Німецькі винороби висаджують такі сорти винограду, як Шардоне та Совіньйон блан, щоб замінити місцеві сорти, оскільки виробники адаптуються до зміни клімату, повідомив Німецький інститут вина.
Німецькі винороби висадили більше сортів винограду, які зазвичай асоціюються з більш південними регіонами Європи, замінивши місцеві лози на Шардоне, Совіньйон блан і Мерло, оскільки виробники адаптують свої виноградники до потепління клімату.
Виробники вина в Німеччині збільшили вирощування винограду Шардоне, який зазвичай асоціюється з Бургундією, на 138 гектарів (га), повідомив Німецький інститут вина (DWI). У той же час, виробники скоротили площі для раннього дозрівання Мюллер-Тургау.
Оскільки зміна клімату приносить тепліші вегетаційні періоди, німецькі винороби все частіше висаджують французький виноград, який у минулому не міг надійно дозріти на їх виноградниках, а також нові сорти, виведені для стійкості до грибкових захворювань, які процвітають у теплих та вологих умовах. Згідно з кліматичними даними, зібраними Відділом кліматичних досліджень Університету Східної Англії, середньорічна температура в Німеччині зросла приблизно на 2 ° C з 1970-х років.
Загальна площа виноградників Шардоне у Німеччині зросла на 4,7% минулого року до 3050 га (Destatis). Це майже вдвічі більше, ніж десятиліття тому. Совіньйон блан був ще одним популярним сортом білого вина серед німецьких виноробів, площа вирощування якого за останнє десятиліття збільшилася більш ніж удвічі до 2054 га у 2024 році.
Тим часом виробники розчищають ділянки, засаджені Мюллер-Тургау, колись найпоширенішим сортом білого вина в Німеччині, що випереджає Рислінг. Площа Мюллер-Тургау скоротилася на 2,1% минулого року, що становить менше половини площі, засадженої цим сортом у середині 1990-х років. Це з тим, що загальна площа, де вирощуються білі вина, мало змінилася рік у рік.
Серед червоних сортів винограду Мерло порушив тенденцію до скорочення виробничих площ, площа вирощування збільшилась на 3,2% минулого року. Тим часом, загальна площа, на якій виробляються червоні вина, скоротилася на 1,4%, оскільки німецькі винороби адаптуються до споживчого попиту, що переходить на біле вино.
"Зростання нових міцних сортів винограду та південних сортів у секторі червоних вин показує, що німецькі винороби все більше адаптуються до проблем зміни клімату", - сказала керуючий директор DWI Моніка Ройле.
Німеччина є четвертим за величиною виробником вина у Європі після Італії, Франції та Іспанії. Виробництво вина в Німеччині впало на 9,8% до 7,75 млн гектолітрів у 2024 році, що є третім найнижчим обсягом за 15 років, згідно з Destatis. Статистичне управління звинуватило у падінні виробництва весняні дощі та плісняву, а також екстремальні погодні умови, включаючи пізні заморозки та град.