Італія (Венето) зі знижкою до 50%
Укр
Додайте товари для порівняння
Добавьте товары в желания
0

Ігристі вина - це символ свята і щастя, торжества і особливої події.

Цей універсальний термін охоплює широкий спектр вин з чіткими відмінностями у виробництві.

В середньому пляшка шампанського містить 49 мільйонів бульбашок! А оскільки бульбашки допомагають алкоголю набагато швидше потрапити в кровотік, ви станете "веселіше" через зовсім короткий проміжок часу.

І як чудово, що хороше шампанське та ігристе вино можна купити в будь-якому куточку України, будь-то Дніпро або ж Харків.

Що, крім бульбашок, відрізняє шампанське і ігристі вина, каву і просекко? І як вони взагалі отримують свої бульбашки? Дізнаємося більш детально.

Що таке "ігристе вино"

Ігристе вино - це газоване вино, яке можна зробити з будь-якого білого або червоного винограду. Бульбашки виникають в результаті природного бродіння, яке відбувається або в пляшці, або у великому резервуарі.

Хоча білі ігристі вина є найбільш поширеними, також можна знайти ігристе рожеве і, в меншій мірі, червоні вина. Ігристі вина варіюються від сухих до солодких і мають цілий спектр смаків, який залежить від використовуваного винограду (ів), клімату, в якому вони були вирощені, і використовуваного методу виноробства.

Трохи історії

Шипіння, яке з'являється у вині, спостерігали ще з 4000 років до н.е. в Стародавній Греції і Римі. Однак люди не розуміли, як утворилися бульбашки, і вважали, що духи мають до цього якесь відношення.

Найвідоміша легенда про винахід ігристого вина сходить до 1600-х років. Вважається, що монах Дом Періньон, що жив в Шампані у Франції, розлив своє вино в пляшки, коли бродіння було перервано через низькі температури, і вино не було повністю ферментовано.

Коли температура знову піднялася, дріжджі продовжували вино зброджувати, але вже в пляшці. Таким чином, вуглекислому газу не було куди виходити, і тому у вині утворювалися бульбашки.

Через високий тиск всередині багато пляшок просто лопнули.

У той час як представники з Франції почали поставляти ігристі вина в Англію, англійці вирішили розливати його в пляшки з більш товстим склом і міцними пробками, щоб запобігти таким «вибухам». Ну і такий спосіб зберігається до сьогодні.

Як виготовляють ігристі вина

Процес схожий з виробництвом тихих вин. Однак є кілька помітних відмінностей:

  • Виноград збирають раніше, щоб домогтися більш високого рівня кислотності.
  • Виноград зазвичай збирають вручну, щоб знизити рівень танінів і інших фенольних компонентів, що містяться у винах.
  • Пресовий цех зазвичай знаходиться недалеко від виноградника, щоб виноград можна було відокремити від шкірки якомога швидше.

Також ігристе біле вино можна приготувати з червоних сортів винограду, таких як піно нуар, і вони називаються ігристими винами Blanc de Noir (біле з чорних). Їх сік прозорий і набуває кольору червоного вина при контакті з шкіркою червоного винограду.

Навпаки, ігристі, зроблені з білого винограду, називаються Blanc de Blancs (біле з білих).

Після збору і віджимання винограду відбувається процес первинної ферментації.

Первинна ферментація

Ігристі вина під час первинного бродіння проходять той же процес, що і звичайні вина. Однак деякі винороби додають спеціальні винні дріжджі для ігристих вин.

Крім того, деякі ігристі вина проходять яблучно-молочне бродіння, а інші - ні. Якщо мета полягає в тому, щоб зробити простий і легкий напій з фруктовим букетом, то цей процес пропускається.

Ігристі вина найчастіше виготовляють з різних сортів винограду.

Але при цьому також популярні моносортові ігристі.

Вторинне бродіння

Після завершення першого процесу бродіння проходить процес вторинного бродіння. Цей етап передбачає те, що вуглекислий газ накопичується в пляшці і розчиняється у вині.

Існує 3 основні методи вторинної ферментації:

Традиційний метод

Його також називають класичним методом або методом шампанізації. Саме тоді винороби розливають базове кюве в пляшки, додаючи дріжджі і цукор.

Перебуваючи в пляшці, дріжджі "переробляють" цукри, при цьому утворюється вуглекислий газ і накопичується в пляшці. Після закінчення бродіння винороби видаляють осад з мертвих дріжджів, зберігаючи при цьому рівень вуглекислого газу.

Часто винороби додають експедиційний лікер, щоб відрегулювати солодкість ігристого вина після видалення осаду.

Метод Шарма

Спосіб Charmat здійснюється в ємностях з нержавіючої сталі, де вино ферментується за допомогою дріжджів і цукру. Після бродіння вино охолоджується, також освітлюється і відбувається розлив.

Виробнича газація

Це коли звичайне вино насичується вуглекислим газом, як і процес газування для звичайних газованих напоїв. В цьому випадку вино не піддається вторинній ферментації і в результаті утворюються великі бульбашки, які швидко розсіюються.

Цей метод використовується для найдешевших ігристих вин. В ЄС такі вина мають позначення на етикетці «газоване ігристе вино» і «отримане з додаванням вуглекислого газу».

Різниця між шампанським і ігристим вином

Багато хто називає ігристе вино шампанським. Однак цей термін використовується виключно для ігристих вин, вироблених в регіоні Шампань у Франції.

Шампанські вина складають 60% виробництва ігристих вин Франції (всього 550 мільйонів пляшок).

Також істотна різниця у вартості продажу за пляшку між шампанським і простим ігристим вином.

Кращі ігристі вина

Такі вина також можна розділити на категорії за країною походження. Ось найпопулярніші:

Французькі

Франція - один з найбільших виробників і експортерів ігристого, а також це батьківщина шампанських вин.

  • Шампанське: справжні шампанські вина - вина, виготовлені із суміші сортів (або моносортові) винограду в Шампані. Найбільш популярний бленд - шардоне, піно нуар і піно меньє. Шардоне сприяє гарному старінню шампанського. Піно нуар надає повнотілості і структури. Піно меньє розкриває багатий фруктовий і квітковий аромат. Справжнє шампанське можна купити в Україні.
  • Креман: назва Crémant означає кремовий. Назва використовувалася для вин з більш низьким рівнем вуглекислого газу. Такі вина були не такими ігристими і мали красвий кремовий фініш, а не різке поколювання бульбашок. Креман в даний час виготовляють в 8 найменуваннях у Франції і двох у Бельгії. Сьогодні багато вина креман є більш ігристими, але назва при цьому залишається. Найпопулярнішими креманамі є: Crémant de Bordeaux, Crémant de Limoux, Crémant de Loire.

Італійські ігристі вина

Одними з найпопулярніших італійських ігристих вин є просекко і асті. Обидва вони зроблені з використанням процесу Charmat.

Вина Asti виробляються з сорту винограду Москато і мають легку солодкістю і неймовірно щедрий аромат.

Просекко - італійське ігристе вино, вироблене в регіоні Венето з винограду сорту глера. Він випускається як в повністю ігристому (spumante), так і в напівігрістому (frizzante) стилі.

Інші популярні ігристі вина з Італії - франчакорта і ламбруско.

Італійські ігристі вина можна купити в магазині Vino.ua.

Іспанські ігристі вина

Ви чули про каву з Іспанії? Вона є одним з найпопулярніших іспанських ігристих вин. Вона може бути білою або рожевою і розрізняється по ступеню солодкості.

Щоб бути сертифікованим як кава, воно повинно виготовлятися в одному з шести позначених найменувань, а вторинне бродіння проводитися metodo traditional. Найчастіше каву виробляють із сортів парельяда, макабео, ксарельйо.

Німецьке вино

Sekt - ігристе німецьке вино, велика частка якого виготовляється за методом Charmat.

Sekt повинно мати не менше 10% алкоголю і тиск три атмосфери. Більше ніж 90% Sekt - це суміш сортів з Франції, Італії, Іспанії.

Аналогічне ігристе вино під назвою Hauersekt проводиться в Австрії.

Південноафриканське ігристе

Південноафриканське ігристе виготовляють згідно Méthode Cap Classique (MCC), який є класичним методом вторинного бродіння.

Найпопулярніший бленд включає піно нуар і шардоне, але деякі винороби використовують і місцеві сорти винограду. Таке ігристе має фруктовий відтінок і нагадує вина, вироблені в Шампані.

Купити ігристе вино

Вино шампанське можна купити в нашому інтернет-магазині Vino.ua. Зручний каталог та широкий асортимент створять відчуття, що ви відвідали магазин шампанських вин. Шампанське має різну ціну в Україні. Вартість варіюється від 1000 грн. Скільки ж мінімально коштує ігристе вино? Ціна стартує від 100 грн. Ми також здійснюємо доставку в будь-яку точку України, будь-то Дніпропетровськ або ж Одеса. Просто додайте бажане ігристе вино в кошик і виберіть зручний спосіб доставки. Також шампанське купити можна в Києві або в Одесі в одному з роздрібних магазинів мережі.

Вгору