Кількість
|
Вартість
|
||
|
Грузинське шампанське - ще одне надзвичайно яскраве і ароматне ігристе вино.
Навряд чи це перше, що спадає на думку, коли згадується виноробство Грузії, адже ця країна багата насамперед своїми тихими червоними винами, традицією виробляти домашні вина майже в кожній родині і стародавніми рецептами в методах виробництва (перш за все метод квеврі, при якому вино витримується в глиняних амфорах, закопаних в землю). Але, завдяки палітрі давніх традицій вирощування винограду для висококласної сировини і сучасних технологій у виробництві, Грузія може позиціонувати себе як виробник унікальних ігристих вин з відмінним ніжним ароматом і тривалою грою бульбашок.
Трішки історії
Історія зародження виробництва грузинських ігристих вин бере свій початок ще в 1880-х роках, за часів князя Івана Багратіон - Мухранського, який побудував поблизу Мухрані свою садибу і вирощував там виноград. Так після знайомства з французькими шампанскими і їх методом виробництва, вирішив спробувати виробляти свої ігристі вина традиційним методом.
Як виробляють ігристе вино Грузії
Ягоди збирають, сортують і пресують. Відбувається процес ферментації в сталі або бочці, при якій дріжджі "переробляють" цукор в спирт. Далі вина купажируют, так як кислотність базового вина потрібно врівноважувати. Потім відбувається дозаж - вино розливають у пляшки і додають експедиційний або тиражний лікер, який складається з суміші дріжджів, вина, невеликої кількості цукру. І вторинне бродіння проходить в пляшках, що супроводжується виділенням вуглекислого газу і розчиненням його у вині.
За ним слідує ремюаж - перенесення дріжджів, що випали в осад на горлечко пляшки, яку перевертають кожен день на невеликий кут. Далі слідує дегоржаж - видаляється осад, який зібрався на пробці: горлечко пляшки поміщають в холодний соляний розчин і коли воно замерзає - пробку знімають разом з осадом.
Варто відзначити, що в 1889 році шампанське князя отримало нагороду на Паризькій виставці вина.
Пізніше, на більш промисловий рівень вивів виробництво грузинського шампанського відомий в той час винороб і промисловець мільярдер Міхран Ананов.
З розвитком нових технологій і переворотів у виробництві, в Грузії, як і в багатьох інших країнах, ігристі вина почали робити за методом Шарма або ж резервуарним, який відрізнявся від традиційного шампанського тим, що вторинне бродіння відбувалося в сталевих герметичних резервуарах, а не безпосередньо в пляшках.
Різноманітність
На сьогоднішній день серед кращих зразків шампанського Грузії можна побачити:
- Аісі - базовий сорт винограду - сапераві з додаванням александроулі, оджалеші, муджуретулі. Вино за рахунок базового червоного сорту набирає рожевого відтінку і ніжного ягідного відтінку.
- Атенурі - виробляють в регіоні Картлі, сортовий склад мцване і чинурі дозволяє відносити вино до природно напівсолодкого типу. Вино білого кольору з яскравими фруктово-медовими тонами.
- Садарбазо - представник червоного ігристого з насиченим ароматом ягід і червоних фруктів. Використовують сорти александроулі, сапераві, оджалеші, тавквері.
- Сахалісо - буває як білим, так і червоним, для виробництва якого використовують місцеві різні сорти.
- Терджола - вино з характерним червоним кольором і сливовим ароматом. Сортовий склад: цицка, александроулі, муджеретулі, що вирощують на Заході Грузії.