Поговоримо про мускат? Ці вина надзвичайно ароматні та смачні, колоритні й дуже гастрономічні - пасують до багатьох страв, тому заслуговують на окрему розповідь. Існує безліч варіацій:

  • мускат Оттонель;
  • Олександрійський;
  • рожевий;
  • чорний;
  • угорський та інші сорти цієї ягоди.

До речі, багато з них вирощують як для виноробства, так і для вживання у свіжому вигляді, вони дуже смачні.

Більшість мускатних вин десертні, білі. Рівень цукру тут від 16 до 30%, спирт - 13-16%. Хоча з цих сортів можна створити практично будь-які напої - солодкі, напівсолодкі та сухі; ігристі та тихі; білі, рожеві та червоні. З використанням мускату створюються вдалі купажі.

Витримка досить тривала - від півтора до трьох років. Тому вельми не дивно, що наявний такий стійкий і воістину п'янкий аромат. 

Як пити мускатне вино

Як аперитив мускатні вина також проявляють себе вкрай незвично. Вони складуть вишукану гастрономічну пару до страв із грибів та овочів, дичини, м'ясних закусок, сирів із виразним смаком, оливок.

Мускатні вина прийнято подавати охолодженими - за температури близько 10-12 °С. Десертні, солодкі подають у маленьких келихах, коктейльних або лікерних чарках. Температура їх подачі приблизно 16-18 °С. Напівсолодкі мускати гармоніюють зі стравами з птиці, цибулевим супом, піцою. Солодкі - чудові як дижестив, подаються самостійно або з десертами: пудингами, печивом та іншою випічкою, тортами.

В принципі, відповідне мускатне вино можна підібрати практично до будь-якої страви, оскільки різноманітність мускатів дуже велика. А яким смакам віддаєте перевагу ви? На Vino.ua є величезний вибір ваших улюблених напоїв за вигідною ціною з доставкою по Україні та Києву.