Malbec (Мальбек)Мальбек – це червоний сорт винограду з Франції. Сьогодні мальбек вирощують в багатьох винних регіонах, проте свій кращий потенціал він зміг розкрити в Аргентині. Багато хто порівнює його з мерло або каберне совіньйон, але мальбек має свій власний, ні на кого не схожий характер.

Існує легенда, що до Франції цей сорт був привезений з Угорщини одним землеробом на прізвище Мальбек, який почав його культивувати. Спочатку мальбек використовувався виключно для купажів, щоб вирівняти смак інших сортів. Але згодом цей виноградний сорт настільки прижився у Франції, що сьогодні він займає майже всю площу виноградників в Каорі, а в Бордо є одним з шести дозволених сортів.

У Франції мальбек – це виноград апеласьйону Cahors AOC (Каор). Він має складати не менше 70% будь-якого вина, яке виробляється тут, а супроводжують його в купажі багатий, округлий мерло та танінний таннат. Саме ці вина споконвіку використовували в таїнстві Святого Причастя. Оскільки в Київській Русі власне вино не вироблялось, його привозили. Каор обрали з простої причини, це вино з найбільш насиченим червоним кольором, який, навіть при розведенні водою, зберігає свій яскравий колір, схожий на кров. Назву вина з часом трохи змінили на більш зручну та звичну нашому вуху – кагор. Поступово його почали закупати й інші країни, такі як Італія та Греція, але назва «кагор» збереглася.

1868 року мальбек вперше потрапив в Аргентину завдяки французькому фермеру Мішелю Пуже. Саме в цій країні він набув свій сучасний статус та стиль. Сьогодні Аргентина є однією з провідних країн, де виробляють вина з мальбеку. Площа виноградних плантацій тут займає більше 28 000 га. Вирощують його переважно в провінції Мендоса (80% від всіх плантацій). В Аргентині з нього роблять живі оксамитові вина, з високим вмістом алкоголю. Завдяки тому, що свого часу філоксера майже не зачепила Аргентину, тут збереглися дуже старі лози, які дарують чудові вина.

Мальбек відображає характер кожного теруару в Аргентині, в якому він росте. Вина з мальбеку досить потужні, концентровані, з гарним потенціалом для витримки. В букеті поєднуються ноти прянощів, мармеладу, шоколаду, вишні, сухофруктів, сливи, ванілі та дубові відтінки. Виноград з виноградників долини Уко, розташованих високо над рівнем моря, дарує вину гарну кислотність та огортаючі таніни. Колір такого вина дуже глибокий, збалансований та насичений. Для південних районів Мендоси характерно більш раннє достигання мальбеку, а тому кислотність у винах дещо знижена.