Десять років тому під час звичайного очищення моря жителі мальовничого прибережного містечка Іка в Хорватії випадково виявили біля джерела прісної води велике плато глибиною близько 20 метрів.
Надихнувшись розповідями про витримане під водою шампанське, вони придумали зберігати там місцеве вино.

У 2014 році вони поставили перші кілька сотень пляшок у море. Через рік, коли вони дістали перші пляшки, вони були в захваті від особливого аромату вина, що спонукало їх продовжувати щороку зберігати нові пляшки під водою.

Новина про цей інноваційний процес витримки швидко поширилася, змусивши більше виноробів охопити підводні підвали.
Сьогодні щорічний ритуал витягування та занурення пляшок у воду є усталеною традицією серед хорватських виноробів – приблизно 15 виноробів зараз використовують цей метод для різноманітних вин, включаючи білі, червоні та ігристі сорти.

«Ми вчетверте дістаємо вино з моря. Мушу визнати, що результати дивують. Я вперше опустив вино в море за пропозицією брата. Я був трохи скептичним, але мені довелося визнати поразку», — каже Йосип Ворич, винороб із міста Бує на півострові Істрія.
«Вино в морі змінюється на краще. Море стабілізує його і продовжує життя. Це надає вину унікальний характер, дозволяючи йому витримуватися роками, залишаючись незмінно хорошим», – додає він.

Цього року в море занурили майже 5 тисяч нових пляшок вина, яке пробуде там ще рік і наступного літа буде витягнуто для дегустації.