SangioveseСанджовезе – це темношкірий сорт червоного винограду, який займає перше місце за площею посадок в Італії.

Цей теплолюбний сорт червоного винограду вважається одним з найважливіших в Італії. Саме з нього виробляють такі відомі вина, як брунелло, к’янті та інші.

Назва цього сорту походить від латинського словосполучення Sanguis Jovis (Сангвіс Йовіс), який перекладається як «кров Юпітера». Його різноманітність в клонах може порівняти хіба що з піно нуар. Санджовезе з великим успіхом пристосовується до нових територій і дає унікальні у своєму роді клони. Одним з яскравих прикладів є санджовезе гроссо, виноград з ароматними великими ягодами, відомий ще з XVI століття.

Санджовезе поширений у всіх виноробних регіонах Італії: від Сицилії до передгір’я Альп. Проте його батьківщиною вважається Тоскана, де розташовано 75% всіх виноградників. В залежності від характеристик клонів та рівня урожайності в той чи інший рік, із санджовезе виходять доволі різноманітні вина, які можуть бути як простими, так і найвидатнішими.

В 60 провінціях Італії санджовезе дозволений для виготовлення вин категорій DOC та DOCG. Тосканське к’янті виготовляють із санджовезе з додаванням інших сортів (наприклад, червоного сорту канайоло неро або білих требб’яно, мальвазії). Один з найпоширеніших купажів – санджовезе та каберне совіньйон. Проте це не є обов’язковим правилом, к’янті можуть виготовляти і з 100% санджовезе. Ще одне відоме вино Тоскани – нобіле ді Монтепульчано, яке виготовляють з клону пруньйоло джентіле. За своїми характеристиками це вино трохи нагадує к’янті, проте в його смаку присутні так звані димні відтінки, які додають вину насиченості та структурності. Вино брунелло ді Монтальчіно виготовляють виключно з 100% санджовезе. Цей сорт також добре поєднується з іншими сортами, наприклад, з каберне совіньйон, мерло, чільєджоло та монтепульчано.

Протягом останніх років санджовезе починає впевнено захоплювати нові території. Якщо раніше цей сорт був виключно італійською прерогативою, то зараз його сортові клони вирощують в Аргентині, США, Чилі та Австралії.

Зазвичай вина із санджовезе мають підвищену кислотність, рівень танінів варіюється від помірного до високого. Варто зазначити, що кожний регіон, де вирощують санджовезе, накладає свій відбиток на смак вина. Так, традиційні та класичні вина Тоскани на основі санджовезе мають гіркувато-солодкий аромат вишні, фіалки та чаю. Молоде тосканське вино може мати томатний та трав’яний присмак. А у витриманих винах, таких як брунелло, можуть розвинутися аромати бальзаміку, тютюну та шкіри.