Cabernet SauvignonКаберне совіньйон – це один з найвідоміших червоних виноробних сортів винограду у світі. В питанні популярності з ним можуть суперничати хіба що бордоський «колега» мерло та бургундський антипод піно нуар.

ДНК каберне совіньйон була вивчена порівняно нещодавно – в 1997 році. Дослідження показали, що каберне совіньйон – це результат природного схрещування бордоських сортів совіньйон блан та каберне фран.

Після своєї появи в Бордо каберне совіньйон отримав визнання майже у всіх виноробних країнах. Сьогодні він є ключовим сортом в багатьох винних регіонах Нового Світу.

Каберне совіньйон однаково успішно використовують і як самостійний сорт, і у складі купажів. Окрім таких очевидних напарників, як мерло та каберне фран, йому часто акомпанують мальбек, пті вердо, карменер, а також темпранільйо (в Іспанії та ПАР). Каберне совіньйон часто використовують для пом’якшення насичених вин з сорту таннат.

Основна причина успішного сходження каберне совіньйон на вершину визнаних міжнародних сортів полягає в здатності лози пристосовуватися до різних кліматичних умов та типів ґрунту. Його можна вирощувати в широкому діапазоні широт від півночі Аргентини до Долини Оканаган в Канаді, і на таких різних ґрунтах, як гравій в Пессак-Леоньяні (Бордо) та залізисті червоноземи австралійського регіону Кунаварра.

Існує думка, що кращих результатів з каберне совіньйон досягають в Бордо та Каліфорнії. Багато років триває суперечка між цими регіонами за першість. Одним з найяскравіших прикладів цього протистояння є «Паризький суд 1976» (дегустація-змагання виноробень Бордо та Каліфорнії, яка відбулася 24 травня 1976 року). 

За останні два десятиліття з’явилося багато якісного каберне совіньйон з Новогу Світу. Його популярності сприяє дуже висока ціна визнаних вин з каберне совіньйон Старого Світу, які стають не по кишені більшій частині споживачів. В той же час, цей сорт поширюється новими для себе територіями з сильними виноробними традиціями, такими як італійські К’янті та Карміньяно. Це прояв безперечного визнання переваг цього знаменитого сорту.

Для вина з каберне совіньйон характерні ноти стиглих лісових ягід, чорної смородини, вишні, червоного перцю, чорного шоколаду, евкаліпту, м’яти, фіалки, чорного чаю та ванілі. З роками витримки в ароматі розвиваються тютюнові відтінки – г'юмідору, кедра, інжиру та гірких трав. Всім винам з каберне совіньйон властивий високий рівень танінів та алкоголю, хоча на ці показники також впливають і країна походження, і виноробна техніка. Вина з каберне совіньйон відрізняються великою різноманітністю, завдяки чому цей сорт справедливо вважається найпопулярнішим червоним сортом винограду у світі.