Вина Tuscany зі знижками до -50%
Укр
Додайте товари для порівняння
Добавьте товары в желания
0

Вино біле зачаровує всіх своєю універсальністю і легкістю.

Одні люди його люблять, інші клянуться, що п'ють тільки червоне. Але як можна відмовити собі в келиху чудового свіжого ароматного білого вина?

Існує безліч стилів білого вина - починаючи від легких сухих і закінчуючи насиченими бурштиновими солодкими, як мед. Крім цього, вони можуть бути і тихими, і ігристими, мінеральними як Шаблі і насиченими як Портвейн. Тут кожен знайде вино за смаком.

Їх подають у всіх ресторанах світу, будь то Лос-Анджелес або Київ.

Всі вони фантастично добре поєднуються з усіма типами страв, навіть деякі білі вина подають зі стейками.

Різноманітність білих вин

Біле вино має кислотність, яка може бути низькою, високою або середньою. Рислінг може похвалитися найвищою кислотністю серед всіх білих сортів винограду. Його ще називають «королем білих вин».

В цей же час в винах з піно грі кислотність часто буває досить низькою. Вина із занадто високою кислотністю різкі та неприступні, в той час як вина з низькою кислотністю можуть бути м'якими і нецікавими. Зазвичай виробники намагаються знайти компроміс з рівнем кислотності.

Смаки і аромати білого вина неймовірно різноманітні і охоплюють безліч відтінків і нот. Аромати фруктів, таких як банан, яблуко, груша, персик і цитрусові, часто є відмінними нотами в шардоне.

Французькі витримані Шардоне Бургундії, а також деякі Каліфорнійські і Орегонські, відомі своєю повнотілістю, маслянистою текстурою. Такі характеристики роблять ці вина відмінними серед білих.

Багаті фруктові вина досягають піку свого вираження (і вартості) в розкішних сотернах. Соковито приправлені абрикосом, бананом і персиком, а також медовими відтінками. Сотерн ще називають «рідким золотом».

Крім цих ароматів в білих винах можна зустріти ноти мінералів, кременю, пороху, сланцю, а іноді і вапна. Такий землистий смак може надати неповторність і запам'ятається його характер. Шаблі з того ж шардоне, але в іншому стилі, легендарний своїми мінеральними ароматами. 

У цю ж категорію можна віднести німецькі та австрійські рислінг, вони однаково смачні і суворі.

У білих винах можна зустріти справжні букети білих квітів. Такі ноти найчастіше зустрічаються в ельзаському гевюрцтрамінері. Король квіткового вина - віонье. Білі вина з цього сорту винограду високо цінуються за їх квітковий смак.

Назвемо деякі з кращих регіонів, які виробляють вишукане біле вино: Ельзас, Сотерн, Бургундія, Шампань і Долина Луари у Франції; Альто-Адідже в Італії; Долина Сонома, Долина Напа і Центральне узбережжі Каліфорнії; Мозель і Нае в Німеччині.

Сорти винограду для білих вин

Нижче наводиться список відомих сортів винограду, використовуваних при виробництві білого вина:

  • шардоне
  • піно гріджіо або піно грі
  • рислінг
  • совіньйон блан
  • гевюрцтрамінер
  • мускат
  • піно блан
  • шенен блан
  • мюллер тургау
  • грюнер вельтлінер
  • треббіано
  • семільйон
  • сільванер

Крім білих сортів, також для виробництва використовують червоні сорти винограду. Адже 99% має безбарвну м'якоть, а шкірку відділяють на початковому етапі виробництва.

Як виробляють білі вина

Білі вина виробляють, в основному, з білих сортів винограду, при цьому відділяючи шкірку і кісточки.

Іноді технологія не передбачає відділення, оскільки в них містяться особливі речовини, які надають вину неповторного аромату і смаку.

Також використовують червоні сорти винограду з безбарвною м'якоттю. З них вина виходять більш насиченими і яскравими.

Завдяки своїй різноманітності, білі вина виробляють за дуже різними технологіями. Тут не порівняти виробництво шампанських вин і портвейну, наприклад.

Деякі вина як ice wine виготовляють із замороженого на лозі винограду. Народжуються дійсно чудові вина, солодкі як нектар.

Як подавати білі вина

Важливо подавати біле вино охолодженим, рекомендована температура 8 -10 ° С. Витримані вина можна подавати більш теплими.

Правильно підібраний келих дозволить повною мірою розкритися вину. Для білих вин стандартний келих менше ніж для червоних, більш звужений догори, має довгу ніжку, щоб вино не нагрівалося.

Якщо ж ми говоримо про ігристі вина, то там класичний келих-флюте, щоб зберегти бульбашки максимально довго і спостерігати перляж.

Для солодких десертних вин підійдуть невеликі келихи.

З чим пити білі вина

Завдяки своїй легкості і витонченому смаку, білі вина поєднуються з великою різноманітністю страв.

Вони стануть чудовою парою до морепродуктів, білої риби.

Також смачно поєднуються з сирами, стравами з птиці, грибами, овочами і десертами.

Ігристі вина часто подаються як аперитив. Вони чудово створюють настрій свята.

Як вибрати біле вино

Часте питання - скільки коштує біле вино. Але світ цих вин настільки багатий, що тут ціна може бути дуже різною. Починаючи від 70 грн і далі цінник можна тільки уявити. Адже на вартість впливає багато чинників, починаючи від регіону виробництва, бренду і закінчуючи особливістю технології.

Базові вина для щоденного вживання мають лояльний цінник. Такі вина краще пити молодими і не варто зберігати пляшку довго.

А ось чим складніше й вишуканіше вино, тим більше уважного і дбайливого догляду воно вимагає.

Варто пам'ятати, що хороші солодкі десертні вина також матимуть високу ціну, завдяки складності збору врожаю і специфічній технології.

На сайті Vino.ua, а також в мережі роздрібних магазинів, ви можете купити біле вино за найкращою ціною! Власний імпорт з різних виноробних країн і 4000+ позицій в колекції дозволять обрати для себе найкраще і найсмачніше вино! А ми швидко доставимо його в будь-яку точку України!

Вгору