Вина Tuscany зі знижками до -50%
Укр
Додайте товари для порівняння
Добавьте товары в желания
0

Грузинське біле сухе вино

Грузинське біле сухе вино займає особливе місце пошани у вайнловерів серед вин.

Хоча в більшості випадків вважається, що Грузія славиться червоними винами, не варто забувати про самобутніх представників білих вин. Легкі та квіткові, насичені і щільні, прославлені і досить рідкісні - в такому розмаїтті товарів неможливо покинути цю країну без особистого фаворита з усіх перерахованих варіантів, куплених на одній з місцевих виноробень.

Особливості виробництва

Завдяки тому, що технологічний процес виробництва в цій країні не змінюється з плином часу, грузинські вина зберігають унікальність смако-ароматичного комплексу.

  1. Кахетинські технологія: згідно з технологією виноград пресують разом з мезгой і гребенями, а далі сусло переміщують в квеврі для повільного бродіння. При цьому квеврі закопують в землю до самого горлечка. Процес бродіння триває близько 3 місяців, за цей період все екстрактивні речовини переходять у вино, роблячи його насиченим і терпким. Завдяки тому, що кахетинський метод передбачає витримку вина на меззі, ароматика і смак вина стають більш яскравими, колір насиченим, підвищується спиртуозність, а кислотність при цьому пом'якшується.
  2. Імеретинський технологія: метод виробництва дуже схожий з попереднім, ключовою відмінністю є відсутність гребенів в процесі бродіння і його тривалості. Вина, вироблені за імеретинською технологією, мають більш м'який смак, золотистий колір і високий показник екстрактивності.
  3. Європейська технологія: класичний метод виробництва, при якому в процесі бродіння бере участь тільки виноградний сік. У Грузії застосування цієї технології почалося тільки в 19 столітті. Це найлегші грузинські вина, майже позбавлені терпкості з м'яким і оксамитовим смаком.
  4. Рача-Лечхумська технологія: застосовується виключно при виробництві природно-напівсолодких вин. Урожай збирають коли виноград знаходиться на піку своєї зрілості і накопичив достатню кількість цукру. Бродіння проходить дуже повільно при температурі не більше 5 градусів. Такі умови не дають дріжджам переробити весь цукор в алкоголь і вино виходить напівсолодким.

Характеристика і стилістика вин

Існує величезна кількість видів білого вина, але розглянемо найвідоміші з них, чия назва завжди на слуху.

Ркацителі

Шляхетний представник білих сухих вин Грузії з винограду з однойменною назвою, який виробляється з 1943 року, давно підкорив публіку на батьківщині і у всьому світі. Відмінною особливістю Ркацителі є аромат квітів мімози і трав, що завершується цитрусовою нотою. Колір може варіюватися від світло-солом'яного до бурштинового. Добре збалансоване вино з насиченим смаком, плавно переходить в яблучно-сливовий післясмак.

Цинандалі

Перлина грузинського виноробства, чия поява датується 1886 роком. Насичене марочне вино з легкою гірчинкою і збалансованою кислотністю. Яскраві аромати тропічних фруктів, персиків завершуються цитрусовою нотою в післясмаку.

Тібаані

Елегантне марочне вино з довгою історією, вироблене з купажу сортів мцване і ркацителі. Витончений букет, наповнений ароматами чайної троянди з незвичайно оксамитовим смаком, цінується кращими сомельє в багатьох країнах світу. Вино може пишатися своєю палітрою кольорів, що переливається від бурштинового до насичено-золотого.

Ереті

Головною особливістю цього напою є той факт, що воно виробляється тільки з соку першого віджиму винограду цинандалі, що росте на південних схилах околиць Лагодехи. Аромат Ереті просочений тонами солодких плодів, а його колір немов відбиває сонячні промені. Ідеально збалансований між нотами екзотичних фруктів і цитрусовою свіжістю смак ще довго нагадуватиме про себе.

Мцване

Як і Ркацителі, Мцване біле вино, вироблене з однойменного сорту винограду, вироблене за кахетинською технологією, яка підсилює аромати фруктів і білих квітів. Теплий бурштиновий відтінок радує око, а м'який і обволікаючий післясмак дарує справжню насолоду кожному дегустатору.

Гастрономічні поєднання і правила подачі

Для того, щоб процес знайомства з білим грузинським вином пройшов на висоті, віддайте перевагу високим келихам на тонких ніжках, попередньо охолодивши напій до 6-8 градусів. Така температура дозволить вину повністю розкрити весь аромат і смакові нюанси. Ще один важливий момент - ніколи не наповнюйте бокал повністю. Оптимальний рівень наповнення - це 1/3 його обсягу.

Якщо говорити про гастрономічні пари, то якнайкраще до білого сухого вина підходять сирні плато, страви з птиці і морепродуктів. Можна доповнити трапезу стравами з телятини, але вона обов'язково повинна бути не жирною і ніжною.

До представників напівсухих вин варто подавати страви з птиці, а також холодні м'ясні закуски. Також цікавим поєднанням стане тандем напівсухого вина з м'ясом кролика, дичиною або навіть стравами китайської кухні.

Людям, які віддають перевагу напівсолодким винам, таким як Алазанська долина, краще звернути свою увагу на десерти, сири, а також фруктові і ягідні асорті.

Купити біле сухе грузинське вино ви можете в нашому інтернет-магазині Vino.ua, або в одному з роздрібних магазинів мережі в Києві чи Одесі.

  • В бажання
    Увійдіть на сайт щоб
    додати товар в список бажань
  • В бажання
    Увійдіть на сайт щоб
    додати товар в список бажань
  • В бажання
    Увійдіть на сайт щоб
    додати товар в список бажань
  • В бажання
    Увійдіть на сайт щоб
    додати товар в список бажань
  • В бажання
    Увійдіть на сайт щоб
    додати товар в список бажань
  • 148 грн
    Немає в наявності
    В бажання
    Увійдіть на сайт щоб
    додати товар в список бажань
  • 112 грн
    Немає в наявності
    В бажання
    Увійдіть на сайт щоб
    додати товар в список бажань
  • 161 грн
    Немає в наявності
    В бажання
    Увійдіть на сайт щоб
    додати товар в список бажань
  • 237 грн
    Немає в наявності
    В бажання
    Увійдіть на сайт щоб
    додати товар в список бажань
  • 187 грн
    Немає в наявності
    В бажання
    Увійдіть на сайт щоб
    додати товар в список бажань
  • В бажання
    Увійдіть на сайт щоб
    додати товар в список бажань
Вгору