Кількість
|
Вартість
|
||
|
Будь-яке вино - будь то Рислінг або Каберне Совіньйон - може бути як сухим, так і солодким. Солодкість вина варіюється від практично нульового до 70% цукру. Все залежить від того, який напій виробник хоче в кінцевому підсумку.
Вино вважається «сухим», якщо весь виноградний цукор перетворюється в спирт під час бродіння. Напівсухе вино містить невисокий рівень залишкового цукру, який варіюється в межах 6 -25 г/л, в той час як у напівсолодкого вина ці значення 25 - 45 г/л. Такі вина подобаються тим, хто вважає за краще не занадто сухі і кислотні вина. Вино напівсухе має відмінний баланс пікантної солодкості та кислотності, хорошу структуру і тривалий післясмак. Воно не занадто солодке і не дуже кислотне. Це універсальне вино, яке завжди прикрасить святковий стіл і будь-яке святкування.
І, до речі, багато вина світового класу містять залишковий цукор.
Звідки у вині солодкість?
Тисячі років тому винороби придумали як зупинити бродіння (різними способами), в результаті чого в винограді залишається певний відсоток цукру.
Любителі вина називають його «залишковим цукром». Щоб зупинити процес ферментації, використовують кілька способів:
- зниженням температури
- підігрівом сусла
- додаванням сірки
Це найпоширеніші способи.
Крім технології виготовлення напівсухого напою, важливим фактором є виноград і терруар. Певні сорти винограду здатні накопичувати високу концентрацію цукрів. Також в теплому спекотному кліматі виноград здатний накопичити більше цукру і в більш короткий період.
Є деякі вина низької якості, зроблені зі штучним додаванням цукру, але це, як правило, не схвалюється.
Різноманітність напівсухих вин
Напівсухі вина можуть бути абсолютно різними - як білими, так і рожевими, червоними, тихими і ігристими. Може бути витримка, особлива технологія і т.д.
Їх виробляють багато виноробних країн, але найбільше відомі вина Італії, Франції, Німеччини, Грузії і т.д. Для виготовлення використовують найрізноманітніші сорти винограду:
- рислінг
- гевюрцтрамінер
- москато
- мюллер тургау
- сільванер
- ркацителі
- сапераві
Це далеко не повний список, тому як тут вже має значення віртуозність винороба і бажання зробити певний продукт.
Розглянемо найпопулярніші напівсухі вина.
Рислінг
Ну звичайно ж список не обійдеться без головного гравця білих вин. Рислінг є одним з найулюбленіших сортів серед поціновувачів вин. Він має яскраву ароматику і високу хрустку кислотність. Напівсухі і напівсолодкі вина з рислінгу особливо гарні. Висока кислотність врівноважує солодкість вина і напій виходить яскравим і соковитим, з тривалим післясмаком. Сортовими ароматами Рислінга є ноти зеленого яблука, груші, білих квітів і бензольні ноти (іноді). Кращі вина Рислінг виробляють в Німеччині, Ельзасі, Австрії. Також ви можете знайти яскравих представників цього вина і у інших країнах.
Рислінг відмінно поєднуються з азіатською кухнею і пряними стравами.
Гевюрцтрамінер
Це бомба ароматів тропічних фруктів! Неймовірно ароматний сорт, який дарує відчуття ніби у вашому келиху насип тропічних фруктів з плантації. Манго, ананас, лічі, маракуйя і це все з красивими пряними відтінками. Гевюрц ви впізнаєте серед тисячі! Така особливість дарує цьому сорту цілу армію шанувальників і поціновувачів. Кращі вина виробляють в Ельзасі, Німеччини, Італії, Австрії і т.д.
Гевюрц смачно поєднується з сирами з пліснявою, а також зі стравами азіатської кухні.
Москато
Італійський солодкий красунчик і улюбленець. Завдяки своєму унікальному аромату ви відразу його впізнаєте серед інших вин. Неймовірні ноти груші, троянди, мускату, медові відтінки - це все так красиво грає в бокалі! Це вино може бути тихим і ігристим.
Напій абсолютно зрозумілий і універсальний. Якщо не знаєте яке легке ароматне вино вибрати, то сміливо беріть Москато.
Rose d'Anjou
Це ніжне і соковите розе підкорить вас з першого бокалу. Воно володіє французькою харизмою і витонченістю в поєднанні з соковитими ягідними відтінками. В ароматі ноти малини, полуниці, легка вершковість. Смак м'який і багатий. Це вино чудово поєднується з десертами і ягодами.
Також це один з найкращих варіантів для літнього вечора.
Як купити напівсухе вино
Ціна напівсухого вина має широкий діапазон і починається від 100 грн і вище.
Вино напівсухе можна купити з легкістю в нашому інтернет-магазині Vino.ua. Ми доставляємо вино швидко по всій Україні. Ми напряму співпрацюємо з світовими виробниками, маємо величезну колекцію вин з 4000+ товарів. Будь-який тип вина, країна, метод виготовлення - все ви знайдете в нашому асортименті. Також ви можете відвідати один з наших магазинів мережі в Києві чи Одесі. Там ви оберете хороше вино за допомогою нашого кавіста, який допоможе зробити правильний вибір за найкращою ціною.