Роберт Мондаві ввів термін Fumé Blanc, намагаючись підвищити популярність і відрізнити новий стиль Sauvignon Blanc, який він виробляв у долині Напа.

Посадки Совіньйон блан сягають початку 1880-х років у каліфорнійській долині Лівермор. Чарльз Ветмор посадив сорт у своєму маєтку Cresta Blanca Winery; нібито саджанці було взято із легендарного Шато д’Ікем. 

Приблизно в той же час Совіньйон блан потрапив до долини Напа. Насадження в Інгленуку в 1880-х роках і винограднику Больє на початку 1900-х років створили перші зразки якісних вин у всій бурхливій виноробній Каліфорнії. 

Популярність Fumé Blanc


До 1960-х років Совіньйон блан переживав важкі часи в комерційному винному секторі Америки. На той час він вважався м’яким сортом, який в основному використовувався для виробництва солодкого вина, щоб задовольнити потреби споживачів вин масового виробництва.

Намагаючись відокремити свої вина від цього негативного відтінку, Мондаві ввів термін Fumé Blanc. Риф Мондаві щодо позначення Луари, Blanc Fumé, був спробою створити новий стиль американського Совіньйон блан, витриманого в дубових бочках.

Мондаві взяв французьке слово «fumé», яке стосується димоподібної пари або речовини, яке також закріплено в назві Pouilly-Fumé з долини Луари, а також французьке слово для білого, як у «blanc».

Це не стало торговою маркою, що дозволило іншим виноробням маркувати свої вина подібним чином, і створив категорію в процесі.

Витриманий Совіньйон блан у дубі


Для того, щоб відрізнити свій Совіньйон блан від американських версій, які виготовлялися в той час, Мондаві вирішив витримувати вина в бочці, обпалений дуб надає винам відтінок димності, отже, «фуме». Стиль став популярним.

Більше виробників почали витримувати свій сухий Совіньон блан у (старих і нових) дубових бочках і продавати його як «Fumé Blanc». Відсутність регулювання щодо терміну, створеного в першу чергу для-маркетингу, означає, що його можна тлумачити по-різному.

За словами виноробні, Роберт Мондаві «тільки мав намір знайти альтернативну назву для Совіньйон блан, без жодних вказівок на метод виробництва та стиль».

Зараз терміни «Sauvignon Blanc» і «Fumé Blanc» вважаються синонімами в законодавстві США. 

Fumé зникає?
Оскільки Нова Зеландія створює глобальний попит на свіжі сухі вина Совіньйон блан, асоціації, яких Мондаві сподівався уникнути, здебільшого залишилися в минулому. У результаті ви бачите менше вин, позначених як Fumé Blanc на поточному ринку. Хоча позначення все ще існує, його кількість скоротилася.

Однак найкращий у світі Fumé Blanc все ще виробляється виноробнею Роберта Мондаві з культового блоку I у знаменитому винограднику To Kalon. Старі, вузлуваті виноградні лози, висаджені в 1945 році, вважаються найстарішими насадженнями Совіньйон блан в Америці.