Нове дослідження виявило хімічні докази того, що люди пили вино у стародавньому місті-фортеці і що воно, можливо, не було прерогативою вищого суспільства, як передбачалося раніше.

Дослідники заявили, що знайшли перші хімічні докази вживання вина у давній Трої, підтверджуючи давні припущення.

Проте результати також свідчать, що вином насолоджувалися «прості люди» поряд з елітою легендарного стародавнього міста в ранній період бронзового віку, заявили дослідники з університетів Тюбінгена, Бонна та Єни.

Це ставить під сумнів теорію про те, що на той час вино пили лише вищі класи, заявили вони, опублікувавши результати в Американському журналі археології.

ЮНЕСКО включило археологічні розкопки Трої до свого списку всесвітньої спадщини, описавши їхнє місце розташування як курган Хісарлик у сучасній Туреччині з видом на узбережжя Егейського моря.

Місто згадується у ранніх літературних творах, зокрема в «Іліаді» Гомера, та вважається важливим місцем зустрічі різних культур.

Дослідники проаналізували органічні залишки фрагментів керамічних судин для пиття, відомих як кубки депас.

За даними Тюбінгенського університету, ці тонкі посудини з двома ручками були популярними у кількох регіонах. У районі Трої було знайдено понад 100 екземплярів, що датуються приблизно 2500–2000 роками. до зв. е.

Дослідники вивчили зразки двох фрагментів, що зберігаються у Тюбінгенському університеті.

«Докази наявності янтарної та піровиноградної кислот були переконливими: вони з'являються лише при бродінні виноградного соку. Тепер ми можемо впевнено стверджувати, що з кубків депас насправді пили вино, а не тільки виноградний сік», — сказав доктор Максим Ражо, професор бімолекулярної археології в Боннському університеті.

Вважається, що вино було відносно дорогим напоєм у бронзовому столітті, але дослідники виявили докази, що деяка форма вина споживалася ширше, ніж передбачалося.

«У цих посудинах також було вино. Тому очевидно, що вино було повсякденним напоєм для простих людей».

«Наступні дослідження на інших ділянках можуть виявити, чи використовувався ширший спектр посудин для вина в інших місцях, що потенційно ставить під сумнів поточні припущення про поширення та споживання вина в третьому тисячолітті до н. е.», - пишуть вони.

Археолог Генріх Шліман проводив розкопки на місці цього легендарного міста у 19 столітті. Подальші роботи очолював Тюбінгенський університет з 1987 по 2012 рік, і зараз результати аналізуються.