Укр
Додайте товари для порівняння
Добавьте товары в желания
0

Порто вино одне з найбагатших і унікальних вин, що подарувала світові Португалія. Яскраве, насичене - воно має неповторний характер і таку ж історію створення. Дізнаємося більше про всі нюанси виробництва і різноманітності портвейну.

Трішки історії

Порто - місто, яке розташоване в північно-східній частині Португалії. Володіє континентальним сухим кліматом з теплою зимою і жаркими літніми днями. Його історія досить цікава, адже це місто перебувало спочатку під владою римлян - його завоювали під правлінням воєначальника Децима Юній Брут Каллаіка. Пізніше, стародавньо німецькі плем'я вестготів, побудувавши тут свою фортецю, роблять місто місцем резиденції єпископа. До 1092 року було під владою африканських племен. Але все ж в 1096 році Португалія почала свій відлік незалежності. Країна починає процвітати, завдяки підписанню Метуанської торгової угоди англійців і португальців. Угода давала право перевозити вина зниженим митним тарифом за пільгою, продавати більшу кількість вин для Англії. Це стало початком історії активного виноробства в Португалії і найяскравішого з кріплених вин - портвейну.

Створення системи контролю

Вина Порту завжди відрізнялися підвищеною міцністю, кислотністю і грубістю. Але найголовнішою проблемою була непереносимість тривалих морських перевезень. Вино починало псуватися під впливом температурних та інших особливостей і втрачати свої якості. Саме для вирішення цієї проблеми в 1673 році абат з Lamego вирішив додати до вина бренді, перш ніж закінчився процес ферментації, тим самим зупинив бродіння і зберіг природну солодкість винограду, створивши кріплене вино, яке з часом стає тільки краще, а не псується. Потім цей метод додали і в технологію виробництва, але не без своїх "пригод". Будь-який напій, що набирає популярності і любові у споживачів, буде страждати ризиком на підроблення. Так сталося і з портвейном - для поліпшення кольору і ароматичних властивостей до неякісного вина додавали імбир, екстракт бузини і багато різних домішок. Саме тому в середині 18 століття було затверджено правило і закон, який регламентує чіткі правила виробництва вина порто. На сьогоднішній день портвейну присвоєно категорію "назви, що підлягає контролю за походженням". Гарантією якості служить також маркування на шийці пляшки, що було розроблено Інститутом вин Дору і Порту. Гільдія Портвейну з контролю доставки запропонувала впорядкувати виноградники згідно їх розташування, віку і сортів лоз, типу грунту і характеристик сорту винограду за класифікацією від A до F.

Сорти для вина портвейн

Для виробництва вин порто найчастіше використовують купажі різних сортів і дуже рідко можна зустріти моносортові. Раніше могли використовувати до 48 різних сортів, але з 1974 року законом дозволено використовувати тільки 5 найкращих сортів, серед яких:

  • Торіга насьйональ - виноград, який любить спеку і витривалий завдяки своїй товстій шкірці. Йому характерний яскравий аромат темних фруктів і танінність.
  • Тінта као - відповідає в ассамбляжі за витонченість, але в той же час надає складності. Зустрічається рідше, оскільки вирощується в невеликій кількості. Комфортними умовами для зростання винограду вважається прохолодний клімат.
  • Тінта роріш - місцевий різновид іспанського темпранільйо. Цукристість винограду спровокована високим впливом сонця на терасах південних і західних схилів. Відповідає за соковитість, танінність і надає насичений неповторний колір.
  • Тінта барокка - ранній сорт з невисокою кислотністю, підвищеною цукристістю. Тонкий смак, який в ассамбляжі надає легких фруктових нот і тривалий післясмак.
  • Туріга франка - ще один любитель спекотного клімату, але він менш яскравий і володіє багатим ароматом.

Виробництво портвейну порто

Виноград збирається пізньої осені, в період максимальної зрілості, пресування проходить в спеціальних ваннах, після чого сусло перетікає в цистерни, де починається процес ферментації, при якому сусло починає бродити. Залежно від мети в кінцевому результаті вина, період ферментації може варіюватися до 1,5 доби, тому що чим коротше період, тим солодше буде вино, адже цукри не встигнуть перетворитися в спирт. Потім настає найголовніший момент у виробництві - кріплення сусла виноградним спиртом 77%, який припиняє ферментацію. Далі напій відправляється на дозрівання в бочках. Витримка триває від двох років і ємність бочок може бути різною.

Класифікація porto wine

Весь контроль виробництва porto портвейну здійснюється Інститутом вин Дору і Порту. Більш того, кожна пляшка повинна мати позначення, що гарантує якість.

Портвейни бувають білі, червоні, золотисті та рожеві.

Щодо витримки і різноманітності вин, існують такі види:

  • Рубі - найпростіший бюджетний варіант. Для виготовлення такого портвейну можуть використовуватися ягоди з різних виноградників. Більшість вин цього виду - ассамбляж молодих вин декількох вінтажів, багатих на відтінки фруктів і ягід, виражену кислотність і насичений глибокий колір.
  • Тоні - вино з невінтажних вин, що дозрівали не менше трьох років в дубі. Має характерний золотистий колір, який отримують методом кількох знять з осаду. Даний вид можна вважати аперитивом, так як його часто подають холодним.
  • Витриманий Тоні - дозріває в бочках на протязі не менше 6 років, завдяки чому має світлий коричневий колір і шовковисту текстуру з присутністю в смаку відтінків горіха. Серед Витриманих Тоні можна зустріти:
  1. 10 річний Тоні - аромати малини, сушеної лохини. Витримка надає карамельний смак з прянощами гвоздики і кориці.
  2. 20 річний Тоні - аромати інжиру, родзинок, карамелі, кориці, що посипана на апельсин.
  3. 40 річний Тоні - в смаку відчутні ноти кураги, апельсинової цедри, карамелі і тоффі.
  4. Колейта - вино одного вінтажу. Витримка в дубі не менше семи років.
  5. Вінтажний портвейн пізнього розливу (LBV). Використовують виноград одного вінтажу і піддають витримці в бочці 4-6 років. Буває традиційним (нефільтрований) і фільтрований.
  6. Вінтажний порто з окремої ділянки або Single Quinta Vintage - урожай одного вінтажу, а також виключно з однієї виноробні. Витримується 2-3 роки і розлив відбувається без фільтрації. Виробляється в хороший рік.

Різноманітність портвейну

2 особливих підвиди порту портвейну - це:

  1. Крастед - досить молодий стиль вина. Відмінною рисою є те, що він розливається нефільтрованим з осадом, що з часом утворює корочку на стінці пляшки. Він складається з суміші різних вінтажів, після чого бленд витримують більше 3 років.
  2. Гаррафейра - рідкісний незвичайний стиль портвейну. Спочатку він дозріває в бочках 3-6 років, а після ще від 8 років в десятилітрових пляшках геррафах.

У 2008 році світ вразила новинка - рожевий портвейн компанії Крофт. Свій колір він отримує завдяки короткочасній мацерації ягід. Він не піддається дозріванню дубі.

Білі портвейни поділяються за рівнем солодкості на екстра сухі, сухі і солодкі. І особливим типом вважається Лакріма - солодке вино з виразними відтінками меду, родзинок, сухофруктів.

Купити портвейн в Україні

Купити порту вино Ви завжди можете, відвідавши онлайн - магазин Vino.ua. Тут вина зібрані в зручному каталозі серед широкого вибору виробників і країн. Доставка вин здійснюється по Україні новою поштою, але Ви також можете замовити доставку на будь-яку адресу наших роздрібних магазинів в місті Одеса та Київ, де можна проконсультуватися з сомельє і вибрати найбільш підходящі запитам вина. Портвейн має різну ціну. Середня вартість хорошого портвейну коливається в районі 600-800 гривень. Porto вино також стане відмінним варіантом подарунка.

Вгору