Незабутнє літо потребує незабутніх вин! Унікальні, яскраві вина Сицилії зі знижкою -50%!
Укр
Додайте товари для порівняння
Добавьте товары в желания
0

Солодкі вина - чудовий нектар, який робить смак життя солодшим і приємнішим. Всі ми іноді любимо побалувати себе чимось солоденьким або хорошим вином, але коли це все може бути в одній пляшці десертних вин, то тут неможливо встояти ні завзятим ласунам, ні байдужим до цукру особам.

У цифрах відміна сухих вин від солодких виглядає такими показниками вмісту цукру, згідно французької класифікації: для тихих вин норма становить 30 г/л, а для лікерних в десять разів більше до 300 г/л. Так само солодкі вина відрізняються вищою міцністю - якщо для сухих це 12-17%, то для солодких в середньому 18-20%.

Десертні вина - як виробляють?

Для того, щоб у вині утворився залишковий цукор, відповідно потрібно, щоб і самі виноградні ягоди були солодшими ніж звичайний виноград з цукристістю 22% і кислотністю 6-7 г/л. Винороби використовують такі способи в виробництві, домагаючись піку концентрації цукру в ягоді:

  • Пізній збір - метод при якому виноград спеціально залишають на лозах перестигати. При ферментації під дією дріжджів цукор перетворюється на спирт і при досягненні рівня спирту в 8%, процес переривається, залишаючи більше вмісту цукру. Такий метод характерний для французьких регіонів Луари і Ельзасу, Німеччини з відповідним маркуванням Spatlese і Австрії. При цьому використовуються такі сорти винограду, як рислінг, гевюрцтрамінер, шенен блан, піно грі, мускат.
  • Підв’ялений виноград - один з найдавніших методів, що використовувався ще фінікійцями. Ягоди сушать на солом'яних або дерев'яних підстилках, на лозі або розвішують гронами на горищі. Такий метод використовують в Італії для Recioto della Valpolicella, а також у Франції. З висушеного винограду сортів педро хіменес і москатель роблять кращі солодкі хереси Іспанії.
  • Враження ягід благородною цвіллю Ботрітіс - метод, який властивий виноградникам при наявності певних кліматичних умов з підвищеною вологістю. Цвіль, розвиваючись на ягоді, витягує з неї вологу і підвищує концентрацію цукру. Знамениті ботритизовані вина - французький Сотерн з семільйону і совіньйон блану, німецькі Beerenauslese і Trockenbeerenauslese з рислінгу, угорське вино Tokaj Aszu з фурмінту.
  • Айсвайн або крижане вино - метод популярний в Німеччині, полягає в зборі винограду вночі при перших заморозках. Мінусова температура заморожує всю вологу ягоди і в результаті віджиму виходить тільки концентрований, солодкий сік повільного бродіння. Для виробництва icewine використовується виноград сортів рислінг, вельшріслінг, гевюрцтрамінер, грюнер вельтлінер і ін. Україна також виробляє вина таким методом - це чудовий рислінг айсвайн виноробні Чизай.
  • Кріплення вин - для зупинки бродіння, коли дріжджі перетворюють спирт в цукор, додають спирт - такі вина виходять міцними і солодкими. Цей метод використовують при виробництві хересів, портвейнів і мадери.

З чим пити солодкі десертні вина

Десертне вино може подаватися в різних випадках, наприклад:

  1. Як аперитив перед їжею;
  2. Разом з десертами;
  3. Як дижестив після їжі замість десертів;

Різноманітність солодких вин дає можливість підібрати до вин різні гастрономічні поєднання згідно смакового розкриття вина.

Для солодких Рислінгів, в тому числі німецьких Айсвайн, що володіють кислинкою цитрусових і яблучним смаком, як би банально не звучало, але підійдуть десерти або випічка з яблуками, яка врівноважує кислотність, не втративши солодкість вина. Це можуть бути штруделі, карамельні яблука, шарлотки, слойки з варенням або тарталетки.

Французи рекомендують до сотерну з совіньйон блану і семільйону морозиво, яке гармонійно буде відтіняти густоту і горіхово-медові ноти вин.

Для мускатних вин, що володіють стійкою ароматикою, підбирають гіркий шоколад, який трохи послабить аромат, але не зіпсує смакових характеристик. Особливо цікаве поєднання ігристих Асті з білим шоколадом.

Щоб підкреслити багаті оксамитові хересні вина, до них прийнято подавати сири, солоні горіхи, несолодку випічку за типом гріссіні, не дуже солодкі десерти і каву.

До портвейнів і мадери підійдуть сири з пліснявою - дор блю, камамбер, баварія, брі, горгонзола, петіт блю або оливки.

Де купити солодке вино

Хороше десертне вино ви можете купити в нашому інтернет-магазині Vino.ua. Вино солодке має різну ціну. Тут все залежить від виробника, складності технології і часу збору врожаю. Багато факторів впливає на вартість. Недороге солодке вино обійдеться від 200 грн за пляшку. Також ви можете відвідати один з наших магазинів мережі в Києві та Одесі. Наші кавісти підберуть смачне солодке вино за найкращою ціною!

Вгору