Карменер – це темношкірий сорт червоного винограду родом з Бордо, який став практично рідним в Чилі.
Оскільки карменер достигає пізно, він потребує багато сонця та теплого літа для досягнення повної зрілості. У сприятливих умовах цей сорт здатен давати чудові вина з інтенсивним кольором та приємним насиченим сливовим букетом, схожим на мерло, та легкими кедрово-зеленими тонами каберне совіньйон. В такій схожості немає нічого дивного, адже карменер вважається «дідусем» цих бордоських сортів. Ані мерло, ані каберне совіньйон не були особливо популярними в Бордо до середини XVIII століття, що піднімає питання про те, з чого ж робили бордоські вина до цього часу? Відповіддю частково буде карменер, головним чином в апеласьйоні Медок, де в нього склалися міцні та успішні зв’язки з сортом каберне фран та де він лідирував за площею посадок.
Насправді насичений та ароматний карменер був колись дуже популярним та, ймовірно, зіграв більш значну роль, ніж каберне совіньйон, в будівництві репутації таких славних імен регіону Бордо, як Chateau Lafite (Шато Лафіт).
Така ситуація зберігалася аж до 1860-х років, коли до Європи з американського континенту була завезена філоксера, до якої дуже вразливі лози карменеру. Оскільки цей сорт не так добре сприймає щеплення, як мерло та каберне совіньйон, він був певним чином покинутий напризволяще на фоні пересадки інших сортів на американські корені, які мають до філоксери вроджений імунітет.
На щастя, до початку цієї сумної історії чилійські винороби встигли вивезти з Бордо виноградні лози карменеру та висадити їх у себе. Крім того, більша частина культивованих лоз, які вони вважали за мерло із-за зовнішньої подібності, виявились насправді карменером. Так просте непорозуміння практично врятувало цей сорт від знищення.
«Підміну» не помічали до 1994 року, коли французький ампелограф Жан-Мішель Бурсіко, який був спантеличений відмінностями лоз ніби-то-мерло, провів аналіз ДНК і виявив, яким сортом насправді були засаджені чилійські виноградники. Знадобився певний час, щоб карменер довів своє право на «сольний виступ». Сьогодні це флагманський сорт Чилі або їхній сорт-спеціалітет, тобто сорт винограду, який краще за все проявляє себе у певній місцевості, регіоні, країні.
Вина з сорту карменер зазвичай добре структуровані, повнотілі, з потужними танінами та яскравою оксамитовою текстурою. Для них характерні фруктові аромати чорниці, лохини, сливи та вишні, підкреслені виразними нотами спецій, копченостей, тютюну, кави та тваринними відтінками. Недостиглий або зібраний в прохолодний та дощовий рік карменер набуває яскраво виражених мотивів зеленого болгарського перцю.