Нове дослідження показало, що келих ігристого вина може знизити ризик серйозних проблем із серцем.
Десятиліття досліджень пов'язують помірне споживання вина з користю здоров'ю серцево-судинної системи. Багато з цих досліджень були зосереджені на впливі червоного вина, яке багате на антиоксидантні органічні сполуки,що називаються поліфенолами. Але нове дослідження дає любителям білого та ігристого вина вагомі причини для радості. Розглядаючи саме раптову зупинку серця, дослідники виявили, що вживання шампанського та білого вина було тісно пов'язане з нижчим ризиком.

Використовуючи дані із U.K. Biobank, масштабного дослідження, в якому відслідковувалося понад 500 000 пацієнтів та вивчався вплив багатьох змінних на здоров'я, дослідники виявили 56 факторів, які або збільшували або зменшували ризик SCA у людей. До них належали дієта, фізична та соціальна активність, куріння тютюну та звички сну, а також вживання алкоголю.
У своєму початковому аналізі дослідники виявили, що вживання будь-якого алкоголю, червоного вина, шампанського чи білого вина, пива та сидру було пов'язане зі зниженням ризику SCA. (Автори посилаються на шампанське у дослідженні, але всі ігристі та білі вина були згруповані в одну категорію в анкеті U.K. Biobank.) Вони не уточнювали, скільки алкоголю випивали люди.
Автори не думають про те, чому вживання ігристого або білого вина знижує ризик SCA у людей. Попередні дослідження показали, що сам алкоголь може чинити кардіопротекторну дію, тоді як інші дослідження були зосереджені на поліфенолах вина. У той час як червоне вино містить більше фенольних сполук в цілому, білі та ігристі вина містять низку потенційно корисних поліфенолів, включаючи протокатехову кислоту. Цілком можливо, що ці сполуки можуть відігравати роль у захисті від зупинки серця.

І хоча результати дослідження обнадіюють, вони не вказують на кількість споживання вина, що максимально знижує ризик. Для цього потрібні подальші дослідження.