Мерло - один з найпопулярніших і неоднозначних червоних сортів винограду: одні називають його величним, інші - безхарактерним. Це такий сорт, всі гострі кути у якого згладжені.
Сьогодні Мерло займає друге місце в світі і перше у Франції за площею посадок серед інших сортів винограду. Вина виробляють з нього як моносортові (тільки Мерло), так і часто використовують цей сорт в бленді. Він пов'язує навіть те, що зв'язати разом буває складно. Цим і пояснюється його популярність.
Розберемося, як цьому сорту вдалося завоювати таку широку популярність.
Трішки історії
Сорт винограду Merlot використовували для виробництва вина ще за часів римлян, в I столітті нашої ери. Його батьківщина - регіон Бордо. Перша згадка про нього було в 1784 році в записах одного міського чиновника, який написав про вино з Лібурна (правий берег Бордо), яке йому дуже сподобалось.
Мерло - родич Каберне Совіньона, Мальбека, Карменера та інших сортів, поширених на південному заході Франції.
У цього сорту глибокий насичений колір ягід, майже синьо-чорний, завдяки чому він і отримав свою назву "merlot", що в перекладі з окситанської означає "молодий чорний дрізд". А може через любов цих птахів поласувати ягодами сорту :) У нього тонка шкірка, тому він схильний до сірої плісняви. Ще одна відмінна риса Мерло полягає в тому, що дозріває він досить рано, а тому є справжнім порятунком для виноробів в дощові періоди.
Насправді його можна знайти майже скрізь, де роблять вино: від Болгарії до Південної Африки.
Дізнаємося ближче про особливості Мерло в кожній країні.
Франція
Близько 112 000 га у Франції займає Мерло, а на своїй батьківщині Бордо - 60% всіх посадок винограду.
Завдяки своїй м'якості, фруктовості та шовковистим танінам, Мерло є основою базового, недорогого бордо. Також відмінно виступає в ассамбляжах з Каберне Совіньйоном, Каберне Франом, Мальбеком. Таким винам Мерло дарує яскраву, соковиту фруктовість, пишність, додаючи ноти фіалки, стиглої сливи, какао. Одне з найдорожчих вин з Мерло - це вина Chateau Petrus. Це ікона стилю, уособлення кращих вин правого берега Бордо. Вартість такої пляшки Мерло сягає 1 870 $.
Італія
На сьогодні він посідає п'яте місце за площею посадок. Поширений цей сорт на півночі Італії в регіонах Венето, Трентіно, Фріулі. «Північні» вина легкі, фруктові з нотами червоних ягід, фіалки, сливи, іноді навіть легким відтінком зеленого перцю.
Також його часто використовують в Тоскані, щоб додати винам із Санджовезе м'якість і красиву структуру, а також збалансувати кислотність.
Мерло використовують для відомих супертосканських вин в ассамбляжі з Каберне Совіньйоном і Санджовезе.
Чилі
Тут Мерло поширений, в основному, в долинах Кольчагуа, Мауле, Курико.
Однією з цікавих особливостей чилійського вина є те, що завдяки Анд країна залишається вільною від філоксери.
Вина мають насичений колір, з приємним легким присмаком, в якому відчуваються відтінки сливи, чорної смородини, білого перцю, ожини.
Вина виробляють легкі і недорогі, які будуть відмінним супроводом сімейної вечері.
Інші країни
Мерло вирощують в 37 країнах світу. У США Мерло популярний в Каліфорнії і Вашингтоні. Вино має темний насичений колір з ароматами сливи, черешні, шоколаду.
В Аргентині вина з Мерло виходять з хорошим балансом кислотності і танінів, а в ароматі виразно чути ноти сливового джему.
Також найзнаменитіші вина Мерло, крім Бордо, виробляють в Італії, Каліфорнії, Швейцарії, Австралії, Чилі і Нової Зеландії.
Аромат і смак Мерло
Відмінні риси Мерло це червоні фрукти, легкі таніни і м'який післясмак. Відчуття соковитості та шовковистості. Але Мерло - це щось більше, ніж просто м'якість. Насправді він схожий на хамелеона, адже яким буде вино залежить частково як Мерло вініфікують, ну і, в основному, де його вирощують. Розберемося в діапазоні смаків вина Мерло в залежності від регіону (прохолодний клімат vs. теплий клімат).
Прохолодний клімат (Франція, Італія, Чилі)
Мерло більш структурований, з великим вмістом танінів і землистих смаків, таких як табак і смола. Деякі сорти Мерло можна сплутати з Каберне Совіньйоном.
Теплий клімат (Каліфорнія, Австралія, Аргентина)
Вино більш фруктове, а таніни менш виражені. Деякі виробники використовують дубову витримку до 24 місяців, щоб надати вину більше структури.
А ще маленький секрет: Мерло можна легко впізнати за кольором в бокалі завдяки помаранчевому обідку.
Особливості подачі та зберігання
Гастрономічні друзі Мерло
Вино Мерло поєднується з широким спектром страв.
Мерло відмінно смакує з усіма видами запечених м'ясних страв. Це і курячі ніжки, свинячі реберця, м'ясний рулет або ж просто запечена курка. Додайте в м'ясо кілька гілочок чебрецю або розмарину. Це додасть пікантності поєднанню з Мерло.
Вино стане неймовірно смачною парою до смаженого ягняти або яловичини.
Також це вино стане відмінним супроводом до страв італійської кухні. Особливо смачно з пастою з фрикадельками в томатному соусі, з великою кількістю базиліка і орегано. Додайте в неї тертий сир - це неймовірна насолода.
Кращою сирною парою до Мерло стануть зрілі сири, такі як грюйер або чеддер.
Ці соковиті вина добре поєднуються з овочами на грилі. Запам'ятайте, Мерло любить смажені і копчені овочі.
Багато східних спецій - поєднується легко і красиво.
Високий вміст алкоголю і тривала витримка в дубових бочках зазвичай означає, що Мерло є багатшим і більш насиченим, тому воно краще за все буде поєднуватися з більш складними стравами.
Улюбленець вайнловерів
Мерло - це щось більше, ніж здається на перший погляд ... Цей виноградний хамелеон може проявляти стільки різних стилів і граней, що воно не перестає дивувати. Часто по відношенню до аромату Мерло використовують слово "спокусливий". Воно зрозуміле, легке, соковите, приємне відчуття стиглості і шовковистості.
Це вино стане чудовим варіантом для знайомства з винним світом.
Ну і келих Мерло буде хорошим завершенням важкого дня.