MourvedreМурведр – це темношкірий сорт червоного винограду, який століттями культивувався в західній частині Середземномор’я. Батьківщиною сорту вважається Іспанія, околиці міста Мурвьєдро біля Валенсії.

Мурведр надає перевагу сухому теплому клімату. Ягоди у нього дрібні та товстошкірі – хрестоматійне поєднання для виробництва вин з глибоким темним кольором та значним вмістом танінів.

Завдяки виразним танінам мурведр є гарним партнером в купажах, наприклад, гренаш-шираз-мурведр (англійською абревіатура виглядає як GSM), в якому гренаш відповідає за багату структуру, а шираз додає пряних відтінків.

В моносортовій версії мурведр зустрічається рідко. Але у пошуках нових ніш та на догоду допитливим поціновувачам вин деякі виробники останнім часом охоче експериментують з цим.

У Франції мурведр має назву монастрель. Монастрель займає центральне місце в Провансі та в південній частині Долини Рони, де він відомий як незмінний інгредієнт купажу Шатонеф-дю-Пап.

Цей сорт дуже сильно постраждав від епідемії філоксери в 1880-х роках, на багатьох виноградниках він зник зовсім. Свої міцні позиції в цей час мурведр зайняв біля Бандоля (Прованс), де переважають піщані ґрунти, в яких філоксера не може вижити (вона надає перевагу більш важким типам ґрунту, зокрема, глинистим). Сьогодні лози мурведру все ще прикрашають прибережні схили Бандоля. Цей сорт входить до складу як мінімум половини танінних, м’ясистих червоних вин регіону, а його м’які пряні аромати – одні з найбільш неперевершених у світі.

В Іспанії сучасна виноробна мода змістила фокус в сторону темпранільйо та каберне совіньйон, хоча мурведр знову набуває колишнього значення. Свого часу це був другий за площею посадок сорт червоного винограду в Іспанії (після гарначі).

В Австралії та США (Каліфорнії) мурведр часто називають матаро. Але зараз багато виробників відмовляються від цієї назви на користь французької версії, більш престижної та популярної.

Трав’янисті та тваринні аромати дуже характерні для мурведру, як і його насичені, потужні таніни. Іспанські вина з мурведру, як правило, багаті, темні, в них часто домінують аромати ожини та вишні. Австралійські та каліфорнійські версії, як правило, більш багаті та фруктові, ніж ті, що родом з узбережжя Середземного моря.