Незабутнє літо потребує незабутніх вин! Унікальні, яскраві вина Сицилії зі знижкою -50%!
Укр
Додайте товари для порівняння
Добавьте товары в желания
0

Напівсолодкі вина - це улюблена класика ласунів і тих, хто любить вино, але з пікантною солодкістю.

Ми часто чуємо терміни "сухе", "напівсухе", "напівсолодке" або "солодке" стосовно вина. Сухе або солодке досить легко розрізнити для більшості з нас, але чим відрізняється напівсолодке вино?

Все полягає в наявності залишкового цукру у вині. Нижня межа значення може варіюватися в залежності від країни. Наприклад, в Італії вважається вино напівсолодким з концентрацією цукрів від 6 г/л, в той час як у Франції 4 г/л.

Вина, що описуються як напівсолодкі, зазвичай збалансовані і мають гладкі, добре збалансовані смакові характеристики - не дуже кислі або занадто солодкі на смак.

Як виготовляють напівсолодке вино

Головною особливістю напівсолодкого вина є наявність залишкового цукру, який залишається у вині після зупинки бродіння.

Щоб дріжджі не “переробили" всі цукри, потрібно зупинити бродіння вчасно. Існує кілька способів зупинки ферментації:

  • охолодження сусла
  • нагрівання сусла
  • додаванням діоксиду сірки

Крім того, деякі виробники купажують сухі і солодкі виноматеріали.

Ще одним методом отримання напівсолодкого вина є додавання звичайної сахарози.

Але найбільш якісними і цінними є вина, які мають природну солодкість, а не штучно створену.

Для цього використовують певні сорти винограду, які здатні накопичити високу концентрацію цукрів. Збір врожаю відбувається також в певний період, щоб ягода була максимально зрілою з дуже високим рівнем цукру. Як правило, виноград, який збирають пізніше, більш фруктовий і солодкий, ніж вина з винограду, зібраного раніше. Клімат - ще один важливий фактор. Чим спекотніше, тим швидше дозріває виноград і раніше накопичує цукри, і навпаки в більш холодному кліматі.

Сама ж назва винограду не скаже вам сухе вино чи солодке або щось середнє. Наприклад, Совіньон Блан або Шенен Блан можуть бути як більш сухими, так і десертними, в залежності від методу виноробства і часу збору винограду.

Кращі напівсолодкі вина

Світ напівсолодких вин досить багатий і різноманітний. Тут потрібно шукати своє вино за смаком. Але виділимо найпопулярніші і кращі напівсолодкі вина.

Рислінг

Неймовірно багате біле вино, яке відрізняється ароматами яблука, груші, квітів і пікантних бензольних нот. Його яскрава майже хрустка кислотність добре балансує природну солодкість. Завдяки цьому вино має живий насичений смак з дуже тривалим красивим післясмаком. Зверніть увагу на представників з Німеччини з позначенням Spatleses i Auslese. Також чудові вина є в Ельзасі.

Гевюрцтрамінер

Неймовірно ароматне вино! Всі відтінки ароматів з тропічної плантації: манго, лічі, ананас, банан, маракуйя. Це все красиво відтіняється багатими пряними ароматами. Такі багаті аромати в поєднанні з солодкістю створюють неймовірні враження від пиття вина. Кращими представниками будуть вина з Ельзасу і Німеччини.

Токай

Справжня угорська легенда! Для його виготовлення використовують такі сорти, як фурмінт, харшлевелю, мускат, оремус. Особливістю цих вин є пізній збір винограду і враження ягід благородною пліснявою. Такий метод надає винам особливий аромат білих квітів і зацукрованих фруктів.

Москато

Це улюбленець серед прекрасної половини людства. Вино дуже ароматне і має характерні нотаи груші, троянди, мускату і меду. Вино ніби ввібрало сонце! Цей напій легко і багато п'ється. Особливо популярний в Італії і США, але яскравих представників ви можете знайти і в інших країнах, наприклад, в Аргентині.

Грузинські напівсолодкі вина

Грузія рясна яскравими напівсолодкими винами. Самі грузини випивають це вино в величезних кількостях. У них склалася особлива винна культура і споживання вина стало частиною життя. Грузини розуміються на хороших винах. Для виробництва вони використовують в основному місцеві сорти винограду, такі як сапераві, ркацителі, александроулі, муджуретулі, мцване і т.д. Згадаймо яскравих представників: Кіндзмараулі, Хванчкара, Ахашені і т.д.

З чим пити напівсолодкі вина

Вино напівсолодке найкраще подавати при температурі 6-10 С.

Такі вина відмінно поєднуються з рибними стравами, десертами. Також можна подавати разом з фруктовою тарілкою.

Рислінг і Гевюрцтрамінер відмінно поєднуються з азіатською пряною кухнею, гострими стравами. Це вважається одним з кращих поєднань.

Якщо ви любите сири, то вибирайте сири з блакитною пліснявою (дор блю, горгонзола) або тверді витримані сири (гауда).

Купити напівсолодке вино ви легко можете в нашому інтернет-магазині Vino.ua. Ми напряму співпрацюємо з світовими виробниками і наша колекція має 4000+ товарів. Вино напівсолодке має різну ціну. Вартість варіюється від 90 грн і вище. Також ви можете відвідати один з наших магазинів мережі в Києві та Одесі, де кавісти допоможуть вибрати смачне напівсолодке вино за кращою вартістю.

Вгору