Осінь – це період переходу з тепла в холод. Зміни підбадьорюють і «проміжний» характер цього сезону дозволяє нам насолодитися цілим спектром чудових вин. Це гарна можливість спробувати багато нових зразків. У той час як осінні прохолодні сонячні дні вимагатимуть текстурних білих і яскраво-червоних тонів, його затишніша погода потребує тепліші та гостріші вина.
Це сезон прянощів та спецій, стиглих фруктів та грибів, а також багатих та об’ємних вин. Але чи є інші якості у справжнього осіннього вина? Ці легкі червоні, зігріваючі білі та рожеві ноти бабиного літа поєднують м’яку кашемірову текстуру з пряними ароматами, які здатні нейтралізувати прохолоду з повітря, навіть прямо з холодильника.
Отже, розглянемо більш детально які саме вина варто обрати для осені.
Італійське рожеве
Незважаючи на те, що розе можна виготовити з будь-якого червоного винограду в будь-якому місці, італійські версії цього літнього вина є обов’язковим, оскільки осіннє повітря набуває свіжості та прохолоди. Від північних берегів озера Гарда до залитих сонцем пагорбів Сицилії італійці користуються перевагами для створення яскравих розе, що вибухають яскравим характером. Виготовлені з місцевих сортів винограду, таких як Корвіна, Альяніко та Нерелло маскалезе, ці вина часто мають темніший рожевий колір, ніж їх французькі та американські аналоги. Темно-пурпуровий і рожевий відтінки не вказують на солодкість, а натомість з’являються внаслідок тривалого впливу шкірки винограду, що надає винам глибшої концентрації смаку. Фірмові смаки варіюються від терпкої вишні та сливи до апельсинової цедри та смажених фруктів, усе з відтінком екзотичних прянощів, що доводить, що рожевий сік – це більше, ніж літня вода.
Гаме
Французький виноград Божоле, Гаме дає легкі, живі червоні відтінки, де б він не вирощувався. Від яскраво-рубінового до фіолетового кольору, краса червоних вин на основі Gamay полягає в їх майстерності поєднання з їжею. М’які дубильні речовини в поєднанні зі смаком лісових ягід і цукатів роблять Gamay легким для пиття під час експедицій з оглядання листя або вечірок з різанням гарбуза, тоді як його кислотність і трав’янисті відтінки роблять його однаково гнучким незалежно від того, чи подадуть на стіл тако чи стейки. Завдяки легкому тілу та танінам Gamay є ідеальною пляшкою для тих, хто п’є біле вино. У той час як Франція залишається виробником номер один цих соковитих червоних сортів, інноваційні виноградарі вирощують його по всьому світу з фантастичними недорогими результатами.
Темпранільйо
Король червоних сортів Іспанії Темпранільйо розкриває те саме поєднання спецій, що викликає звикання – все у вашому бокалі. Традиційний іспанський розлив відомий своїм характерним режимом витримки в суміші французького та американського дуба, ці вина мають аромати від земляного тютюну та шкіри до гвоздики, кориці, мускатного горіха тощо. Унікальна система витримки в країні маркує вина на основі їх витримки в дубі, тож споживачі можуть обрати спеції, вибравши пляшки з написом «Reserva», або замінити фрукти на прянощі в пропозиціях з написом «joven» або «crianza».
Вина з Ріохи є найвідомішими вираженнями Темпранільйо, але цей яскравий і дубильний виноград добре росте скрізь від Лоді до Австралії. Темпранільйо від середнього до повного тіла ідеально поєднуються з тушкованими стравами та рагу, які привертають увагу в осінньому меню.
Білі суміші Долини Рони
Долина Рони у Франції відома завдяки яскравому сорту Сіра та відомим червоним блендам, але білі вина регіону є прихованою перлиною для тих, хто знає. На основі винограду Віоньє з горіховими відтінками Марсан і Руссан, ці білі вина поєднують цитрусові та стиглі золоті яблука з відтінками мигдалю, волоських горіхів і вершків у насичених, але освіжаючих вираженнях. Легші за тілом, ніж більшість дубових Шардоне, але набагато важчі, ніж Совіньйон блан, ці вина ідеально підходять до смаженої курки та теплих осінніх страв. Шукайте на етикетці «Долина Рони», оскільки французькі пляшки рідко містять назви сорту винограду.
Особливості поєднання із сезонними продуктами
Осінь – це період багатих врожаїв та різноманіття фруктів та овочів. Їх можна знайти в достатній кількості і в найрізноманітніших варіаціях. І саме сезонні продукти складають основу меню осені. Тому важливо розуміти які саме вина будуть гарно поєднуватися з ними. Таким чином ми спростимо не тільки вибір страв, а і вибір вина.
Коренеплоди і кабачки
Осінь - рясний місяць для городу! Кабачки та страви з солодкої картоплі ідеально поєднуються з ароматними білими винами з хорошою кислотністю, такими як Рислінг, Гевюрцтрамінер або Піно грі. Земляні коренеплоди, такі як пастернак, буряк і морква, добре поєднуються з земляними винами середньої міцності, такими як бургундський Піно нуар, К’янті (Санджовезе) або Ріоха (Темпранільйо).
Зелені овочі – листова капуста, шпинат та брокколі
Як правило, сухий, ароматний Совіньйон блан найкраще поєднується із зеленими овочами, оскільки їхні листові, трав’яні та цитрусові аромати доповнюють смаки овочів. Великі, потужні, концентровані вина переважатимуть листову зелень і капусту.
Яблука і груші
Якщо ваші садові фрукти подаються до гострої страви, додайте Шардоне (можна з витримкою в дубі), оскільки аромат і смак нагадують свіжоопалі фрукти, які доповнять страву. Якісне Шардоне набуває складності зі старінням у пляшці та може розвинути смаки, починаючи від ванілі та мускатного горіха до фундука, мигдалю та гвоздики. Це дозволяє вину добре поєднуватися з різними текстурами, способами приготування та смаками. Якщо ваші яблука чи груші є частиною десерту, поєднуйте їх із класичним Сотерном або десертним вином, наповненим медом, абрикосами, карамеллю, імбиром і спеціями для випічки. Високий рівень цукру у вині врівноважений рівномірно високою кислотністю, від якої сльозиться, доповнюючи солодкість десерту та пом’якшуючи кислотність фруктів. Це влаштує феєрверк з вашими смаковими рецепторами!
Гриби
Поєднуйте з винами, які мають землисті та пікантні ноти, як-от Божоле (Гамей), Піно нуар або Сіра. Якщо ви віддаєте перевагу поєднанню з білим вином, спробуйте багатший стиль із витримкою в дубі, як-от біле бургундське Шардоне або Шенен блан, які можуть доповнити м’яку, кремову текстуру грибів.
Кілька слів про вина
Кожна пора року по-своєму чудова. Осінь – це чудовий час, щоби спробувати різні вина та поєднувати їх з першими врожаями. Багаті аромати стиглих фруктів та овочів, пряні аромат пирогів та випічки, пікантні аромати запеченої курки чи качки - до всих страв можна обрати чудові вина, що підсилять виразний та багатий смак страв. Експериментуйте зі смаками і не зупиняйтесь на кількох варіантах! Знайдіть свої улюблені поєднання та досліджуйте багатий винний світ.