Укр
Додайте товари для порівняння
Добавьте товары в желания
0

Сухі вина є найбільшою, різноманітної і популярною категорією серед усіх вин.

Ймовірно, коли ви вперше почули термін «сухе», який використовується для опису вина, вашою першою думкою було «ні, воно явно мокре».

Термін "сухе" вино отримало завдяки здатності ніби-то осушувати порожнину рота.

Сотні різних сортів і смаків - кожен у винному світі знайде щось для себе. Від повнотілих червоних до свіжих рожевих нот - від солодких і квіткових до цитрусових і землистих. Також вина можуть бути різноманітного об'єму - від 0,2 л до 5 л.

Відкрийте для себе красу сухих вин і візьміть кілька пляшок, щоб порадувати свої смакові рецептори новими враженнями.

Особливості сухих вин

Сухе вино - це вино без залишкового цукру або солодкості.

Залежно від процесу виноробства, вина можуть мати різний рівень природного цукру. Сухі вина повинні містити не більше 0,3% цукру - зазвичай 4 грами на кожен літр вина. Рівень алкоголю при цьому варіюється 8 -16%.

Більшість наших улюблених червоних вин, таких як Каберне Совіньйон, Мерло або Піно Нуар - це сухі вина, які містять дуже мало залишкового цукру або він взагалі відсутній. Деякі інші вина, такі як Рислінг і Гевюрцтрамінер, часто створюють в різному стилі, який варіюється від сухого до напівсухого і солодкого. Однак з шампанським та ігристим вином все стає більш заплутаним, оскільки в пляшці з написом «сухе» може бути близько п'яти грамів цукру, в порівнянні з «екстра брют», у якого не більше одного грама.

Як виробляють сухі вина

Для виготовлення сухих вин використовують найрізноманітніші сорти винограду - міжнародні і місцеві. Тут все залежить від країни і бажаного результату.

В процесі ферментації утворюється алкоголь, оскільки дріжджі поїдають цукор, присутній у виноградному соці. У багатьох винах винороб зупиняє процес бродіння до того, як дріжджі встигають з'їсти весь цукор, залишаючи солодкість у вині. Коли винороб залишає небагато цукру, ми називаємо це залишковим цукром. Щоб зробити сухе вино, винороб дозволяє повністю завершити процес бродіння, дозволяючи дріжджам “переробити” весь присутній природний цукор. Так і народжується сухе вино.

Різноманітність сухих вин

Вино сухе може бути найрізноманітнішим: білим, рожевим, червоним, ігристим, тихим і т.д. Воно буває як легким свіжим, так і насиченим, повнотілим, темпераментним.

Ну що ж, виділимо кілька популярних сухих вин.

Білі сухі вина

Колір такого вина варіюється від світло-солом'яного до насиченого бурштинового. Аромат і смак також відрізняється за інтенсивністю і відтінками.

Для виготовлення вин використовують такі сорти: совіньйон блан, шардоне, піно гріджио, рислінг, треббіано, торронтес, шенен блан, алиготе, альбаріньо, ркацителі і багато інших.

Органолептичні властивості вина також багато в чому залежать від місцевості зростання лоз, періоду збору врожаю, технології виготовлення.

Наприклад, один і той же сорт шардоне по-різному проявляє себе в Каліфорнії і в Бургундії.

У Каліфорнії вина Шаблі часто мають маслянисту структуру, повнотілість і красивий золотий колір. Вина мають фруктовий аромат з нотами тостів, вершкового масла.

Бургундія ж відома своїми білими винами Шаблі. Вони відрізняються своєю вишуканістю, елегантністю, красивими мінеральними відтінками. Все це за рахунок особливих грунтів, таких як мергелеві, вапнякові з великою кількістю закам'янілих відкладень.

Це і надає вину "морський" характер.

Варто згадати популярні вина Совіньйон Блан. У Долині Луари у Франції в Sancerre і Pouilly-Fumе ці вина знаходять гарний вишуканий облік. Вони відрізняються тонкими ароматами з трав'яними відтінками. Деякі представники також мають пікантний тон pipi de chat (легкий тон котячої сечі або "котики походили").

У Новій Зеландії вина Совіньйон Блан відрізняються надзвичайною яскравістю і свіжістю. Це сучасна суперзірка! Аромат яскравий з відмінними нотами свіжоскошеної трави, тропічних фруктів, агрусу, листя смородини. Це кращий варіант для спекотних літніх днів.

Це всього лише приклади вин, щоби привідкрити завісу багатого світу білих вин.

Червоні вина

Ця улюблена категорія вин для шанувальників м'ясних страв, адже що може зрівнятися зі смаком свіжого соковитого стейку на грилі в поєднанні з насиченим смаком аргентинського вина Мальбек.

Червоні сухі вина - це невід'ємні супровідники різних м'ясних страв, шашликів і т.д.

Також як і білі вина, вони відрізняються стилями, органолептичними властивостями в залежності від сорту, місця зростання лоз, часу збору врожаю, технології виготовлення.

Червоні вина можуть бути не тільки насиченими, а й тонкими і ніжними. Наприклад, вина Піно Нуар відомі своєю елегантністю і ніжним майже прозорим червоним кольором. Це один з найбільш непередбачуваних і примхливих сортів. Але Піно Нуар здатний вас здивувати!

Найпопулярніші вина Каберне Совіньйон і Мерло, які часто виступають як разом в купажі, так і як моносортові вина. Фактично всі виноробні країни використовують ці сорти винограду. Вони особливо популярні і чудові у Франції, Італії, Іспанії, Чилі, Каліфорнії і т.д.

Візитною карткою Аргентини є темпераментний Мальбек, який відрізняється неймовірно ягідним ароматом з відтінками спецій. Аргентинці славні м'ясоїди і саме це вино вони створили, щоб воно ідеально поєднувалося зі смачними м'ясними стравами.

Африканські вина також стають все більш популярними в усьому світі. Візитною карткою ПАР є Пінотаж, який володіє багатими нотами червоних ягід та молочного шоколаду з приємними округлими танінами.

Світ червоних вин багатий і цікавий, варто пробувати різні стилі і сорти, адже саме так можна подорожувати чудовим світом вина.

З чим пити сухі вина

Рекомендована температура подачі для білих вин 6 - 8 С, для червоних - 10-16 С. І ще одна порада - за 30 хв до розпивання відкрийте пляшку червоного вина і дайте йому "подихати". Так краще розкриється його аромат і смак і ви зможете насолодитися ним в повній мірі.

Завдяки своїй різноманітності, сухі вина поєднуються з величезною кількістю страв.

Білі вина найкраще поєднувати з:

  • морепродуктами і рибою
  • овочами і легкими салатами
  • м'якими сирами
  • стравами з птиці
  • блюдами зі свинини (каліфорнійське витримане Шардоне, наприклад)

Червоні вина смачно подавати до:

  • м'ясних страв, стейкам
  • страв на грилі
  • твердих і витриманих сирів
  • шоколадних десертів і випічки

Купити сухе вино

Вино сухе може мати різну ціну. Вартість варіюється від 70 грн і до кількох тисяч доларів за преміальні вінтажі (наприклад вина Chateau Petrus). У нашому інтернет-магазині Vino.ua або в мережі роздрібних магазинів ви можете знайти будь-яке вино до смаку. У нас представлені зразки з різних країн, наприклад, Франція, Італія, Іспанія, США, Нова Зеландія, Австралія, ПАР і багатьох інших. Також ви можете знайти вина різного об'єму: від 0,2 л до 5 л.

Придбати хороше сухе вино в Києві чи Одесі можна також в одному з наших магазинів мережі. Власний імпорт з більш 4000+ товарів дозволять вибрати смачне сухе вино по кращої вартості.

Вгору