Кількість
|
Вартість
|
||
|
Вина ламбруско - ігристі вина Італії, зон Емілії-Романьї і Ломбардії, які характеризуються відмінним полунично-фруктовим ароматом і до того ж є однойменним сортом винограду. У більш прохолодний сезон збору винограду у вині з'являються нотки полуниці, ревеню, гібіскуса, малини, а в більш теплий - ноти ожини, вишневого джему, лохини, фіалок.
Ігристе вино ламбруско Італії користується особливим попитом на винному світовому ринку. Можна купити ламбруско і в Києві, і в будь-якому іншому куточку України.
Різноманітність
Ігристе вино ламбруско виробляють з однойменного винограду.
Lambrusco - загальна назва кількох автохтонних сортів винограду, яких більше 13 і кожен має свої унікальні характеристики. Серед більш легких з характерними нотами червоних ягід і фруктів: Ламбруско ді Сорбара і Ламбруско Розато, а серед більш насичених з темними ягодами і земляними відтінками: Ламбруско Граспаросса, Ламбруско Саламін ді санта Кроче, Ламбруско Реджано.
Сорти італійського ігристого вина ламбруско
- Lambrusco di Sorbara має статус DOC і відрізняється високою якістю, кращими ароматичними і смаковими характеристиками. Процес цвітіння лози - найцікавіше в цьому сорті, адже під час нього з лози обсипається цвіт, знижуючи кількість винограду, але в той же час всі смако-ароматичні властивості переносяться в посиленому вигляді на плід. Що стосується смаку і аромату цього виду ламбруско, то не можна не відзначити його найвищу кислотність серед всіх видів з характерним фіалковим ароматом.
- Lambrusco Grasparossa di Castelvetro - сорт винограду, який надає ігристому характерну повнотілість, таніни, насичений глибокий колір і ароматичні відтінки вишневого сиропу, суниці, аличі. Також у цього сорту значно вище показник рівня алкоголю. Вина з відміткою DOC повинні мати в складі в процентному співвідношенні lambrusco Grasparossa до інших сортів - 85% до 15%.
- Lambrusco Salamino di Santa Croce назва не тільки співзвучна з назвою ковбаси салямі, а дійсно пов'язана з нею, оскільки щільність розташування виноградинок і форма грона дуже нагадує вид батона салямі. Процентне співвідношення - 90% lambrusco з 10 дозволеними відсотками інших сортів, найчастіше бруньолі і анчелотті. Вина з Саламін бувають і сухими, і напівсолодкими, але пити їх краще молодими.
- Lambrusco Reggiano названий на честь території зростання - Реджо-Емілія і є одним з провідних лідерів і найбільшим за площею регіоном виробників цього чудового напою. У більшості випадків - це, звичайно ж, ігристі вина різного кольору (білі, червоні). Вони можуть бути в сухому і напівсолодкому (amabile) варіанті, а також солодкі (dolce), що відрізняються своєю збалансованістю кислотності, повнотілості і фруктовості.
- Ламбруско Мантовано (Lambrusco Mantovano) знаходиться в Ломбардії і нагороджений статусом DOC, крім червоного ігристого ще зустрічається і рожеве. Значною відмінністю можна вважати досить низький рівень алкоголю і вина від цього є ще більш м'якими і ніжними.
Ігристе вино lambrusco і його історія
Історія бере свій початок ще з часів Стародавнього Риму, коли римляни активно займалися виноробством і досить часто пили вина. Вино ігристе ламбруско набирало популярності, адже лоза була невибаглива у вирощуванні і дарувала багато врожаю. Але є і погана сторона цього сорту - легке запилення іншими рослинами, що і спровокувало таке розмаїття підвидів ламбруско. У сімдесятих роках стали популярними солодкі вина і ламбруско було на піку, так як ціна на нього була невелика і відповідно попит вимагав виробництво солодких вин, але мода на них поступово пройшла, більш того солодкі і напівсолодкі вина почали вважатися дешевими та неякісними. Тому по сьогоднішній день ламбруско не може врятувати свою репутацію, маючи в своєму арсеналі якісні зразки тихих і сухих вин.
Різноманітність стилів
Ламбруско ігристе буває різних стилів.
За рівнем солодкості розрізняють:
- сухе - позначають на етикетці словом "Secco"
- напівсухе вказує назву "Semi secco"
- солодкі вина позначають словами "Dolce" або "amabile"
За кольором - буває червоне, біле і рожеве. Червоне ігристе не так часто зустрічається, але все ж користується попитом серед любителів.
За методом виробництва є тихі, ігристі спуманте, зроблені резервуарним методом Шарма, менш ігристі фрізанте, які з'являються завдяки перерваному процесу вторинної ферментації в резервуарах.
Шампанське ламбруско чим відрізняється
Часто шампанське плутають не тільки з ламбруско, але і з іншими ігристими винами, але розібратися в цій плутанині легко і просто - справа в тому, що шампанським можна називати тільки ігристі вина з Шампані, виготовлені за певною традиційною технологією. Тепер розберемося глибше:
- По-перше - це різний сортовий склад. Шампанське виробляють, в основному, з трьох сортів винограду: шардоне, піно нуар і піно менье.
- По-друге - технологія виробництва: шампанське виробляють традиційним методом або ж в світі він відомий як «Méthode Champenoise». Суть його полягає в тому, що спочатку виробляють тихе вино за класичною технологією. Далі його розливають по пляшках і додають туди суміш дріжджів, цукру, вина і закупорюють. У пляшці починається процес вторинної ферментації з виділенням СО2, який розчиняється у вині, утворюючи чудовий перляж. Ламбруско ж виробляють за методом Шарма, суть якого в протіканні вторинного бродіння в резервуарах.
- По-третє - розходження смакових і ароматичних якостей. Ламбруско більш фруктове і солодке, а шампанське більш мінеральне і кислотне.
Відповідно вино ламбруско має невисоку ціну.
Купити вино ламбруско в Україні
Купити ламбруско ви завжди можете замовивши на сайті Vino.ua, де Вас порадує широкий асортимент вин, приємні ціни, вигідні акційні пропозиції і доставка по всій Україні, будь-то Дніпро або Харків. Також Ви можете проконсультуватися у виборі італійського шампанського ламбруско з нашими сомельє в мережі роздрібних магазинів Vino.ua в Києві чи Одесі, які підберуть все згідно смаковим уподобанням і особливостям поєднання зі стравами. І, ймовірно, ви часто задавалися питанням - ламбруско скільки коштує? Ламбруско має невисоку вартість і стартує від 100 грн.