Кількість
|
Вартість
|
||
|
Чилійські вина - історія
Вина з Чилі дуже популярні в винному світі, захоплюють нас своєю насиченістю, яскравістю і темпераментом, нібито вино увібрало в себе все сонце і харизму країни. Чилі відносять до країн Нового світу, де виноробству не більше 300 років. Але ми подивимося глибше - не все так просто.
Країна Чилі має своєрідну історію виноробства. При колонізації Америки в 16 столітті конкістадори Іспанії, привезли з собою перші лози і висадили на цій прекрасній землі.
1830 рік став роком заснування науково-дослідного центру Quinta Normal французом Клодом Гаєм. Саме цей рік вважають зародженням власної культури виготовлення вина в Чилі. В цей же період землевласники подорожували до Європи. Так на території країни поступово почали з'являтися і висаджуватися європейські сорти: каберне совіньйон, мальбек, каберне фран, мерло і совіньйон блан. Але далі стало ще цікавіше. У 1870-х роках віртуозних виноробів з Чилі нагороджують першими престижними винними нагородами на міжнародних виставках.
Варто зазначити, що велика кількість виноградників тут залишилася на своїх власних коренях, адже в період епідемії небезпечної філоксери, яка знищила більше половини лоз всієї Європи, географічно віддалене Чилі залишилося недоторканим цим шкідником.
Винні регіони Чилі
Територія земель Чилі досить витягнута і вузька, розташована на кордоні гір Анд з Тихим океаном. Це сприяло різноманітності зон клімату. У Чилі є як субтропічна, тропічна, так і середземноморська, і помірна, а жаркий південь Чилі і є сусідом з крижаним континентом - Антарктидою.
Країна розділена на 3 виноробні області:
- Прибережне Чилі має прохолодний клімат, обумовлений впливом холодної течії Гумбольдта. Найвдаліші вина цього регіону - ледь солонувате біле Шардоне і Совіньйон Блан з цитрусовими нотками, а також пікантний червоний Піно Нуар з нотами малини і гвоздики.
- Внутрішні долини, в тому числі регіон Центральної долини в околицях Сантьяго відрізняються сухим кліматом з 39 мм опадів. Близькість Анд впливає на відносно велику різницю між показником температури вдень і вночі. Такий ефект зберігає рівень кислотності в ягодах. Відомі своїми елегантними червоними винами (Сіра, Каріньян, Каберне Совіньон) і "купажами Бордо".
- Анди. Виноградники ростуть на висотах в передгір'ї Анд. Тут виробляють червоні вина зі структурованими танінами. У роки хорошого врожаю вина мають багатий фруктовий ароматичний профіль і чітко виражену кислотність.
Як класифікують вина в Чилі
У Чилі класифікація досить проста і не має строгих норм, але все ж виділяють наступні типи:
- столові вина. На пляшці не зазначено сорт винограду, вінтаж, регіону виробництва. Ця категорія включає бюджетні напої.
- вина з неконтрольованим місцем походження. На пляшцы обов'язково вказується наступне: виробник (бренд), виноград, вінтаж.
- вина, контрольовані за походженням. Позначається регіон виробництва, а виноробні господарства знаходяться на території будь-якої з п'яти зон.
Залежно від віку умовно діляться на:
- corriente (1 рік);
- special (2-3 роки);
- reserva (4-5 років);
- gran reserva (більше 6 років)
Купити чилійське вино
При виборі хорошого напою важливо звертати увагу на місце виробництва і звичайно ж сорт винограду.
- Найвідоміше і досить темпераментне червоне сухе вино в Чилі - це карменер. Тільки в цій країні його виробляють в такому великому обсязі. Завдяки своїй бездоганній схожості з мерло і каберне совіньон, був на межі зникнення і тільки в 1994 році ДНК дослідження підтвердили справжню ідентичність та унікальність carmener. Витримка в бочці істотно впливає на органолептику. Відчуваються в смаці відтінки червоних ягід і зеленого перцю, паприки і какао, а в більш витриманих - чорносливу, шоколаду, перцю і карамелі.
- Третю частину по площі вирощування лоз займає каберне совіньон. Його пізніше дозрівання дає можливість для винороба вибір періоду збору винограду. Залежно від цього смак може змінюватися від легкої вишні з нотами запашного перцю до насиченої ожини з присмаком какао.
- Мерло - цим сортом довгий час вважалися всі виноградники карменер. Багатий фруктовий і тривалий післясмак темних ягід і кедрового горіху. Часто використовують в купажі бордо разом з каберне совіньйон, який доповнює своїми танінами.
Також в основному в блендах використовують:
- Сіра - середньо або повнотілі вина з пікантним ароматом слив, оливок, шкіри і какао.
- Мальбек - яскравий стиль із збалансованими танінами і ароматом червоних ягід, у винах, витриманих в бочці, відчутні ноти тютюну і шоколаду.
- Кариньян - середньої повнотілості вина з високою кислотністю і ніжними нотами полуниці, смородини і лакриці.
Серед білих зустрічаються
- Шардоне - насичене і навіть злегка маслянисте з ароматами айви, персика, приємним солодким післясмаком здоби і мигдалю.
- Совіньйон блан- яскраве, соковите і кислотне, зі свіжістю цитруса і післясмаку скошеної трави.
- Досить добре поширений сорт семійон (часто зростає разом з совіньйон), а тому ставлення до нього зневажливе. Іноді винороби намагаються розкрити його в солодкому образі і дати перетворитися в дубі.
Кращі вина Ви зможете знайти на сайті Vino.ua. Зручний онлайн каталог, доставка по всій Україні і приємні ціни допоможуть Вам у виборі. Також широкий асортимент надано в мережі роздрібних магазинів власного імпорту в Києві та Одесі, де сомельє підберуть вино, згідно вашим перевагам та очікуванням.