PinotageПінотаж – це знаковий сорт червоного винограду з Південної Африки. З нього виробляють різнопланові вина, починаючи з простих столових і закінчуючи багатими, концентрованими винами з ароматами чорних та червоних фруктів, спецій, шкіри та шоколаду. Пінотаж страждав від поганої репутації протягом більшої частини свого життя, але сьогодні південноафриканські виробники намагаються змінити цю тенденцію.

Пінотаж народився шляхом схрещення сортів піно нуар та сенсо. Вперше це зробив в 1925 році вчений Авраам Перольд, який висадив лози в своєму саду, але згодом про них забули. Виноградні лози були знайдені іншим дослідником через кілька років. Їх прищепили на стійке до захворювань коріння та вперше висадили в комерційних цілях в 1943 році. Ім’я пінотаж є результатом поєднання назв двох батьківських сортів – «піно» від піно нуар, «таж» від сенсо, який також називають ермітажем.

Історія зіграла з пінотажем злий жарт. Протягом ХХ століття національні з’їзди виноробів на чолі з південноафриканським кооперативом Wine Growers Association (Вайн Гроверс Ассосіейшн), або Асоціацією виноробів, виступали за кількість, а не якість. З високоврожайного сорту пінотаж було зроблено безліч несмачних вин низької якості. В 1990-х роках після скасування санкцій, введених в період апартеїду, спостерігався сплеск активності в області виноробства і виробники пінотажу взяли курс в сторону якості. Цьому сприяло створення Асоціації Пінотажу в 1995 році та формування групи виробників-ентузіастів, які прагнули вивести сорт в чемпіони.

Дійсно, пінотаж вважається головним південноафриканським сортом. При цьому за кількістю площ в ПАР він займає лише сьоме місце, а лідером є білий шенен блан. Така ж ситуація склалася і з експортом: в 2016 році Південна Африка відправила в інші країни 16 мільйонів літрів пінотажу, в той час як ширазу – 20,5 мільйонів літрів. Однак, візитівкою національного виноробства залишається саме пінотаж.

Добре зроблені вина з пінотажу значно відрізняються за стилем: від легких столових до щільних концентрованих вин, які мають потенціал для витримки. Цей сорт часто поєднують з каберне совіньйон та ширазом для створення високоякісних купажів, особливо в Стелленбоші.

Аромат пінотажу розкривається фруктами та ягодами, такими як слива та ожина, малина та вишня. Також присутні відтінки лакриці, болгарського перцю, тютюну та чаю ройбуш. У смаку відчуваються червоні ягоди, родзинки, прянощі та навіть зефір.