NegroamaroНегроамаро – це сорт червоного винограду, який культивують в Апулії, переважно в південній частині регіону. Також його можна зустріти в Молізе та Базилікаті.

Найімовірніше, лози негроамаро привезли греки в V-VI століттях до нашої ери. Назва цього винограду складається з двох слів: «негро», що перекладається як «чорний» та «амаро» - «гіркий». Сорт виправдовує свою назву та дає вина темного кольору з ароматом гірких фруктів. Але існує й інша версія походження назви: niger (нігер) латиною означає «чорний», а mavro (мавро) теж перекладається з грецької як «чорний», тобто назву негроамаро можна перекласти як «чорний-чорний» двома мовами. Це цілком зрозуміло, оскільки Апулія була перехрестям латинської та грецької культур, а подвійна назва дозволяла кожному зрозуміти, що саме він п’є.

Коли Апулія була основним постачальником виноматеріалів, негроамаро надавав колір північним винам Італії та Франції. Але 1957 року виноробні господарства півночі відмовились від цієї практики, і апулійські винороби вирішили самостійно виготовляти вина з негроамаро. За цей час площа виноградників скоротилася вдвічі. Сьогодні лози займають лише 11 400 га.

Негроамаро та примітиво є найважливішими сортами Апулії. З негроамаро виробляють червоні та рожеві вина, як сортові, так і купажі з мальвазія нера, санджовезе та монтепульчано. Також можна знайти ігристі версії з негроамаро.

Негроамаро цінується за свій темний колір, середнє тіло, помірні таніни та смак темних ягід. Різноманітність вину можуть також додати землисті відтінки, які схильні розвиватися в тонкі аромати лікарських трав. Це м’який ароматний сорт, з якого можна виробляти складні вина з виразними нотами спецій, такими як гвоздика, кориця та духмяний перець.