається більшості людей. Люблять його за легкість, свіжість, хороший баланс кислотності. Ці вина стануть відмінним варіантом для знайомства з багатим і смачним винним світом. Та й знавці також вважають за краще отримати насолоду від бокалу (і не одного) цього напою.

Біле вино виробляють у всіх виноробних країнах.

Сухі вина містять мінімальну кількість цукру - до 3 грам на літр (відповідно до стандартів України). Але в залежності від країни ці норми можуть відрізнятися.

Термін «сухе» вино отримало завдяки особливості нібито осушувати порожнину рота після ковтка.

Найчастіше міцність не перевищує 12%.

Різноманітність білих сухих вин

Біле сухе вино буває різних смаків, з тисячами тонких відмінностей, акцентів і ноток. Кожен щорічний урожай відрізняється від попереднього як в ароматі, так і в смаку (ви коли-небудь чули «О, це був дійсно хороший рік для цього вина»).

Ароматика білих вин багатогранна, відчуваються багаті ноти: різних фруктів, ананаса, банана, манго, лічі, яблука, персика, агрусу, квітів, свіжоскошеної трави, і навіть пікантна нота котячої сечі (або як кажуть французи «pipi de chat»).

За кольором вина можна визначити його вік. У молодих вин зеленувато-білий відтінок, у більш зрілих - солом'яно-жовтий, а у витриманих вин - насичений бурштиновий колір.

Смак і аромат білого вина залежить від:

  1. Сорту винограду (в першу чергу)
  2. Терруару (сукупність географічних параметрів, грунт, клімат, де знаходяться виноградники)
  3. Врожайності
  4. Технології виробництва
  5. Витримки (якщо була витримка, то в бочці чи в сталевих ємностях)

Вино сухе біле виробляють не тільки з білих сортів винограду, а й з червоних також (тільки тих, які мають безбарвну м'якоть).

Наприклад, біле вино, яке виробляється з червоного сорту піно нуар. Винороби відділяють шкірку і кісточки з винограду, що дозволяє їм створити більш насичений і сміливий смак вина, ніж у інших білих вин.

Найчастіше технологія виробництва білого вина передбачає відділення шкірки, гребенів і насіння грона винограду. Але іноді цього не роблять, так як ці частини в своєму складі мають специфічні хімічні сполуки і це все в сукупності надає білим винам неповторний смак.

Знаючи особливості сорту, терруару і специфічної технології, винороби можуть віртуозно створювати сміливі, яскраві аромати і смаки.

Сорти винограду

З усього різноманіття білих сортів винограду виділимо найпопулярніші:

  • шардоне (особливо з Каліфорнії, Бургундії, ПАР)
  • совіньйон блан (рекомендуємо з Долини Луари, Нової Зеландії, ПАР)
  • піно грі або піно гріджіо (Італія, Ельзас (Франція), США)
  • рислінг (Німеччина, Ельзас (Франція), Австрія, Нова Зеландія)
  • гевюрцтрамінер (тут вже знатно постаралися німці і французи (Ельзас))
  • семільйон (Бордо, Австралія)
  • шенен блан (Долина Луари (Франція), ПАР)
  • мускат (Італія)
  • треббіано (Італія)
  • грюнер вельтлінер (Австрія)

Є країни, які виробляють переважно білі вина. Сюди відносяться Німеччина і Австрія, у яких такі вина складають 70% всього обсягу виробництва. Згадаймо великі Рислінги, які підкорили не одне серце вайнловера.

З чим п'ють біле сухе вино?

Тут важливу роль відіграє сорт винограду і тип вина. Але все ж є основні безпрограшні поєднання. Воно буде прекрасною парою великій різноманітності страв.

Кращими гастрономічними друзями стануть риба, морепродукти, біле м'ясо (курка, свинина), паштети, тверді негострі сири, холодні закуски, овочеві салати.

Також відмінною парою стануть фрукти.

Правила подачі

Температура подачі вина 8-10 ° С. 

Стандартний середній келих повинен мати довгу ніжку і витягнуту чашу. За формою він нагадує бордоський тип, але меншого об’єму (до 350 мл). Для Шардоне рекомендовано ширший келих.

У бокал наливають не більше 150 мл сухого вина.

Як вибрати хороше біле сухе вино?

В першу чергу звертаємо увагу на сорт винограду, рік врожаю, виробника, а також на місце розливу (воно має збігатися з місцем виробництва).

Купити біле сухе вино можна і за 80 грн, і за кілька тисяч. Вина для повсякденного споживання мають демократичну ціну, а за складні, вишукані вина для особливих випадків доведеться викласти чималеньку суму.

Ціна залежить від наступних факторів:

  • врожайність в конкретний сезон
  • терруар
  • технологія виробництва
  • вік лоз

Якщо хочете дізнатися більше, знайти своє смачне вино - пробуйте різні вина, експериментуйте з поєднаннями. А якісне біле вино ви завжди можете придбати в нашому інтернет-магазині Vino.ua або в мережі роздрібних магазинів. Власної імпорт і широкий асортимент вин з більш ніж 4000 + позицій точно допоможуть знайти найкраще вино для себе!

Вгору