Укр
Додайте товари для порівняння
Добавьте товары в желания
0

Червоне кахетинське вино

Червоне кахетинське вино – одне з найпопулярніших грузинських вин.

Кахетія є найважливішим виноробним регіоном країни у кількісному, якісному і навіть історичному плані. Майже три чверті винограду Грузії вирощують тут, на землях, які тисячоліттями використовувалися для виноградарства.

Дізнаємося детальніше про цей регіон і його популярне червоне вино.

Особливості регіону

Кахетія є домом для одних із найстаріших людських поселень у всьому Кавказькому регіоні, а археологічні знахідки припускають, що вино вироблялося тут уже кілька тисяч років. Тісний зв'язок регіону з вином та виноградною лозою відбито у знаменитому грузинському гімні «Ти - виноградник», написаному в 12 столітті царем Деметрієм I.

Історична грузинська провінція Кахетія у наші дні не є офіційною адміністративною провінцією. З виноробної точки зору територію неофіційно поділено на кілька субрегіонів і навіть мікрорайонів. Це створює величезну різноманітність мезокліматів для виноградарства з такою ж різноманітністю сортів винограду, що зустрічаються всюди. Найбільш значні з них зосереджені навколо сіл Цинандалі, Телаві, Гурджаані, Кварелі, Сагареджо та Сігнагі, які розкинулись вздовж берега річки Алазані, яка тече з Кавказьких гір у Мінгечевірське водосховище у західному Азербайджані.

Кахетія має перехідний континентальний клімат із температурами від помірних до субтропічних і навіть від посушливих умов до опадів для виноградарства. Переважно виноградарські райони мають посушливий клімат з опадами, що зберігаються у зимові місяці. Цікаво, що в особливо вологих районах Шіда Кахеті зрошення потрібне через високий рівень евапотранспірації. Бідні поживними речовинами ґрунти тут є своєрідною торговою маркою для виноградарства, оскільки їх відкриття побачили ранні грузинські винороби (ще 6000 до н.е.). ) натрапили на майже ідеальний терруар за тисячоліття до того, як поняття терруару було формалізоване та отримало назву.

У ключових виноробних зонах Кахетії зустрічається особливий вид ґрунту, який називається «коричним». Зазвичай це піщані, червоні, вапняні глини. Колір ґрунту є результатом високого вмісту в ньому заліза, який також надає місцевим винам глибини смаку та сільських земляних ноток. Цей тип ґрунту зустрічається у більш посушливих регіонах, де органічні речовини швидко розкладаються та не накопичуються у верхньому шарі ґрунту. Це спонукає виноградні лози заглиблюватися у пошуках їжі, формуючи сильну, складну кореневу систему, не втрачаючи води. Коричні ґрунти зустрічаються в різних місцях навколо Чорного моря, особливо в Кахетії та Абхазії в Грузії, а також у виноградарських районах Болгарії.

Сорти винограду

Основні сорти винограду, що використовуються в червоних винах Кахетії (сапераві та каберне совіньйон), встановлюють баланс між сходом та заходом, традиційним та сучасним, грузинським та французьким. Їхні білі аналоги виробляються в основному з винограду сортів ркацителі та кахурі мцване. Вино, вироблене з використанням традиційних кахетинських методів тривалого контакту зі шкіркою і без фільтрації, завойовує повагу в наші дні завдяки відродженню апельсинового вина, що стає все більш популярним.

Говорячи про виноробний регіон Кахетія, перше, що спадає на думку, це сорти винограду ркацителі та сапераві. Ці два сорти вина стали обличчям Кахетії та Грузії. Зі зростанням поінформованості про грузинське вино зростає і інтерес до цих сортів, тому не дивуйтеся, якщо ви зустрінете ці кахетинські сорти вина у різних виноробних регіонах світу.

Кілька слів про сорт сапераві

Сапераві - провідний червоний сорт винограду виноробного регіону Кахетія, він досить універсальний для сухих, напівсолодких, солодких і кріплених вин як методом квеврі, так і традиційним методом.

Вина з сапераві мають яскраво виражені характеристики та їх легко відрізнити від інших кахетинських червоних вин, та й вин із усіх інших регіонів світу щодо цього! Цей старовинний сорт вина своєю врівноваженістю та елегантністю наче розповідає історію багатовікових традицій. Інтенсивність квітів та ароматів дає нам сильне, глибоке вино. Слід також відзначити, що м'якоть ягід сапераві сама по собі червона (так званий виноград тейнтур'є) – незвичайна риса для сортів червоного вина, – що відображається в інтенсивності вина сапераві. Вино сапераві із виноробного регіону Кахеті місцеві жителі часто називають «чорним вином», і ви розумієте, чому.

Букет цього вина яскравий та багатий, містить такі аромати, як:

  • стиглі темні плоди
  • спеції
  • вишня
  • ожина
  • чорна смородина
  • слива
  • лакриця
  • кава

Вина сапераві відрізняються високою якістю та великим потенціалом до витримки. Напевно, у виноробному регіоні Кахеті ви полюбите багато чого, і сапераві буде одним із перших.

Вгору