Кількість
|
Вартість
|
||
|
Біле грузинське вино є досить популярним на світовому ринку і відрізняється такою ж грузинською яскравістю і темпераментом.
Якщо поставити запитання "яка країна вважається хранителем стародавніх традицій в історії виноробства?" відразу ж пригадується яскрава, гостинна і колоритна Грузія з її чудовим вмінням поєднувати вина автохтонних сортів з не менш цікавими і смачними національними стравами. А доказовими фактами того, що вина в країні виробляються багато років, свідчать знахідки археологів у вигляді амфор з глини із залишками мезги і відбитки листя, що припадають на час неоліту.
Другим значимим пунктом у розвитку виноробства є вигідне розташування регіонів з виноградниками і унікальний клімат кожного з них. Найбільш яскравою зоною безсумнівно є Кахетія - розташування в південно-східній частині біля річок Алазани та Іори. Виноградники знаходяться на висотах, але з північно-східного боку їх захищає Кавказький хребет. М'який і сухий клімат створює сприятливі умови для потенційних червоних і не менш цікавих білих вин.
Методи виготовлення
Технологія виробництва в Грузії займає перше місце в створенні вина, як і дотримування давніх традицій разом з націленим на якість результатом. Маючи багатовіковий досвід, Грузія в першу чергу асоціюється з вином і смачною різноманітною кухнею. Адже самі грузини люблять смакувати життя, створювати безліч смаків і дивувати своїм творчим підходом до виноробства.
Не дивлячись на те, що Грузія, в основному, спеціалізується на виробництві вин з червоних сортів винограду (одне з найпопулярніших - червоне сухе вино Грузії - Сапераві, що володіє відмінним насиченим рубіновим кольором), але тим не менше славиться багатством вин з місцевих сортів-автохтонів. Такі вина мають широкий діапазон солодкості - від сухих до насичених солодких. Насичений колір і пишний букет вино набуває завдяки тривалому контакту виноградного соку з шкіркою за кахетинською та імеретинською технологією виробництва.
Різноманітність вин
Серед багатого розмаїття вин виділимо деякі найбільш популярні.
- Цинандалі - біле сухе вино з сортів ркацителі і мцване. Період витримки становить 2 роки, міцність близько 12%, в букеті відчуваються ноти фруктів і нюанси кольорів з відтінками солодкості меду в післясмаку. Добре поєднується з овочевими та м'ясними стравами.
- Ркацителі - вино і білий сорт винограду, неможливо не оцінити відмінний золотисто-бурштиновий колір. Характерний виразними фруктовими букетами, гармонією кислотності і ніжним смаком маракуї, дині. Це вино найкраще розкривається в парі з м'ясною або фруктовою тарілкою.
- Мцване - з цього винограду виробляють моносортові однойменні вина з винятковим і неповторним ароматом, освіжаючими властивостями підвищеною кислотністю в палітрі з нотами апельсина, і квітковими мотивами акації і яблуні. Такий напій смачно поєднується з пряними стравами, а також є відмінним аперитивом.
- Алазанська долина - одне з найбільш популярних і затребуваних вин Грузії, біле і червоне напівсолодке вино з кращих автохтонних грузинських сортів винограду. Його люблять за округлу солодкість і виразну кислотність, де солодкість меду переплітаються з ніжними грушевими смаками, ароматами польових квітів і тривалим післясмаком стиглих фруктів. Цей напій досить часто з'являється на різних застіллях в поєднанні з овочевими закусками або фруктовим асорті, але більше підходить як прохолодний аперитив.
- Гурджаані - одне з основних популярних грузинських білих сухих вин з винограду сорту мцване, а також ркацителі, в процентному співвідношенні 50/50. Ці вина виходять з насиченим букетом, який розкривається цвітом фруктових дерев і стиглих плодів саду восени з відтінками пікантної гірчинки в післясмаку.
Напівсолодкі вина
Якщо мова йде про напівсолодкі вина, то тут ціле розмаїття смаків і найменувань. Хто як не Грузія знається в виробництві чудових вин з пікантною солодкістю. Виділимо деякі найбільш популярні.
- Ахмета - витончене, ніжне вино, яке виготовляють з сорту мцване. Букет відрізняється елегантними нотами квітів з пряними відтінками і нюансами суниці.
- Твіши - вино з винограду цолікаурі, в ароматі виразні ноти тропічних фруктів, з яскравими відтінками абрикоса. Смак пишний, розкривається нотами меду і ніжних квітів.
- Чхавері - володіє унікальним ніжним рожевим відтінком, хоч і входить в категорію білих вин. Гарний аромат розкривається яскравими нотами полуниці, суниці, соковитого персика і відтінками медового нектару.
- Піросмані - зазвичай буває червоним, але іноді виробляють біле напівсухе вино, яке відмінно підходить охолодженим аперитивом для літніх пікніків. Його ніжна характерна фруктово-квіткова палітра смаків з легкими медовими нотками в тривалому післясмаку не залишать без враження і підійдуть до трапези, на якій присутні страви з риби або білого м'яса, а також легкі салати.
Це лише базові та найвідоміші сорти, оскільки винні регіони вирощують безліч видів автохтонних сортів. Адже протягом багатьох століть Грузія відточувала свою майстерність виноробства. Тому її винна спадщина величезна і різноманітна. Одних тільки місцевих сортів налічується більше декількох сотень.
Купити біле вино Грузії ви завжди можете на сайті інтернет-магазину Vino.ua або в мережі наших магазинів роздрібної торгівлі в Києві та Одесі. Тут можна знайти безліч цікавих винних та інших алкогольних напоїв, представлених в понад 4000 позицій, а приємна ціна і безліч акційних пропозицій не залишать вас байдужими.