Щури можуть розраховувати на захоплюючу зміну кар'єри, навчившись відчувати різницю між Рислінгом та Совіньйон блан.
Щури мали жахливу репутацію з того часу, як вони поширили Чорну смерть у 14 столітті.
Вони були відправлені в тінь на сотні років, ховаючись у каналізації та харчуючись усім, що вони можуть підібрати на вулицях.
Однак вони можуть розраховувати на захоплюючу зміну кар'єри після того, як група щурів успішно пройшла поглиблений тест з тестування вина.
Дослідники з чотирьох університетів (Лондон, Лінкольн, Тренто та Відень) об'єднали зусилля, щоб перевірити, чи щури можуть розрізняти ароматичні профілі двох сортів вина.
Вони помістили дев'ять щурів у випробувальні камери і змусили їх понюхати вина: чотири Совіньйон блан із Франції та Чилі та чотири Ріслінги з Німеччини, Франції та Австрії.
Дослідники давали щурам частування, коли було одне вино, тому вони навчилися пов'язувати певний ароматичний профіль з винагородою.
Після того, як щур понюхав вино, він повинен був використати свій ніс, щоб тицьнути в певний важіль.
Навчання тривало доти, доки щури не стали давати 80% правильних відповідей протягом трьох послідовних сеансів.
Потім їм дали іспит.
Результати були переконливими: вони тикали носом правильний важіль у 94% випадків для вин, на яких вони були навчені, та у 65% випадків для нових вин, виготовлених із тих самих сортів винограду.
Дослідники написали, що результати вказують на те, що "нелюдський ссавець" може розрізняти складні категорії запахів.
Це передбачає, що щури могли б вийти з каналізації і перейти в ресторанний бізнес, виступаючи як нове покоління елітних сомельє.
Однак, у той час як більшість учасників засліплювали своєю нюховою майстерністю, щур на ім'я Пінатс підвів.