Чому Рислінг подобається 99,1% людей?
Німеччина називає Рислінг «Королем білих вин» завдяки його багатогранності, хрусткій кислотності та здатності до «красивого старіння».
Головною перевагою Рислінгів є фруктові аромати та яскрава кислотність, рівень якої високий навіть у перезрілому винограді. Кислотність врівноважує солодкість, тому десертні вина з нього такі гарні.
Також завдяки кислотності, яка оберігає їх від псування, рислінги можуть старіти роками, розвиваючи аромати кураги, меду, імбиру, гарматного каменю*.
З віком Рислінг ще може розвинути нафтові тони, що нагадують гудрон, або розпечений на сонці асфальт. Ця неймовірно пікантна нотка лише натяком лягає на фруктову основу. Справжні поціновувачі вважають такий відтінок в ароматі благородною родзинкою.
Ну а молоді вина мають цілу палітру відтінків цитрусових фруктів (лимон, лайм, грейпфрут), а також нюанси персика, абрикоса, жасмину.
Виноград сорту riesling дає настільки багатий асортимент вин, що практично до будь-якої страви можна підібрати вино.
* яскраво виражений, гостро-мінеральний запах, що виникає під час удару шматків кременю.
Кілька слів про виноград
Достовірно невідомо, як світ отримав сорт винограду Рислінг. Але є деякі згадки про ягоду ще 1435 року. Джерелом стала звичайна домашня книга в графстві Katzenelnbogen (Катцельнбогена), у якій було записано купівлю шести лоз riesslingen.
Наступна згадка про Riesling є в книжці-гербарії через півсотні років, де вказано, що цей сорт поширений на берегах Мозеля і Рейну, і навколо Вормса.
Однак найбільший внесок у поширення слави рислінгу зробив бенедиктинський монастир Johannesberg (Йоганнесберг) у Рейнгау, який придбав занедбані виноградники. Уже через кілька десятків років на території Німеччини Рислінг став найпопулярнішим сортом. А вино з льоху монастиря досі вважається еталонним смаком.
Наприклад, схожі характеристики має вино Egon Muller Scharzhofberger Riesling Kabinett 2017.
Сорт винограду Рислінг поширений переважно в регіонах із прохолодним кліматом.
Лози сорту рислінг стійкі до суворих морозів завдяки потужному стовбуру і міцній корі.
У нього маленькі ягоди, компактне гроно і тонка шкірка, через що він схильний до благородної цвілі і якнайкраще підходить для створення солодких вин.
Виробництво Рислінга важке і трудомістке. У Німеччині виноградники розташовані практично «під гострим кутом», тому весь догляд і збір врожаю відбувається вручну.
Виноградники в Німеччині «під гострим кутом»
Та й ґрунт - це вам не чорноземи, а шаруватий сланцевий і виноград важко визріває.
Не кожен наважиться працювати з Рислінгом. Тільки сміливий.
Сухий vs солодкий
Рислінг - багатогранне біле вино. Солодкість напою залежить від кількості цукру в ягодах, який варіюється залежно від часу збору врожаю.
Щоб отримати тонкі сухі вина з яскравою кислотністю, виноград збирають рано, коли ягоди ледь дозріли.
З винограду рислінг, зібраного наприкінці осені-початку зими, отримують десертні вина з ледь помітною солодкістю і благородним букетом.
Найсолодші вина отримують із винограду, який витримав перші сильні морози. Такі ягоди ботритизуються; покриваються особливою цвіллю натурального походження.
Шпаргалка за регіонами
Німеччина
Рислінг вважається одним з найулюбленіших сортів у німців і по праву носить титул національного сорту.
Він лідирує в Німеччині за площею посадок серед усіх інших сортів (23%).
Прохолодний німецький клімат, ґрунт на берегах Рейну і сонце - ідеальне поєднання для вирощування Рислінга.
У Німеччині найпопулярнішими є солодкі сорти, однак, цінуються і сухі.
Німці досі використовують класифікацію вин за рівнем зрілості винограду Prädikat. Виділяють такі категорії:
Kabinett (Кабінет) - виготовляється з недостиглих ягід. Легкі, дуже фруктові вина з низьким алкоголем, можуть бути сухими, напівсухими і напівсолодкими.
Наприклад:
- Gunderloch Riesling Jean Baptiste Kabinett
- Riesling Kabinett Wachenheimer
- Martin Kerpen Riesling Kabinett Trocken Graacher Himmelreich
Spätlese (Шпетлезе) - з німецької перекладається як «пізній збір». Через більшу зрілість вина виходять більш округлими, насиченими. За вмістом залишкового цукру - вина варіюються від сухих до солодких. У сухих винах цієї категорії буде більше алкоголю.
Наприклад:
- Gunderloch Riesling Spatlese DIVA 2018
- Riesling Spatlese Urziger Wurzgarten
Auslese (Ауслезе) - перекладається як «вибірковий збір». Більш насичений смак і аромат. Це остання категорія, де можливі сухі вина.
Наприклад:
- Gunderloch Riesling Auslese Nackenheim Rothenberg 2006
- Reichsgraf von Kesselstatt Riesling Scharzhofberger Auslese GK №10 Gold Capsule 2007
Beerenauslese (Бееренауслезе) тут уже ягоди вкриваються благородною пліснявою, яка обволікає ягоди і висмоктує з них воду, концентруючи цукри. У цій категорії для виробництва вин береться частина винограду здорового стиглого, а частина з благородною пліснявою. Вина виходять щільні й солодкі з ароматами імбиру, апельсинового мармеладу і квіткового меду. Найчастіше це вино в маленьких пляшках або в об'ємі 0,5 літра, оскільки вин цих надзвичайно мало, а ціна їх неймовірно висока.
Наприклад:
- Dr. Loosen, Riesling Beerenauslese, 2011
- Gunderloch Riesling Beerenauslese Nackenheim Rothenberg
- Reichsgraf von Kesselstatt Riesling Beerenauslese Josephshofer Monopol No.15, 2006
Trockenbeerenauslese (Трокенбееренауслезе) - використовують тільки зібрані вручну ягоди, повністю заізюмленние на лозі, часто уражені ботритисом. Невисокий алкоголь і велика кількість залишкового цукру.
Наприклад:
- Reichsgraf von Kesselstatt Riesling Trockenbeerenauslese Scharzhofberger No.27, 2006
- Rabl Riesling Trockenbeerenauslese, 2006
Eiswein (Айсвайн) - «крижане вино» з ягід, зібраних вночі або рано вранці під час перших заморозків.
Такі вина мають неймовірний баланс солодкості та кислотності, що робить їх унікальними.
Наприклад:
- Dr. Loosen Riesling Eiswein
- Dr. Heidemanns-Bergweiler Riesling Eiswein
Крім цього, в Німеччині популярний і сухий рислінг. У таких вин на етикетці слово trocken або орел на капсулі й абревіатура GG (Grosses Gewächs, аналог французького гран крю). Орел вказує на приналежність виробника до найвпливовішої німецької організації виноробів VDP.


Наприклад:
- Gunderloch Riesling Trocken QbA
- Gunderloch Riesling Fritz QbA
- Gunderloch Riesling Redstone QbA
Франція
У Франції виробляють рислінг рівня AOC** лише в одному винному регіоні в Ельзасі.
Тут рислінг є найстарішим і найзнаменитішим сортом винограду
Ґрунти і клімат Ельзасу і німецьких виноробних регіонів дуже схожі, та й виноградники простягаються вздовж течії того ж Рейну.
Ельзаські вина, як правило, сухі і з великим вмістом спирту.
Наприклад:
Lorentz Riesling Reserve 2018
Lorentz Riesling GrCru Altenberg de Bergheim Vieilles Vignes 2011
Однак, існують дві категорії для солодких вин: vendange tardive (пізній збір) і sélection de grains nobles - добір благородних (уражених ботритисом) ягід».
- Lorentz Riesling VT (Vendange Tardive) 2011
- Lorentz Riesling VT (Vendange Tardive) 2005
Ельзаське вино легко впізнати. Колір пляшки, за рідкісним винятком, має бути зеленим. Суворо регламентована і форма: довга пляшка, з витягнутою шийкою. Їх називають Ельзаськими флейтами або сопілками (flûtes).
** Appellation d'origine contrôlée (найменування, контрольовані за походженням) - система класифікації вин у Франції.
Австрія
Тепле вологе повітря і кам'янистий ґрунт сприятливі для вирощування винограду рислінг.
Рислінги виходять щедрі та щільні, з високим алкоголем і яскравою, але суворою, пряною ароматикою. Щоб скуштувати вишукані рислінг, шукайте на етикетці зображення ящірки і позначення Smaragd.


Інші країни
У США саме Вашингтон є лідером з виробництва американського рислінгу. Eroica найвідоміше в США вино з рислінгу, його зробили Боб Берто з Château Ste Michelle та Ернст Лузен з Німеччини.
Сьогодні особливою пошаною користуються австралійські рислінг з долин Клер і Іден та острова Тасманія. Тут народжуються вина з лимонними і вапняковими відтінками, що з віком переходять у ланолін і нотки гасу.
Як пити Рислінг?
Найкраще вживати вино за температури від 8 до 12 градусів.
Для подачі використовуємо класичні келихи для білого вина, хоча варіацій келихів для Рислінга багато.
Для крижаного вина бренд Riedel навіть випустив унікальні індивідуальні келихи у формі ромба, щоб середина чаші була максимально широкою.
Рислінг та їжа
Рислінг завжди доречний. Баланс цукру і кислоти дає змогу подавати його до найрізноманітніших страв; від риби до свинини.
Сухе німецьке вино чудово смакує до салатів із нейтральними соусами, морепродуктів.
Воно добре поєднується з гострою їжею. Низька температура подачі і хрусткий післясмак роблять його ідеальним фоном для тайських, індійських або китайських страв.
Сухі та напівсухі вина найкраще подавати до гарячих м'ясних страв. Рислінг чудово підійде до печені або навіть до шашлику.
Напівсолодкі найкраще слугують як аперитив, а також доповнять птицю і дичину.
Рислінг класично поєднується з м'якими сирами з коров'ячого молока. Тримайтеся подалі від сирів зі специфічним запахом, оскільки вони переважатимуть над ніжним фруктовим ароматом Рислінга. Овочі з високим ступенем солодкості, як-от морква або баклажани, чудово поєднуються з цим вином.
Сухий, трохи солонуватий, австрійський рислінг чудово поєднується з рибними стравами і морепродуктами.
До випічки та десертів найкраще подавати десертне вино. Найкращим компаньйоном стане морозиво або фруктова тарілка.
Як дижестив також підійде вишукане десертне німецьке вино.
Айсвайн хороший як аперитив або ж самостійно. Найкраще пасує до кремових, солодких і свіжих десертів, на кшталт мусу або меренги, фруктових тістечок або просто свіжих фруктів. Крижані вина ніколи не варто подавати з такими важкими стравами, як стейк, жирна свинина тощо.
Витримані Рислінги варто пити соло. Але якщо ви хочете їх із чимось подати, то гурмани рекомендують із чізкейком або ванільним пудингом. Деякі любителі вважають, що з вершковим морозивом він особливо смакує.
Як обрати Рислінг?
Рислінг не може бути дешевим (вартість орієнтовно від 500 грн за пляшку). Чому? Завдяки важкому і трудомісткому виробництву (як говорилося раніше).
Ну і, звичайно ж, німці цінують свою працю. Для них важливе ім'я і вони його захищають.
Також насамперед звертаємо увагу на ті вина, на етикетці яких зазначено сорт винограду як назву вина.
Ну і пам'ятаємо, що:
-Якщо хочемо сухе хрустке вино, шукаємо серед Рислінгів Франції, а німецькі вина обираємо з позначкою trocken. Орел на капсулі та абревіатура GG говоритиме про найкращі вина Німеччини.
-Якщо хочеться солодкого, та й атмосфера спонукає, шукаємо насамперед серед вин із Німеччини (пам'ятаємо Auslese, Beerenauslese, Trockenbeerenauslese, Eiswein), а також серед французьких представників із позначкою «vendange tardive» і «sélection de grains nobles».
Десертні вина дуже дорогі і в основному йдуть у пляшках маленького об'єму (0,375 л - 05,л).
Цікаві факти про рислінг
- щоб виготовити 1 л айсвайн, потрібно приблизно в 5 разів більше винограду, ніж для сухого вина
- крижане вино не втрачає смакових властивостей близько 40 років завдяки високому рівню цукру і кислот
- найстарішому Рислінгу 585 років і він, звичайно ж, зберігається в Німеччині
- найдорожчий Рислінг Egon Muller Scharzhofberger Riesling Trockenbeerenauslese - 14 078 доларів (виходячи з офіційних даних Wine Searcher)
- описано випадок дегустації вина віком понад 400 років, і вино все ще було живим»!
Зірки, які любили/люблять рислінг
Завдяки своїй багатогранності, Рислінг припав до смаку багатьом відомим особистостям.
Так, Джордж Клуні, незважаючи на те, що має власний бренд текіли, полюбляє випити п'ятничним вечором келих-другий Рислінга Gunderloch Riesling Auslese Nackenheim Rothenberg.
Його колега по цеху Арнольд Шварценеггер зізнався якось, що дозволяє собі насолодитися Рислінгом Reichsgraf von Kesselstatt Riesling Scharzhofberger Beerenauslese.
Ганнібал Лектор дуже любив смакувати Рислінг. Так для вечері, на яку були запрошені співробітники ФБР, доктор вибрав вишукане рідкісне вино Рислінг Clos Ste Hune з Ельзасу.
Також згадаємо про одного з головних представників музичного світу - Людвіга ван Бетховена, який понад усе полюбляв рейнське вино і пив його до самої смерті.
Еріх Марія Ремарк, окрім улюбленого кальвадосу, згадував у своїх творах рислінг.
Відомий винний критик Роберт Паркер вніс у свій рейтинг TOP-100 Рислінг:
- Weingut Donnhoff Oberhauser Brucke Riesling Eiswein, Nahe, Germany (2001, 2002, 2004, 2010)
- Schloss Lieser-Thomas Haag Brauneberger Juffer Sonnenuhr, Riesling Auslese Lange Goldkapsel, Mosel, Germany (2007)
Підсумок
Рислінг - багатогранний сорт винограду і кожен поціновувач знайде собі вино до смаку (як сухе хрустке, так і солодке повнотіле). Завдяки його різноманітності смаку й аромату, це вино можна підібрати практично до будь-якої страви.
Рислінг справжній довгожитель, якому вік йде тільки на користь.
«Король білих вин» стане найкращим подарунком і його оцінить кожен любитель вина.
І щоб зрозуміти який твій рислінг, звідки він - вам потрібно спробувати основні стилі світового виноробства. І коли ви його знайдете - це буде кохання на все життя!