Гаме – це різновид темношкірого червоного винограду, з якого виготовляють прославлені легкі червоні вина божоле. Для сорту характерні ноти свіжих червоних фруктів та цукерок, які зазвичай додають трохи концентрації до аромату та тіла вина.
У Франції гаме культивується в Маконне, Савої та навколо Турені, але його батьківщиною є Божоле. Він прибув туди, ймовірно, з Німеччини в XIV столітті та спочатку отримав неоднозначний прийом. Правлячі герцоги Бургундії навіть намагалися заборонити сорт, не довіряючи його незнайомому смаку та текстурі. Але цього було недостатньо, щоб вигнати енергійні лози гаме, які давали високі урожаї та стали популярними серед звичайних виноградарів.
Поява методу вуглекислої мацерації винограду дало можливість виноробам відправляти гаме на ферментацію за суворо контрольованих умов, отримуючи бажаний аромат та ефіри без зайвих танінів. Отримані вина мають особливий блакитний відтінок. Якщо подивитися проти світла, вина гаме можуть бути доволі прозорими.
Традиційне бродіння та визрівання в бочках використовується у виробництві вин з гаме вищої якості. Найбільш характерні приклади – це вина з 10 крю Божоле, таких як Моргон, Мулен-а-Ван, Жульєна тощо. Їхня відмінність від вин з інших ділянок Божоле в тому, що вони, як правило, зроблені для середньострокової витримки, а не для вжитку протягом 1-2 років після збору врожаю. Насправді краще божоле може витримуватися до 10 років.
Фруктові аромати вин з гаме – це червона вишня та полуниця, часто з нотами карамелі та банана. Деякі вина темнішого кольору, виготовлені з винограду, вирощеного на гранітних ґрунтах крю Божоле, можуть продемонструвати більше малинових нот з тонами чорного перцю. Гаме, як правило, має гарну кислотну структуру з дуже низьким рівнем танінів, тому вина з цього сорту краще пити в молодому віці.
Рожеві вина з гаме зазвичай подобаються любителям солодкого. Їх легко відрізнити від рожевих вин Провансу завдяки їхньому аромату цукатів та кавуна.