Укр
Додайте товари для порівняння
Добавьте товары в желания
0

Біле ігристе вино є одним з найпопулярніших в категорії ігристих вин. Воно може бути по типу як сухим, так і солодким як нектар, а також мати найрізноманітніші відтінки кольору: від світло-солом'яного до насиченого золотистого. Ігристе вино - це символ свята, урочистості, гарного настрою і важливих подій. Воно прикрасить як грандіозне святкування, так і тихі посиденьки на терасі. Ігристе вино універсальне і буде завжди доречним.

Як виготовляють

У більшості випадків ігристе вино буде білим, адже його отримують з м'якоті винограду, яка завжди прозора. Колір (фенольні речовини) знаходиться в шкірці винограду, тому, щоб отримати щось на зразок рожевого або ігристого червоного вина, винороби повинні ретельно стежити за тим, щоб шкірка винограду залишалася в контакті з соком під час процесу ферментації.

Білі ігристі вина можна виготовити з червоного винограду, відокремлюючи при цьому шкірку.

Ігристі вина - це вина з високим вмістом CO2 (вуглекислого газу). Бульбашки виникають в результаті природного процесу ферментації,

який проходить в пляшці або в резервуарі.

Коли вино знаходиться під тиском під час ферментації, CO2 абсорбується, утворюючи бульбашки.

Існує 3 основних способи виготовлення ігристих вин:

  1. Традиційний метод - тихе вино, отримане під час первинної ферментації, спочатку розливають в пляшки, а потім додають додаткові дріжджі і цукор для вторинної ферментації. Після включення дріжджі зброджують цукри в спирт і виділяють CO2, створюючи бульбашки всередині пляшки.
  2. Метод Charmat - був розроблений на рубежі 20-го століття. Це дозволяє проводити другу ферментацію в резервуарі під тиском замість пляшки.
  3. Виробнича газація - метод полягає в тому, що тихе вино штучно насичують CO2. Той же процес, що і газація напоїв. Цей спосіб застосовують при виробництві дешевих ігристих вин.

Різноманітність білих ігристих вин

Світ білих ігристих вин дуже багатий і різноманітний. Цей чудовий напій виробляють в багатьох виноробних країнах, де він має свій унікальний характер. Виділимо деякі найпопулярніші білі ігристі вина.

Шампанські вина

Шампанське - ігристе вино, яке виготовляють у регіоні Шампань у Франції. Діють певні закони, що забороняють маркувати будь-які ігристі вина як "шампанські", якщо вони не були виготовлені в цій області при дотриманні строгих правил.

Для виготовлення шампанського використовують сорти винограду піно нуар, шардоне і піно меньє, а також правильний процес бродіння - класичний метод або метод Шампенуазе (Méthode Champenoise). Якщо

шампанське виготовлено тільки з білого винограду шардоне, то його позначають як Blanc de Blanc. А якщо використовували червоні сорти піно нуар і піно меньє, то позначають як Blanc de Noir. Біле шампанське - це улюблений напій у всьому світі.

Креман

Креман ще називають французьким "братом" шампанських вин. Ці ігристі вина виготовляють за межами Шампані: Бордо, Бургундії, Ельзасі, Долині Рони, Долині Луари і т.д. Збір врожаю відбувається вручну. Креман виробляють виключно класичним методом з вторинною ферментацією в пляшці. Використовувані сорти винограду найчастіше типові для конкретної зони виноробства. Наприклад, в Ельзасі використовують рислінг, ну а в Бордо найпопулярнішим є семільйон.

Креманів виробляють дуже багато і вони більш доступні за вартістю в порівнянні з шампанським.

Просекко

Це одне з найпопулярніших ігристих вин Італії, яке італійці називають як символ солодкого життя (dolce vita). Це ігристе виготовляють за методом Шарма, який передбачає проходження процесу вторинної ферментації в резервуарах. Після первинного бродіння отримують тихе вино, а потім туди доливають тиражний лікер і проходить процес вторинної ферментації в резервуарах. Завдяки ферментації в резервуарах, вино менше контактує з дріжджовим осадом і просекко зберігає яскравий, легкий, фруктовий характер.

Основним сортом для виготовлення є глера (від 85%). Просекко буває ігристим (spumante), напівігрістим (frizzante) і тихим.

Франчакорта

Це ігристе вино виробляють в Італії і воно дуже схоже за стилем на шампанські вина завдяки тому, що виноград вирощений на схожих за складом вапнякових грунтах. Найбільш популярними використовуваними сортами є шардоне і піно неро. І, до речі, їх також використовують і для виготовлення шампанського. Тільки замість піно меньє - піно блан.

Вино отримало свою назву завдяки горбистій території Франчакорта (категорії DOCG).

Кава

Найбільш популярне ігристе вино в темпераментній Іспанії. А самі іспанці часто називають його іспанським шампанським.

Cava з іспанського перекладається як "льох для зберігання вина".

Для виготовлення кави згідно із законом дозволено використовувати дев'ять сортів винограду, але частіше за все використовують три сорти Каталонії - макабео (macabeo), ксарелло (xarello), парельяда (parellada). Макабео дарує каві яскравий квітковий аромат, ксарелло забезпечує повнотілість і здатність до тривалого зберігання, а парельяда відповідає за легкість і свіжий характер. Її виробляють за класичною технологією metodo traditional.

Кава це відмінне співвідношення ціна/якість.

Ламбруско

Яскраве і ароматне вино, яке називали в давні часи "напоєм богів". Ламбруско відрізняється соковитим, щедрим і нехитрим букетом, який зрозумілий абсолютно всім. Ламбруско виробляють в Італії.

Цей напій має яскравий квітково-фруктовий букет і соковитий смак.

Купити біле ігристе вино

Купити білі ігристі вина ви можете з легкістю в нашому інтернет-магазині Vino.ua. Ціна варіюється від 100 грн і вище. Також ви можете відвідати один з роздрібних магазинів мережі в Києві чи Одесі, де кавісти врахують всі ваші побажання при виборі - ігристе вино будь-якого року, методу виробництва або походження.

Вгору