Сіра – червоний виноробний сорт винограду. Це основний, а часом і єдиний сорт, який входить до знаменитого французького вина Долини Рони з апеласьйонів Кот-Роті та Ермітаж, а також основа, яка надає структури більшості купажів регіону, включаючи вина комуни Шатонеф-дю-Пап.
Історія сорту починається з часів Античності. Існують різні версії стосовно його походження. Одна з них говорить про те, що він родом з Персії, з околиць однойменного міста Шираз (сорт шираз – синонім сорту сіра). Інша – що сіра є автохтонним (місцевим) французьким сортом. Нещодавні дослідження ДНК підтвердили цю теорію. Сіра була виведена у Франції, на півночі Долини Рони в Кот-Роті та Ермітажі. Протягом багатьох сотень років його вирощують на цих зелених горбистих схилах, де народжуються одні з найвеличніших вин світу.
Шираз – назва, отримана темношкірим виноградом сіра, який вирощують в Новому Світі. Хоча генетично вони ідентичні, стилістичні відмінності між сортами сіра та шираз доволі помітні, а тому їх часто можуть вважати різними сортами.
Більше половини всіх світових посадок сіри припадають на Францію. Однак, сорт виявився дуже успішним і в Австралії, де його називають шираз або ермітаж. Кожна друга пляшка австралійського вина наповнена саме ширазом. Також шираз поширений в ПАР та США (Каліфорнії та, останнім часом, в штаті Вашингтон).
Хоча багато виробників Нового Світу випускають шираз в моносортовому варіанті, він є чудовим доповненням, яке додає насиченості, кольору та танінів купажам, зробленим в стилі Кот-дю-Рон, тобто в поєднанні з сортами гренаш і мурведр.
Із-за яскраво виражених танінів та кислотності ці вина, як правило, добре пасують для витримки. Потенціал, як завжди, залежить від конкретного зразка, але багато вин з сіри чудово живуть 5-10 років. А деякі вина взагалі здатні витримуватися протягом 25 років і навіть більше.
Класичний стиль ширазу розкривається яскравими фруктовими ароматами чорниці, чорної смородини та вишні. Вторинні ноти представлені шоколадом, перцем та прянощами. Із сіри народжуються більш насичені, структуровані вина, темно-фіолетового кольору та часто з високим рівнем алкоголю. Для сіри характерні аромати чорного перцю, тютюну, шкіри та тваринні відтінки.