Кількість
|
Вартість
|
||
|
Біле напівсухе вино приваблює своєю свіжістю, помірної кислотністю і приємним натяком на солодкість в післясмаці. Такі вина подобаються тим, хто не любить солодощі, але й не бажає зайвої яскравої кислотності в бокалі.
У напівсухих винах є дуже маленький відсоток залишкового цукру і він становить до 5%.
Ця концентрація майже не відчутна, але в комплексі з іншими компонентами вина створює приємний баланс і м'яку кислотність.
Воно не настільки солодке і приторне як напівсолодке і солодке вино.
Вино біле напівсухе зазвичай вживають молодим.
Напівсухі вина виробляють в різних виноробних країнах, будь-то Іспанія або Австралія.
Воно може бути також червоне і рожеве. Але білі напівсухі вина відрізняються своєю свіжістю і легкістю.
Різноманітність білих напівсухих вин
Білі напівсухі вина також мають широкий діапазон, починаючи від простих базових вин для повсякденного вжитку і закінчуючи воістину великими чудовими винами, які дбайливо зберігають цінителі в своїх винних погребах.
Поговоримо про деякі найвідоміших білих напівсухих винах.
Гевюрцтранмінер
На цьому ароматному пряному сорті спеціалізуються Німеччина і Ельзас, але також вирощують і в Австрії, Італії (Альто-Адідже). Цей сорт винограду відомий своїми неймовірними ароматами лічі, пелюсток троянд, білого персику, лимонної цедри, меду.
Він здатний накопичувати високу кількість природного цукру під час дозрівання, тому з нього виходять дивовижні і щедрі напівсухі вина.
Мабуть, ви зустрічали красиві витягнуті пляшки, форма яких так і називається «ельзаська».
Цікаві варіанти білих напівсухих вин і цього сорту можна знайти в таких країнах, як Нова Зеландія і США (Каліфорнія, Орегон).
Але тільки Ельзас є місцем сили для гевюрцтрамінера. Тут він розкривається в повній яскравості і красі.
Рислінг
Цей сорт називають «королем білих вин» завдяки своїй високій кислотності.
Рислінг багатогранний, багатий, витончений і досить складний. Різноманітність має широкий діапазон - починаючи від сухих представників і закінчуючи солодкими ice wine. В ароматі ноти різноманітних цитрусових, яблук і груш, білих квітів, персиків, а також бензольні відтінки.
Німці краще за всіх спеціалізуються на Рислінгах, але також його виробляють в Австрії, Франції (Ельзас), Австралії і Новій Зеландії.
Москато
Мускат один з найстаріших напоїв в винному світі. Його аромат унікальний і незабутній з нотами квітів акації, мигдалю, троянди, гвоздики. Смак оксамитовий, яскравий з легкої кокетливою солодкістю. Це вино давно стало фаворитом серед прекрасної половини людства.
Грюнер Вельтлінер
Австрія спеціалізується на цьому вині з відтінками персика, перцю і спецій. Коли виноград збирається менш стиглим, переважають цитрусові, особливо лайм. Однак чим пізніше в сезоні збирають виноград, тим менше цитрусових нот ви знайдете у вині, а з більш стиглого винограду виходять вина з нотками персика.
Віоньє
Це дуже ароматний виноград. Фактично, у французьких винах Кот-Роті винороби змішують трохи віонье з сіра, щоб додати спокусливий аромат з нотками цитрусових. Це французький сорт винограду, який стає все популярнішим у всьому світі через його аромати і смак персиків і жимолості.
Піно Гріджо / Піно Грі
В Італії це вино називається Піно Гріджіо. В інших країнах, особливо в Орегоні і Франції, вина з того ж сорту винограду називаються Піно Грі. У Німеччині це називається Граубургундер. Напівсухі вина Піно Гріджіо / Піно Грі легкі, хрусткі і фруктові з мінеральними або цитрусовими нотками, помірною кислотністю, а також повнотілі.
Піно Блан
Цей білий виноград вирощується в таких країнах, як Німеччина, Австрія, Італія і Ельзас (Франція). Він має такі ж смакові профілі, що і шардоне, завдяки чому виходять повнотілі вина з помірною кислотністю (за рахунок легкої солодкості) і нотками яблук і мигдалю.
Сорти винограду
Напівсухі білі вина можна зробити, використовуючи будь-який сорт винограду. Тут все залежить від бажання винороба і що він хоче отримати в кінцевому результаті. Виноград має різну концентрацію природного цукру в залежності від сорту, часу збору врожаю, і рівня концентрації соку. Важливо, щоб під час дозрівання виноград накопичив необхідні речовини в потрібній кількості. Це все він подарує вину.
Популярні сорти винограду:
- рислінг
- шардоне
- гевюрцтрамінер
- совіньйон блан
- піно гріджио або піно грі
- мускат
- мюллер тургау
- грюнер вельтлінер
- ркацителі
- піно блан
- віоньє
- сільванер
Технологія виробництва
Ми вже говорили про те, що біле вино виробляють як з білого, так і з червоного винограду. Процес передбачає відділення шкірки і кісточок від виноградного соку.
Далі відбувається ферментація при низьких температурах. Коли концентрація цукру у вині досягає межі 1 - 2,5%, бродіння зупиняють охолодженням вина до 4-5°С.
Цей залишковий цукор надає вину природну солодкість.
Міцність білого напівсухого вина варіюється в діапазоні 8 - 12%.
Сухе ж вино витримують до повного зброджування цукру.
Правила подачі
Рекомендована температура 8-12°С, використовуючи стандартні бокали для вина.
З чим пити біле напівсухе вино
Це вино універсальне в плані гастрономії.
Воно смачно поєднується з більшістю видів сирів, стравами східної кухні, овочевими стравами та паштетами.
Це стосується і рибних страв. Біле напівсухе вино подають навіть до м'ясних страв, дичини.
А якщо ви спекли смачну ароматну випічку, то виберіть до нього біле напівсухе вино. Наприклад, ельзаський Гевюрцтраминер і штрудель - це класичне поєднання.
Смачної парою до напівсухого Рислінгу стануть гриби, страви з курки, деякі види сирів.
Як вибрати біле напівсухе вино
Щоб купити якісне вино, необхідно звертати увагу на місцевість, де воно вироблено, рік врожаю, сорт винограду і місце розливу (має збігатися з місцем виробництва).
Хороше біле напівсухе вино можна легко знайти в Україні. Ціна має широкий діапазон і стартує від 70 грн.
Простий спосіб придбати кращі сухі білі вина з будь-якої точки світу - це зайти на наш сайт Vino.ua.
Якісні товари ви завжди можете купити в нашому інтернет-магазині Vino.ua або в мережі роздрібних магазинів. Власний імпорт і широкий асортимент вин з більше 4000+ позицій точно допоможуть знайти найкращі вина для себе!