Cabernet FrancКаберне фран – це темношкірий французький сорт червоного винограду, який вирощують у всіх основних винних регіонах світу. Найбільш відомий як заключний у трійці основних сортів Бордо та учасник бордоського купажу.

Каберне фран використовується переважно у складі купажів, до яких він додає трав’янистий акцент з нотами тютюну та спецій. Моносортове вино з каберне фран має легке або середнє тіло, а в ароматі часто вирізняються зелені ноти, зокрема, болгарського перцю. Каберне фран достигає як мінімум на тиждень раніше, ніж каберне совіньйон. З цієї причини його вважають «запасним» сортом, хоча він має тонкішу шкірку ягід та нижчу кислотність.

Зазвичай батьківщиною цього сорту вважають околиці міста Лібурн в Бордо. Тут розташовані престижні апеласьйони Помероль та Сент-Емільйон, де виготовляють одні з найкращих вин з каберне фран, такі як Cheval Blanc (Шеваль Блан), де його приблизно дві третини, та Ausone (Озон), де його навпіл з мерло.

Всього у світі нараховується близько 54 000 га каберне фран. Лідерами за посадками є Франція, Італія та США.

Каберне фран також дуже комфортно почуває себе в кліматичних умовах французької Долини Луари. Тут оплотом сорту є околиці міст Сомюр та Шинон. За межами Франції каберне фран вирощують в Новій Зеландії, Австралії, ПАР, країнах Північної та Південної Америк. В Онтаріо (Канада) окрім сухих вин з нього роблять солодке вино айсвайн. В США він належить до складу купажу мерітідж. В Аргентині та Чилі його можна зустріти в моносортовому вираженні.

Моносортове вино з каберне фран цінується за гарний аромат стиглих ягід та солодких спецій. Для легших версій характерні ноти графіту та лакричних цукерок, а для більш насичених – ноти сигар та обробленої шкіри. Загалом каберне фран за своїми смаковими характеристиками схожий на каберне совіньйон, але вина з нього менш насичені та танінні, а аромат більш пряний.