Вина Tuscany зі знижками до -50%
Укр
Додайте товари для порівняння
Добавьте товары в желания
0

Ігристе напівсолодке

Напівсолодке шампанське одне з найпопулярніших і улюблених напоїв серед любителів ігристих вин з солодкістю.

Незважаючи на те, що серед товарів на полицях винних магазинів ми звикли бачити пляшки шампанського більше в сухий версії з мінімальною кількістю цукру - брют, цей напій існує і в різних інтерпретаціях щодо рівня цукру від брют натюр із залишковим цукром 0-3 г/л до напівсолодких варіантів для справжніх ласунів. Більш того, спочатку шампанське було солодким напоєм, оскільки ягодам не вистачало потрібного для дозрівання ягід тепла і сонця, тому вина були кислими і в них додавали велику кількість цукру.

Варто нагадати, що шампанське - єдине вино, при виробництві якого можна додавати цукор і то виключно на певних етапах виробництва.

Як виготовляють ігристе вино

Виробництво ігристого починається за принципом підготовки базового сухого вина - після збору винограду його тиснуть і піддають м'якому пресуванню. Потім декантують і залишають вино охолоджуватися при температурі 5-10 градусів близько 10 години в резервуарах з нержавіючої сталі. Далі настає ферментація протягом 15-20 днів при температурі 18-20 градусах в чанах. В кінцевому підсумку ми отримуємо базову сухе вино. Далі вино поміщають в герметично закриті автоклави зі сталі, додають тиражний лікер (дріжджі, цукор, базове вино), це переходить у вторинну ферментацію (30-80 днів). Потім вино фільтрують тим, що поміщають його в другій автоклав з нержавіючої сталі з охолоджуваними стінками, де випадають в осад залишки дріжджів, які роблять вино каламутним, якщо їх не видалити, і винна кислота.

Після цього вина ще раз піддаються фільтрації, бутилюється і виходить кінцевий продукт, який вже можна продавати.

Сорти винограду

Напівсолодке ігристе вино виробляють в основному з таких сортів винограду як:

  1. Мускат - один з найстаріших сортів винограду, який любили ще давньоримські імператори, а також і Клеопатра. Особливо популярні ігристі цього сорту в регіоні Асті в Італії. Його аромат неможливо переплутати з іншими сортами - тут присутній цитрусовий цвіт, акація, а тривале солодке післясмак плодів стиглої дині і лічі з кленовим сиропом стануть улюбленим напоєм для любителів солодких десертів.
  2. Ламбруско - італійський сорт, який використовують для виробництва як білих, так і червоних вин. Головна їхня відмінність полягає в яскраво вираженому сунично-фруктовому ароматі. У більш прохолодний сезон збору винограду у вині з'являються нотки полуниці, ревеню, гібіскуса, малини, а в більш теплий - ноти ожини, вишневого джему, лохини, фіалок.
  3. Рислінг - перший з розповсюдження сорт винограду в німецьких регіонах. Солодкі варіанти мають аромати яблук, свіжих персиків і бензольний присмак. Також, завдяки солодкості, з'являється тривалий післясмак медового нектару.
  4. Совіньйон блан - вважається другим з розповсюдження в світі сортом. Найчастіше з нього виробляють сухе вино, але в купажах з іншими сортами в ігристих винах може виступати і в напівсолодкому і в солодкому вигляді. Територія і клімат, де був вирощений совіньйон значно впливає на його смако-ароматичні властивості. Так в більш холодному кліматі в смаку будуть більш виражені цитрусові мотиви, в більш теплому ви почуєте нотки тропічних фруктів, маракуї, ананасів і персиків, часто властиві новозеландським білим винам. Підвищений рівень цукру насичує вершковими нотами.
  5. Шардоне - найпопулярніший білий сорт у всьому світі і для шампанських та ігристих вин його використовують частіше в купажах. Для нього характерна соковитість і яскравість з присмаками ананасів, персиків і карамболя з карамельно-вершковими нотками.
  6. Шенен блан - має ніжний аромат ромашок з медом. У смаку яскраво виражена айва, диня і перестиглий нектарин. Солодкість додає специфічний смак зацукрованого імбиру. Найчастіше ігристе з цього сорту винограду можна зустріти у виробників південноафриканських шампанських, виготовлені методом Кап класік.

Вино ігристе напівсолодке ви можете купити на сайті Vino.ua. Ціна стартує від 100 грн. Також зверніть увагу на такі популярні позиції, як:

  • Le Foglie Lambrusco Bianco - ніжне легке ігристе з білого ламбруско з інтенсивним квітково-фруктовим ароматом і солодким смаком яблук, цитрусів, квітів акації. Відмінно підійде для літніх вечірок під десерти, сирні та фруктові тарілки.
  • Artinero Muskat Semi-sweet White - лінійка українського підприємства Арт Вайнері, який цінується своїм ставленням до високої якості виноматеріалів і виробництва. Вино вироблено класичним методом із бродінням в пляшці, а не резервуарі, як при методі Шарма. Аромат легкий і яскравий, з палітрою цитрусових квітів і кольору фруктових дерев. Смак м'який і округлий з тривалим медово-нектарним післясмаком. Пляшка такого вина стане відмінним доповненням для простого застілля, де будуть присутні рибні або нежирні м'ясні страви або морепродукти.
Вгору