NebbioloНеббіоло – це червоний сорт винограду, основа кращих вин П’ємонту (південний захід Італії), таких як бароло та барбареско.

Вино з неббіоло характеризується потужними танінами, високою кислотністю та цікавим букетом, в описі якого можна зустріти поряд слова «гудрон» та «троянда». Ще одна його особливість стає помітною лише з віком: вино з неббіоло стрімко втрачає колір. Вже через кілька років глибокий рубіновий з фіолетовими відблисками перетворюється у витончений цегляний відтінок.

Неббіоло – це квінтесенція виноробства П’ємонту. Він домінує в п’ятірці найпопулярніших сортів, які використовуються в цьому регіоні для виробництва вин категорій DOC та DOCG.

Неббіоло відомий, перш за все, потужним та насиченим бароло. На п’яти йому все сміливіше наступає більш елегантне та парфумоване барбареско, яке стало помітним на виноробній сцені наприкінці ХХ століття.

Чутливість до теруару – це один з козирів неббіоло та його вразливе місце водночас. Піно нуар та рислінг показали нам, наскільки ласі винні естети на сорти, які здатні яскраво відобразити своє походження. Ось тільки рислінг та піно нуар вирощуються в усьому світі, в найрізноманітніших винних регіонах, а неббіоло – ні. Крім того, він дуже прискіпливий до умов зростання та потребує від ґрунту гарного дренажу, а від погоди – тривалого та теплого сезону дозрівання. В П’ємонті неббіоло є одним з перших сортів, які починають квітнути, та останнім, який дозріває, що робить його дуже вразливим до змін погоди навесні та восени.

Однак, не зважаючи на примхливий норов, чарівність сорту неббіоло призвела до того, що його посадки, хай і в дуже малих об’ємах, з’явилися в багатьох країнах Нового Світу: США, Мексиці, Чилі, Аргентині, Бразилії, Уругваї, ПАР, Австралії та Новій Зеландії.

Неббіоло має тонкий аромат з фруктово-квітковими нотами вишні, малини, сливи, полуниці, троянди, фіалки, герані. Крім того, в букеті неббіоло є відтінки м’яти, кмину, розмарину, шкіри та смоли. З роками танінність неббіоло якщо не зникає, то значно пом’якшується, а у смаковому профілі з’являються відтінки сухофруктів, дичини та трюфелю.