Нещодавні тести кількох вин, проведені групою Pesticide Action Network Europe, виявили сліди цієї сполуки, яка піддається дедалі пильнішому контролю з боку регулюючих органів.

Дослідження майже 50 європейських вин із кількох країн показало, що у багатьох пляшках містилися сліди «вічної хімічної» сполуки TFA, або трифтороцтової кислоти, повідомила некомерційна група Pesticide Action Network (PAN Europe).

Незважаючи на те, що рівні відрізнялися, співробітник PAN Europe Саломе Ройнель заявила, що результати стали «явним тривожним сигналом для ЄС» на тлі зростаючого контролю з боку регулюючих органів за присутністю TFA у навколишньому середовищі та харчовому ланцюжку.

TFA утворюється внаслідок розпаду інших хімікатів, відомих як PFAS. Передбачається, що джерелами є деякі пестициди, а також F-гази, які використовуються у холодильній техніці та кондиціонуванні повітря.

Присутність TFA в навколишньому середовищі дійсно є суспільною та екологічною проблемою, яка заслуговує на серйозний і глобальний розгляд. Виноробний сектор поділяє цю стурбованість і прагне зробити конструктивний внесок в обговорення.

PAN Europe заявили, що кілька вин у їх дослідженні містили сліди TFA вище за рівні, раніше виявлені в поверхневій та питній воді.

Вони протестували 10 австрійських вин урожаю 1974–2015 років та не виявив слідів TFA у пляшках до 1988 року.

Вони також протестували 39 вин із кількох європейських країн, вироблених урожаю 2021–2024 років. Вони містили середні рівні TFA у розмірі 122 мікрограми на літр (мкг/л), хоча слідові кількості сильно відрізнялися, йдеться в дослідженні.

Також було виявлено «можливий зв'язок» між підвищеними залишками пестицидів у деяких винах та вищими слідовими кількостями TFA, хоча галузевий орган CEEV засумнівався у міцності цієї кореляції.

У звіті PAN Europe міститься заклик до заборони пестицидів PFAS та F-газів, всеосяжної програми моніторингу TFA у харчових продуктах та запобіжного регулюючого підходу для визнання «значних прогалин у токсикологічних даних».

Виноробний сектор повністю прихильний до сталого розвитку і ця відданість чітко відображена у значному скороченні використання пестицидів та стійкому розширенні площ органічних виноградників по всій Європі.