Монтепульчано – це сорт червоного винограду, який культивують вздовж східного узбережжя Італії, в регіонах Абруццо, Марке, Молізе та Апулія, а також в Умбрії та Лаціо. Це один з найпоширеніших сортів винограду в Італії, його виноградники займають 35 000 га.
Сорт монтепульчано не варто плутати з вином нобіле ді Монтепульчано, яке виготовляється із санджовезе.
Батьківщиною сорту вважається Абруццо, точніше та частина регіону, яка дотична до гірського масиву Маелла. В Абруццо посадки цього сорту займають 50% загальної площі.
Про монтепульчано згадує ще Пліній Старший, а численні джерела XVIII століття вказують на те, що цей сорт був поширений в Абруццо вже в ті часи. Однак, тільки 1875 року ампелографія (наука про види та сорти винограду) остаточно виокремила сорт монтепульчано поряд з санджовезе та пруньйоло джентіле (клон санджовезе).
З монтепульчано виробляють як сортові, так і купажовані вина. В Абруццо цей сорт є королем серед сортів червоного винограду. Раніше з нього виробляли переважно прості масові вина, але за останні десятиліття ситуація змінилася та якість вин з монтепульчано помітно зросла. Кількість вин з цього сорту категорії DOC збільшилась втричі за 20 років (з 1990 по 2010 роки).
В прибережній зоні міста Терамо, в апеласьйоні Монтепульчано д’Абруццо, народжуються повнотілі та насичені вина, з ароматами диких трав, фруктів та землистими тонами.
Окремо варто згадати рожеві вина з монтепульчано – черасуоло, які відрізняються вишневим кольором, свіжими фруктовими ароматами та гарною структурою.
Вина з монтепульчано мають потужні таніни та доволі високу кислотністю. Прості та недорогі зразки характеризуються фруктово-ягідними ароматами (черешня, слива, ожина), нотами сушених трав (орегано), перцю та тютюну. В монтепульчано вищого рівня, яке витримувалось в бочках, присутні шоколадні, кавові та гвоздичні ноти, а також димний відтінок.