Мерло – один з дев’яти міжнародних сортів та другий за поширеністю у світі червоний виноробний сорт винограду. Вино з цього сорту є в кожній країні, яка має амбіції у виноробстві.
У Франції мерло належить до трійки червоних сортів з найбільшою площею виноградників. А на своїй батьківщині в Бордо, разом з сортами каберне совіньйон та каберне фран, складає так званий бордоський купаж - класичне поєднання трьох сортів, найбільш поширене для виробництва кларетів, червоних сухих вин Бордо, а також вин, які повторюють стилістику класичного Бордо, а саме кларети Іспанії, Нової Зеландії, Німеччини. Термін «бордоський купаж» - виключно літературний та довідниковий, на етикетках він не зустрічається.
Дослідження генетики мерло свідчать про його близьку спорідненість з сортами каберне фран та каберне совіньйон. Карменер, який історично належить до розширеного складу бордоського купажу, також є його близьким родичем. Мерло зазнав злету популярності в 1990-ті роки, коли споживачі раптом відкрили для себе можливість насолоджуватися вином, букет якого не поступався каберне совіньйон, а смак і таніни були значно м’якшими.
В молодому мерло переважають аромати ягід (ожини, черешні, малини), фіалки, дикої сливи або сливового варення. З віком у вині проявляються аромати інжиру, шоколаду, відтінки прянощів (чорного перцю), а ще пізніше – шкіри та трюфелю.
Смакові та ароматні характеристики мерло дуже різноманітні. Це справжній хамелеон, який в залежності від технологій виробництва, клімату, місця походження може постати у цілком різних образах.
Мерло з прохолодних регіонів структуроване, має більш високу танінність, а в ароматі вирізняються відтінки стиглої сливи, тютюну, смоли та підліску. Часто мерло, яке створили в умовах прохолодного клімату, плутають з каберне совіньйон. Франція, Італія, Чилі – основні регіони культивування такого мерло. Класичний приклад – мерло з Бордо, правого берега Жиронди: Сент-Емільйон, Помероль, Фронсак.
Вина з мерло, який виростили в теплому кліматі, більш фруктові та з менше вираженими танінами. З цієї причини деякі виробники витримують мерло в дубових бочках до 24 місяців, щоб надати винам насиченості та структури. Основними ароматами є ноти ягідного джему, інжиру, ванілі, какао та кави. Батьківщина такого мерло – США (Каліфорнія), Австралія, Аргентина. Класичний приклад – мерло з Долини Напа (Каліфорнія, США).