Укр
Додайте товари для порівняння
Добавьте товары в желания
0

Вино херес, або як його ще називають "шеррі", кріплене вино родом з Іспанії з міста Херес-де-ла-Фронтера провінції Андалусія, де розташувалися виноградники серед пагорбів і піщаної землі. Законом визначено зони, де дозволено виготовляти херес, більш популярні під назвою "хересний трикутник", так як міста Херес-де-ла-Фронтера, Пуерто-де-Санта-Марія і Санлукар-де-Баррамеда дійсно формують на мапі своїм розташуванням трикутник. Перший аппелласьон DO був створений ще в 1933 році під назвою Jerez DO і на сьогоднішній день контроль дотримується органом влади Consejo Regulador de Jerez.

Технологія виробництва

Перш за все виноград для хересу збирають в період максимальної зрілості або навіть перезрілості у вересні для збереження високої концентрації цукру в ягоді. Для більш солодких сортів також використовують метод підсушування або пів’ялювання винограду на підстилках з соломи. Після цього відбувається пресування і підготовка виноматеріалу як для виробництва сухого білого вина: збір, очищення від гребенів, пресування, ферментація в бочках або сталевих резервуарах, витримка. Потім відбувається найголовніший невід'ємний процес, коли херес стає таким унікальним вином - це дозрівання вина в неповній бочці під дріжджовою плівкою, що називається флор, яка сприяє деякій герметичності вина і захистом від окислювальних процесів. Згодом плівка випадає в осад і слідує витримка, контактуючи з повітрям.

Для наступного процесу кріплення використовують 96% виноградний спирт. Кількість додається спирту залежить від сорту винограду і його виду, про які ми розповімо нижче.

Унікальний багаторічний процес витримки хересів - система солера-кріадера. Солера - це багатоярусна конструкція в якій міститься від 3 до 9 бочок, званих "кріадера". Молоді вина знаходяться в верхніх кріадерах, а більш витримані маленькими порціями беруть з нижніх кріадер. Вина рухаються вниз по ярусах від 3 до 50 років або навіть більше. Крім цього існує і рідкісний вінтажний херес Аньяда, при виготовленні якого не використовують метод Солера.

Варто відзначити, що навіть погреби в Іспанії бувають різними: мавританського і кафедрального типу. Мавританські - з'явилися завдяки арабським культурам. Це невеликі споруди з червоних каменів, в яких і зберігається херес. Кафедральні погреби ще називаються Бодега. Вони значно більші і дуже високі зі спорудами з колон і системами солера кріадера, відповідно витримка тут проходить під хересною плівкою. Ще одна особливість полягає в тому, що погреби і не погреби зовсім, так як завжди знаходяться на землі, а не в підвальних приміщеннях.

Jerez вино і його сортовий склад

При виробництві хересу використовують три базових сорти паломіно (Palomino), педро хіменес (Pedro Ximénez) і москатель (Moscatel) і це завжди вино виключно біле.

  • Паломіно - найбільш поширений сорт винограду для виготовлення хересу. Ділиться на два підтипи - фіно і паломіно де херес (зустрічається набагато рідше і приносить менше врожаю). Виноград дуже добре бореться зі шкідниками і особливою рисою є присутність яблучної кислоти в невеликій кількості в ягодах.
  • Педро хіменес (Pedro Ximénez) - займає друге місце в значущості хересних вин, але територія виноградників значно менше ніж паломіно. Даний сорт дуже добре піддається підв’ядюванню, оскільки його шкірка дуже тонка.
  • Москатель (Moscatel) - один з історично древніх сортів винограду, зароджених ще в Стародавньому Єгипті. Виростає в трохи нетрадиційно окресленій території Хереса, це регіон під назвою Чиклана-де-ла-Фронтера і Чіпіона. Вина з цього сорту дуже різноманітні, на що вказують його різновиди за категоріями цукристості. Важливо відзначити, що серед усіх підвидів москатель у виробництві використовують тільки мускат олександрійський. Відрізняється своїм неповторним ароматом, який неможливо переплутати

Sherry вино яких буває видів?

Сухе вино, яке виготовляється в основному із сортів паломіно фіно, класифікують виходячи від методу виробництва:

  • Фіно (Fino)/Мансанілья (Manzanilla) - легке і сухе по стилю вино з солонуватими фруктовими ароматами. Прийнято подавати охолодженим.
  • Амонтильядо (Amontillado) - пікантний стиль вина з відтінками горіхів, на смак середнє між Фіно і Олоросо.
  • Пало Кортадо (Palo Cortado) - насичений херес з відтінками свіжої кави і патоки.
  • Олоросо (Oloroso) - володіє темним відтінком і виразними горіховими нотами в ароматі, які утворилися завдяки тривалому періоду окислення при витримці.

Стилі солодкого хересного вина, яке виробляють в основному з педро хіменес або москатель:

  • Педро Хіменес (Pedro Xemenez) - найсолодший стиль хересу з яскравими нотами інжиру та фініків в букеті. Виготовляють з однойменного сорту.
  • Москатель (Moscatel) - вино має високу солодкість з карамельними нотами, виготовляють з ароматного винограду мускат олександрійський.
  • Купажований солодкий херес (Sweetened sherry) - зазвичай виготовляють з купажуванням Олоросо і Педро Хіменес, його класифікують за рівнем залишкових цукрів в напої: Драй - 4-5 г/л, Медіум - 5-115 г/л, Пейл Крим - 45 115г/л, Крим - 115-140г/л, Дульсе - понад 160 г/л.

Sherry вино - ідеальний варіант в гастрономічних поєднаннях. Він відмінно гармонує з нетиповими важкими закусками, адже жодне вино не подається до солінь або страв, що містять у складі оцет. Також цей вид кріпленого вина добре підходить до м'ясних страв з птиці, грибів, гострих сирів, риби, салатів, супів або відмінне завершення трапези спільно з десертами, особливо вишукано з морозивом або чізкейком.

Херес купити в Україні

Вино херес має різну ціну. Вартість хересу може варіюватися в різному діапазоні в залежності від періоду витримки, виду і сорту винограду. Херес на будь-який смак Ви знайдете на сайті інтернет магазину з власним імпортом Vino.ua, а також можна проконсультуватися щодо підбору вин до створення ідеальної гастрономічної пари для ідеального проведення часу. Ви можете відвідати один з роздрібних магазинів мережі в Києві чи Одесі.

Вгору