Італія (Венето) зі знижкою до 50%
Укр
Додайте товари для порівняння
Добавьте товары в желания
0

Ігристе вино Шампані - це не вино, це легенда: будь-який, хто піднесе до губ келих, торкається до 300-річної історії.

Вистріл пробки шампанського - один з найбільш ейфорійних і відомих звуків в світі. Однак цей напій не можна використовувати тільки для особливих випадків. Шампанське може бути привілеєм або чудовим подарунком, але також можна насолоджуватися ним в колі друзів або навіть на самоті!

Трішки історії

Історія і легенда одного з найвідоміших ігристих вин почалися з П'єра Періньона, легендарного монаха-бенедиктинця, який був кантінером і адміністратором абатства Hautvillers протягом 47 років, з 1668 по 1715 рік і всесвітньо відомого як винахідник шампанського.

Насправді Дом Періньон нічого не придумав, але він, безсумнівно, головний герой в процесі створення ігристих шампанських вин. До нього єдиним виробленим в регіоні вином було vin gris, біле вино, отримане з червоного винограду, і це було тихе вино, яке, однак, мало тенденцію до піноутворення.

Дом Періньон розумів, що необхідно знайти спосіб зберегти шипучість вина. Як? Помістити його в пляшку (замість того, щоб тримати в бочці) і щільно закрити пробкою, що виготовлялась в ті роки. Так і створювалися перші шампанські вина.

Як виробляють шампанське

Шампанське виготовляють в Шампані. Його технологія виробництва строго регламентована і існує ряд правил і вимог. Тільки дотримуючись їх ігристе вино може носити горду назву "шампанське".

Таке ігристе вино отримують в результаті процесу, відомого як Méthod Champenoise (або «традиційний метод» за межами Шампані у Франції). Цей тривалий і трудомісткий процес - одна з причин, за якою шампанське перевершує своїх конкурентів за якістю, престижністю і ціною.

Для його виготовлення використовують три сорти винограду:

  • шардоне
  • піно нуар
  • піно меньє

Первинна ферментація відбувається традиційним способом. Виноградний цукор перетворюється в спирт за рахунок додавання дріжджів.

Вторинна ферментація може зайняти до восьми тижнів. Тихе вино, цукор і дріжджі розливаються в пляшки і закупорюються пробками. Вино знаходиться в горизонтальному положенні.

Для того щоб у вині утворилися крихітні бульбашки (знаменитий «перляж»), необхідно, щоб вино ферментувалося другий раз в пляшці. Під час цього процесу утворюється СО2 і розчиняється у вині, так як пляшка щільно закупорена і вуглекислий газ не має можливості розсіятися в повітрі.

Коли вторинне бродіння закінчиться, шампанське готове, але необхідно видалити осад. Це можна зробити в два етапи. Перший крок - це ремюаж: він може бути виконаний вручну (зараз не використовується) або автоматично (за допомогою машин). В обох випадках пляшки періодично струшують, поки осад не спуститься по горлечку на пробку. На другому етапі осад видаляється за допомогою дегоржування: горлечко заморожується, тимчасову пробку знімають і створюється внутрішній тиск.

Невінтажне шампанське має витримуватися в пляшці не менше 15 місяців (включно з 12 місяців на осаді), в той час як вінтажне шампанське має витримуватися не менше 36 місяців перед випуском в продаж.

Різноманітність стилів

Шампанське може створюватися в різних стилях, в залежності від сорту винограду, обраного виробником.

Blanc de Noirs Champagne - біле ігристе вино, виготовлене з дозволеного в регіоні червоного винограду. Цей метод вимагає мінімального контакту соку (виноградного сусла) і шкірки. 

Blanc de Blancs Champagne - це біле ігристе вино, виготовлене з білого сорту винограду шардоне.

Також крім білого шампанського, виробляють рожеве. Його отримують шляхом короткочасного контакту виноградного соку зі шкіркою червоного винограду. Так виходить красивий рожевий колір.

З чим пити шампанське

Саме по собі шампанське - справжнє задоволення. Але ви можете поєднувати його із закусками або стравами.

Кращим поєднанням буде шампанське разом з м'яким французьким сиром, наприклад запеченим брі з вершками і підсмаженими горіхами пекан. Що стосується першої страви, то все солоне або смажене добре збалансує кислотність вина. Спробуйте його зі смаженими устрицями або копченим лососем, якщо ви любитель морепродуктів, або з хрусткою смаженою куркою або фаршированими грибами, щоб отримати незабутні кулінарні враження. На десерт уникайте занадто солодких страв, так як вони будуть конкурувати з сухістю шампанського.

Купити шампанське ви можете в нашому інтернет-магазині Vino.ua. Ціна стартує від 1000 грн. Також ви можете придбати шампанське в мережі роздрібних магазинів в Києві чи Одесі. Бажаний рік, виробник, стиль - все це врахують наші професійні сомельє.

Вгору