Нове дослідження показало, що вживання великої кількості різноманітних продуктів, що містять флавоноїди, може принести користь для здорового старіння, зазначивши, що ці сполуки також містяться в червоному вині.
Якби був потрібний додатковий привід, щоб насолодитися келихом червоного вина або плиткою шоколаду, то нове дослідження, що вихваляє переваги дієти, багатої сполуками, відомими як флавоноїди, могло б його надати.
Флавоноїди містяться в різних продуктах харчування і напоях, включаючи чай, ягоди, яблука і апельсини.
Як не дивно, вони також містяться у червоному вині та темному шоколаді, хоча дослідники більше зосередилися на інших джерелах у своєму описі плану прийому флавоноїдів «п'ять на день».
У своїй статті в журналі Nature Food вони заявили, що вживання суміші різноманітних продуктів, багатих флавоноїдами, може допомогти продовжити життя, призупиняючи розвиток деяких захворювань, включаючи серцево-судинні та неврологічні захворювання.
Дослідники виявили, що саме різноманітність у раціоні харчування є найкориснішою. Вони відстежували понад 120 000 осіб віком від 40 до 70 років протягом більше десяти років за допомогою бази даних.
«Це дослідження має важливе значення, оскільки результати показують, що споживання більшої кількості та ширшої різноманітності може призвести до більшого зниження рівня поганого здоров'я, ніж просто одне джерело», — сказав професор Аєдин Кессіді, керівник дослідження зі Школи біологічних наук в Університеті Квінс, Белфаст.
Автори дослідження написали: «Аналіз продуктів, багатих флавоноїдами, показав, що ті, хто мав найменшу різноманітність, споживали в основному чай, а ті, хто мав найбільшу різноманітність, споживали відносно більше ягід, яблук, винограду, червоного вина та апельсинів».
Інші чинники життя також можуть мати значення. Ті, хто мав найбільшу різноманітність споживання флавоноїдів, також були більш фізично активними і рідше курили, згідно з дослідженням.
Дослідники показали, що п'ять різних порцій флавоноїдів пов'язані з найбільшою користю. Ми знаємо, що існує безліч джерел і червоне вино — одне з них (звичайно, в помірних кількостях).
Однак основними джерелами є чай, ягоди, цитрусові, виноград, сливи, червона капуста та какао.
Можливо, пам'ятаючи про проблеми охорони здоров'я, пов'язані з алкоголем, автори дослідження у своїх дієтичних рекомендаціях зосередилися в першу чергу на продуктах, багатих на флавоноїди.