Італія (Венето) зі знижкою до 50%
Укр
Додайте товари для порівняння
Добавьте товары в желания
0

Червоні вина, без сумніву, знає і пробував кожен. Найпопулярніші вина, кращі супровідники стейків і м'ясних страв, а також винуватці рум'янцю на ваших щоках.

Червоне вино виробляють у всіх виноробних країнах і їх різноманітність просто величезна! Також і вартість вина має широкий діапазон.

Говорити про вино можна багато, а часом буває навіть складно. Щоб звучати вишукано, потрібно багато знань, а саме про сорти винограду, виноградники і врожаї, терруар, технології і т.д. Ну і не мало важливо «напити досвід».

Відмінне точка старту - це просто визначити, які вина вам подобаються. А щоб зрозуміти свої смаки і яке саме вино хороше для вас, потрібно багато пробувати, експериментувати зі смаками і поєднаннями. Світ червоних вин дуже багатий і цікавий, тому така подорож буде воістину захоплююча. Адже можна «спробувати на смак» кожну країну навіть перебуваючи в Києві :)

Користь червоного вина

Вино червоне п'ють не тільки для задоволення, а й для здоров'я. Науковцями досліджена користь червоного вина для організму людини, завдяки наявності ресвератрола і фенольних речовин. Ресвератрол - це природний антиоксидант, міститься в шкірці винограду і кісточках.

Для людського організму він надходить «в кращому вигляді».

Назвемо ключові корисні властивості червоних вин для організму:

  • покращує роботу мозку
  • зміцнює імунітет
  • знижує ризик раку
  • підвищує рівень гемоглобіну в крові
  • має бактерицидні властивості
  • позитивно впливає на роботу серцево-судинної системи
  • знижує систолічний та діастолічний артеріальний тиск
  • уповільнює старіння органів слуху

Також французькі дослідники з'ясували, що келих червоного вина допомагає при спалюванні жиру. Він знижує резистентність тканин до глюкози. Це процес спалювання жирів.

Ймовірно, ви чули про таке поняття як «французький парадокс». Він полягає в тому, що у Франції при «нездоровій» кухні (страви дуже жирні) люди в рази менше хворіють серцево-судинними захворюваннями. Численні дослідження показали, що червоне вино зменшує вміст «поганого» холестерину в крові.

Американські лікарі підтверджують, що червоне вино зменшує ймовірність переломів, скелетно-м'язових захворювань, ревматоїдного артриту, а також знижує ризик розвитку остеопорозу, артриту.

Важливо пам'ятати, що тільки при помірному споживанні вино має позитивні властивості для організму. Лікування вином має спеціальний термін - «енотерапія».

Різноманітність червоних вин

Червоні вина приваблюють нас своєю насиченістю і характером, яскравим смаком і красивим рум'янцем.

На те, що саме ви отримаєте в келиху, впливає безліч факторів:

  • сорт винограду
  • регіон зростання виноградних лоз і особливості терруару
  • технологія виробництва
  • витримка (якщо є, то в бочці чи в сталевих ємностях)

Колір вин варіюється від прозорого червоного до темного насиченого бордового. Від цього залежить і терпкість смаку, танінність.

Кожна виноробна країна має свої винні візитні картки. Згадаймо, наприклад, к'янті (chianti) - червоне італійське вино з регіону Тоскана з санджовезе. У поєднанні з піцою або пастою це справжня гастрономічна насолода.

Темпераментна Іспанія також радує нас яскравими винами Темпранільйо з регіонів Ріоха і Рібера дель Дуеро.

Ягідна бомба - каліфорнійський Зінфандель також впевнено набирає популярність.

Винною візиткою Франції є вина Каберне Совіньйон, Мерло, Каберне Фран і Піно Нуар. Ну і великі червоні вина з Бордо і Бургундії є гордим ідеалом для світового виноробства.

Червоні вина можуть мати різну концентрацію цукру і тому виділяють:

  • сухе червоне вино - цукру менше 3 г/л;
  • напівсухе червоне вино - 3-9 г/л;
  • червоні напівсолодкі вина - 9-45 г/л;
  • червоне десертне вино (солодке) - більше 45 г/л.

В Україні можна купити червоне вино з будь-якого куточка світу.

Сорти винограду

У світі існує просто величезна кількість варіацій червоних вин і все залежить від винограду і дуже часто це комбінація кількох сортів.

Найпопулярніші сорти винограду для виготовлення червоних вин:

  • каберне совіньйон (Cabernet Sauvignon)
  • мерло (Merlot)
  • піно нуар (Pinot Noir)
  • санджовезе (Sangiovese)
  • сіра або шираз (Syrah / Shiraz)
  • темпранільйо (Tempranillo)
  • каберне фран (Cabernet Franc)
  • гренаш або гарнача (Grenache / Garnatxa)
  • мальбек (Malbec)
  • зінфандель (Zinfandel)

Як виробляють червоне вино

Сьогодні для виноробних господарств процес виготовлення вина такий же, як і 7000 років тому в Грузії або Греції. Стиглий виноград в суху погоду збирають, подрібнюють. іноді настоюють на меззі (шкірка і кісточки винограду) для більш насиченого смаку і кольору, а також терпкості. Далі відбувається процес бродіння (або ферментації). Після цього відокремлюють осад. Вуаля! Червоне вино.

Звичайно ж, сьогодні якість і ефективність виробництва вин істотно підвищилася. Завдяки більш досконалій апаратурі, чітким технологічним процесам і контролі на всіх етапах виробництва, а також якості догляду за виноградником. По суті, це все той же простий процес, що і тисячоліттями тому, але більш досконалий. Виробництво вина не вимагає ніяких інгредієнтів, крім винограду, дріжджів і, як правило, діоксиду сірки в якості консерванту.

Головною відмінністю технології виробництва червоного вина від білого є те, що сік ферментується разом з шкіркою в одному резервуарі.

В процесі виробництва білих вин, шкірку і кісточки відділяють від виноградного соку.

Під час контакту шкірки червоного винограду з соком відбувається процес екстракції - сусло (сік) насичується фенольними речовинами, компонентами, які забезпечують оксамитову текстуру, смак. У шкірці міститься велика кількість корисних речовин, таких як феноли (фарбувальні речовини). Вони ж і дарують вину красивий глибокий колір. 

У 99% сортів винограду м'якоть безбарвна. Винятком є сапераві, який має червону м'якоть.

Сезон збору врожаю починається в кінці серпня / початку вересня. А збір залежить від особливості винограду і його зрілості. Адже ягоді потрібно накопичити необхідну кількість цукру, кислот, ароматичних речовин, фенолів.

З чим пити червоне вино

Правильно підібране червоне вино до вечері може зробити ваше блюдо приголомшливим!

Різноманітність стилів дозволяє підібрати вино практично до будь-якої страви.

Класичне поєднання - це червоне вино і м'ясні страви. Але тут також є багато тонкощів. Наприклад, ступінь обсмажування м'яса, жирність, вид м'яса вимагають абсолютно різних стилів вина. Також важливо враховувати гарнір, насиченість страви, соус.

До простих страв підійде базове червоне столове вино. Ну а висока кухня, складні страви вимагають більш вишуканих вин.

Також варто враховувати танінність вина. Таніни - це речовини, які відповідають за терпкість. Ці речовини в різних кількостях є в червоному вині, знову таки все залежить від сорту і способу виробництва вина. Є правило: чим більш танінне вино, тим більше білків повинно бути в страві. 

Наприклад, каберне совіньон високотаніннний сорт і він «любить» м'ясо і білкові продукти (гриби, бобові).

Наведемо приклади смачних поєднань:

  • французький Мальбек або австралійський Шираз і бургер з яловичиною
  • повнотіле і яскраве вино з Бордо до ягняти
  • Мальбек з Аргентини і рибай
  • к'янті і флорентійський стейк - смачна класика поєднання
  • Санджовезе або вино з Ріохи і паста з томатним соусом
  • Мерло з Бордо або Каліфорнії і стейк
  • каліфорнійський Зінфандель і ковбаски на грилі

Як вибрати хороше червоне вино

Вино червоне має різну ціну: від 80 грн до кількох тисяч доларів.

На його вартість впливає ряд факторів, в тому числі: унікальна технологія, бренд, використовувані сорти винограду, вік лоз, витримка, врожайність.

Щоб купити якісне вино необхідно звертати увагу на місцевість, де воно вироблено, сорт винограду і місце розливу (має збігатися з місцем виробництва).

Купити червоне вино ви завжди можете в нашому інтернет-магазині Vino.ua або в мережі роздрібних магазинів. Власної імпорт і широкий асортимент вин з більш ніж 4000 + позицій точно допоможуть знайти найкраще вино для себе!

Вгору